- Vi venter på en ny president i USA

USA nekter forpliktende utslippskutt. Miljøvernerne raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøministrene på Balikonferansen forhandlet fredag på overtid for å få i land et kompromissvedtak. USA nektet å åpne for diskusjon om internasjonalt forpliktende utslippskutt.

Miljøvernminister Erik Solheim regner med et kompromiss i løpet av dagen eller natta, men har ikke store forventninger til resultatet.

- Det er et hav mellom alvoret i situasjonen og det som skjer i disse forhandlingene. Men det viktigste er at vi nå får et vedtak som gir startskudd for forhandlinger om en ny klimaavtale, og som ikke blokkerer for å få internasjonalt forpliktende utslippskutt eller andre viktige spørsmål inn i den nye avtalen, sier Solheim til NTB.

Hovedproblemet i innspurten av forhandlingene var USAs innbitte motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA la natt til fredag fram et forslag som går inn for frivillige mål, og er blottet for ordet «forpliktelser».
 

Russland ønsker heller ikke offensivt snakk om forpliktende utslippskutt i forhandlingsmandatet.

Må bytte president

- USA har spilt en dårlig rolle her. Nå venter vi alle på en at USA skal få en ny president. Det er det som må til for å komme videre, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund til Dagbladet.no.

Han får støtte av briten Tony Juniper fra miljøorganisasjonen Friends of the Earth.

MILJØAKTIVISTER:  Kledd som isbjørner demonstrerete disse miljøaktivistene på Bali i dag. Det er fortsatt steile fronter mellom USA og EU, men det ser ut til at det går mot et kompromiss. Foto: EPA/MAST IRHAM
MILJØAKTIVISTER: Kledd som isbjørner demonstrerete disse miljøaktivistene på Bali i dag. Det er fortsatt steile fronter mellom USA og EU, men det ser ut til at det går mot et kompromiss. Foto: EPA/MAST IRHAM Vis mer

- USA oppfører seg som passasjerer på første klasse på en jumbo jet som tror at en katastrofe på økonomi klassen ikke vil påvirke dem. Virkeligheten er imidlertid veldig annerledes. Hvis vi styrter, så styrter vi sammen, og USA må skjønne dette veldig snart, sier han til nyhetsbyrået AFP.


De 15 dager lange klimaforhandlingene er i dag inne på siste dagen.

Det er uenighet om å henvise til at industrilandene må kutte sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020 for å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. USA mener det vil foregripe forhandlingene, mens både Norge, EU og utviklingsland vil ha en klar rettesnor for nødvendig ambisjonsnivå i en ny avtale.

Mot kompromiss

Indonesia la fram et kompromissforslag som beholder en henvisning til behovet for å halvere de globale utslippene innen 2050, men sløyfer målet for 2020. Men EU erklærte, iallfall offentlig, at de sto fast på sitt forslag. EU er også misfornøyd med at USAs forslag ikke skiller klart mellom forpliktelsene til rike industriland og utviklingsland.

– Vi står fast på at en framtidig avtale må ta utgangspunkt i konklusjonene fra FNs klimapanel, og som sikrer at industrilandene forplikter seg til betydelige utslippskutt, sa EUs miljøkommissær Stavros Dimas i en kort erklæring.

– Jeg tror vi blir enige, men tida er i ferd med å løpe fra oss, sa Dimas fredag ettermiddag.

- Ikke helt svart
Klimakonferansen på Bali skal vedta et såkalt veikart for forhandlingene fram mot en ny internasjonal klimaavtale, som etter planen skal vedtas på klimakonferansen i København i 2009.

Konferansen skulle egentlig være avsluttet fredag formiddag. Men om ettermiddagen var det tilsynelatende fortsatt langt fram til en løsning, og de fleste regner med at de vil fortsette til utpå morgenkvisten lørdag, skriver NTB.

- Det er ikke helt svart, men vi burde kommet betydelig lenger. Det viktige nå er at man ikke binder seg i en avtale som kan ødelegge for forhandlingene fram mot 2009, sier Haltbrekken.

VENTER PÅ NY PRESIDENT: Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.