- Vi venter på at helvete skal bryte løs

Norske Therese Løvdahl (23) venter på monstersyklonen i Australia.

PÅ TOALETTET: Norske Theres Løvdal (23) har barrikadert seg på baderommet med foreldrene Ivan og Kirsten, og søsteren Marianne (21) . Foto: Marianne Løvdal
PÅ TOALETTET: Norske Theres Løvdal (23) har barrikadert seg på baderommet med foreldrene Ivan og Kirsten, og søsteren Marianne (21) . Foto: Marianne LøvdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Theres Løvdal (23) har barrikadert seg på baderommet og forteller at hun frykter monstersyklonen som snart feier inn mot Australias østkyst i 300 km/t.

Brisbane Times melder at syklonen nå nærmer seg med stormskritt.

- Dette er skummelt, for jeg vet ikke hva jeg kan forvente, forteller Løvdahl på telefon.

Sammen med foreldrene Ivan og Kirsten, og søsteren Marianne (21) befinner hun seg på et hotell 300 meter fra stranda i Cairns. Familien er for tiden på rundreise i Australia.

- Vi har fått streng beskjed om å ikke forlate hotellrommet, og når syklonen kommer har vi fått beskjed om å oppholde oss på baderommet.

- De har vist tv-bilder fra tidligere orkaner, der tak blir revet av hus, det er skremmende. En skummel tanke er om bygningen vi er i ikke skulle holde, men vi håper jo at hotellet vet hva de gjør når de sier det er trygt å være her.

400 000 rammet Meteorologer beskriver «Yasi» som en «monstersyklon» og advarer mot ødeleggelser like store som orkanen Katrina førte med seg over det sørlige USA i 2005.

- Det neste døgnet blir mildt sagt redselsfullt for innbyggerne i de utsatte områdene, sier delstatsguvernør Bligh, som kaller orkanen "den mest katastrofale stormen som noensinne har rammet kysten vår".

- Over 400 000 mennesker står i fare for å bli rammet av «Yasi»s herjinger. Byer som Cairns, Townsville og Mackay - og Australias verdensberømte korrallrev Great Barrier Rief ventes å treffes av syklonen.

- Mennesker er uerstattelige Delstatsguvernøren Anna Bligh har tidligere sagt at folk må forberede seg på store ødeleggelser.

- Mennesker er uerstattelige, dere har noen få timer på å komme dere i sikkerhet nå. Grip den sjansen før syklonen kommer, sa hun.

Tusenvis mennesker har søkt ly i de offentlige tilfluktsstedene, men den store pågangen har ført til at politiet tvinges til å avvise folk i døra, melder Sydney Morning Herald.

Sterkeste syklonen siden 1918 «Yasi» er ventet å nå land rundt klokka 2200 lokal tid (klokka 1300 norsk tid). Ikke siden 1918 har Australia hatt tilsvarende vindstyrker.

 «Yasi» er nå kategorisert som en kategori 5 syklon, som er den sterkeste kategoriseringen. Se satelittbilde her.

Stille før stormen - Foreløpig er det stille før stormen her. Så nå venter vi bare på at helvete skal bryte løs, sier Løvdal.

Løvdal har akkurat hørt at syklonen treffer ved høyvann:

- Det betyr at havet vil stige med nesten seks meter. Ifølge hotellet er ikke det farlig for oss her vi sitter i andre etasje, men det er tross alt bare 300 meter ned til vannet, og det er veldig flatt her, sier hun.

Syklonen rammer bare uker etter at delstaten ble hardt rammet av flom.

STILLE FØR STORMEN: Esplanaden i Cairns der familien Løvdal har barrikadert seg på badet på hotellrommet, mens de venter på at syklonen skal treffe land. Foto: Paul Crock/AFP/Scanpix
STILLE FØR STORMEN: Esplanaden i Cairns der familien Løvdal har barrikadert seg på badet på hotellrommet, mens de venter på at syklonen skal treffe land. Foto: Paul Crock/AFP/Scanpix Vis mer