STERKT MØTE: Helseminister Jonas Gahr Støre sier han har hatt et godt og sterkt møte med de pårørende. Han er imponert over hvordan de klarer å være den uavklarte situasjonen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
STERKT MØTE: Helseminister Jonas Gahr Støre sier han har hatt et godt og sterkt møte med de pårørende. Han er imponert over hvordan de klarer å være den uavklarte situasjonen. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer

- Vi venter på en avklaring som kan bli tøff å bære

Helseminister Jonas Gahr Støre sier han har snakket med de pårørende om tid som et problem, men også at tiden som går kan bety muligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Helseministeren ankom pårørendesenteret klokka 13.45 og hadde samtaler med de pårørende i mer enn to timer.

I pressekonferansen etterpå sa han at han har lyttet til de pårørende, og at de har vært enige om at det som ble sagt skulle bli mellom de som var i det rommet samtalene foregikk.

- Jeg har ikke kommet hit med ny informasjon, men jeg valgt å fortelle at vi i norske myndigheter gjør alt vi kan for å få deres kjære hjem. Jeg ønsker også å gi anerkjennelse til Statoil og det arbeidet de gjør i forhold til mennesker i en særdeles sårbar situasjon, sier Jonas Gahr Støre.

Han forteller at norske myndigheter kommer til å støtte opp med alt det norske myndigheter kan gi til de pårørende og de som fremdeles er i Algerie med en uviss skjevne.

- Vanskelig
- Tiden går. Det er vanskelig når vi ikke får svar, men det behøver ikke å være negativt. Vi må også se på tiden som en mulighet. Jeg opplever at det er god omsorg og god oppfølging her ved pårørendesenteret. Vi har en løpende og tett kontakt med Statoil. Jeg er glad for at jeg fikk anledning til å ta denne reisen for å møte modige mennesker i en vanskelig tid, sier Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre forklarer at gisselaksjonen foregår i et vanskelig og stort område som ligger langt borte. Det vanskeliggjør informasjonen.

- Sterkt inntrykk
- Jeg oppfattet ikke at noen jeg møtte i dag knytter falske forhåpninger til det at tiden går, vi skal ikke heller tolke lang tid som dårlige nyheter.  Jeg opplever at de pårørende har fått åpen og ærlig informasjon om situasjonen slik den er. Kravene om raske svar er ikke innfridd. Jeg er likevel imponert over hvordan de klarer å leve i den vanskelige situasjonen. Jeg tar med at vi venter på en avklaring som kan bli tøff å bære.

Helseministeren sier at det har gitt et veldig sterkt inntrykk på ham å få møte mennesker som venter i uvisse på sine kjære.

- Jeg har vært i nærheten av et par slike opplevelser tidligere. Det gir inntrykk at folk tar vare på hverandre og støtter hverandre, ikke minst i forhold til de minste. Det vi har vært mest opptatt av er å samtale med pårørende til de åtte som vi foreløpig ikke kan redegjøre for, men jeg har også møtt andre pårørende, sier Gahr Støre.
- Blir berørt
Konserndirektør Lars Christian Backer i Statoil var også med helseministeren i møter med de pårørende.

- Det er umulig ikke å bli berørt av et møte med mennesker som befinner seg i en så vanskelig situasjon som denne. Det gjør sterke inntrykk, sier han.

Backer forklarer at Statoil fra dag én har hatt et godt forhold til helse-Norge, lokalt og sentralt.

- Vi har et ansvar som vi tar på største alvor. Fra dag én har vi vært opptatt av å gjøre alt vi kan i forbindelse med det som skjer i Algerie, og samtidig ta så godt vare på de nærmeste her hjemme som vi kan, sier Lars Christian Backer.

Selskapet har sendt personell innen helse, miljø og sikkerhet til kontoret i Alger. I tillegg har de sendt personell med ledelseserfaring.

Mer enn 100 pårørende
Det har kommet flere familier med barn og voksne, flest kvinner til pårørendesenteret Scandic Airport Hotel på Kokstad i Bergen de siste dagene. De holdes skjermet i en egen avdeling av hotellet som i sin helhet er leid av Statoil. I dette senteret blir de pårørende informert av fagfolk om det som skjer i Algerie etter at opplysningene er blitt endelig bekreftet.

Lars Christian Backer anslår at mer enn 100 pårørende familier er tilsted i pårørendesenteret. De får snakke med psykologer, prester og fagfolk som har spesialisert seg på omsorg for personer i krise.