- Vi venter på en ny president i USA

USA nekter forpliktende utslippskutt. Miljøvernerne raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Miljøministrene på Balikonferansen forhandlet fredag på overtid for å få i land et kompromissvedtak. USA nektet å åpne for diskusjon om internasjonalt forpliktende utslippskutt.

Miljøvernminister Erik Solheim regner med et kompromiss i løpet av dagen eller natta, men har ikke store forventninger til resultatet.

- Det er et hav mellom alvoret i situasjonen og det som skjer i disse forhandlingene. Men det viktigste er at vi nå får et vedtak som gir startskudd for forhandlinger om en ny klimaavtale, og som ikke blokkerer for å få internasjonalt forpliktende utslippskutt eller andre viktige spørsmål inn i den nye avtalen, sier Solheim til NTB.

Hovedproblemet i innspurten av forhandlingene var USAs innbitte motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA la natt til fredag fram et forslag som går inn for frivillige mål, og er blottet for ordet «forpliktelser». 

Russland ønsker heller ikke offensivt snakk om forpliktende utslippskutt i forhandlingsmandatet.

Må bytte president

- USA har spilt en dårlig rolle her. Nå venter vi alle på en at USA skal få en ny president. Det er det som må til for å komme videre, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer