Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi venter på sola og reiser for 20 milliarder

Vi fryser og vil ha mer varme. Vi har mye penger og lite tid. Drømmeferien er å få reise til Asia. Stadig flere drar på cruise og vi skal bruke mer penger enn i fjor. Slik er våre nye ferievaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Damene vil til Hellas, mens norske menn vil til USA. Det avslører en ny ferieundersøkelse foretatt av Markeds- og Mediainstituttet.

Dette forutsetter at vi skal velge blant charterreisemål som finnes i dag.

Den norske drømmeferien har nemlig enda mer eksotisk reisemål: Hvis nordmenn får reise akkurat hvor vi vil på ferie, så er reisemålet et sted i Asia. Det viser nemlig en annen ny ferieundersøkelse, laget av Gallup.

Reiser etter sola

Dårlig sommer i fjor, bedre personøkonomi i år, og ikke minst iskulda i Vinter-Norge har fått oss til å åpne lommeboka. For når det er kaldt i moderlandet blir det nemlig desto varmere i lommeboka.

- Dårlig vær gir gode salgsdager for oss, sier reiselivsbransjen.

Å reise på cruise ser ut til å bli den nye store feriefarsotten for norske charterturister. Og for å rydde tidligere misforståelser av veien - charterturister er ifølge undersøkelsene slett ikke bare folk med lav lønn. Svært mange av charterturistene tjener over 400 000 kroner i året.

Nå kan man få middelhavscruise i en uke til under 5000 kroner - og det frister forfrosne nordboere. Disse cruisene seiler bokstavelig talt kraftig opp på omsetningsstatistikken.

Men kulde og is til tross, de fleste tror på en fin sommer. Gallup-undersøkelsen foretatt for Reiselivsmessen 97 avslører at 57 prosent av de spurte har tenkt å legge årets sommerferie til Norge. 30 prosent av dem som skal på ferie, tar sikte på å dra utenfor Norden - de aller fleste til syden.

Men Ola og Kari nordmann har slett ikke likelydende ferieønsker.

- Damer og menn vil i hver sin retning. Den typiske kvinnelige Hellas-fareren er høyt utdannet, over 45 år, og har god økonomi. Sol, kultur og god mat frister.

Undersøkelsen avslører også at vestlendinger ikke har så mye til overs for Hellas som feriemål, sier Vingreisers administrerende direktør, Petter Asperud.

Glade nordlendinger

- Det er nå større etterspørsel etter flere og kortere ferier, sier han, og begrunner det med at folk har mer penger, men mindre tid.

- Folk fra Nord-Norge vil heller reise til Mallorca enn til en europeisk storby, fortsetter Hege Resvoll i MMI.

Asperud mener den typiske nordlendingen i syden vil ha sol og fest to uker til ende.

- De fleste sommerferieturistene er barnefamilier, som som oftest har vært på chartertur før.

Nordmenn lar seg ikke påvirke særlig mye av vertslandets eventuelle politiske problemer:

- Bare billetten er billig nok så kaster Ola og Kari seg på flyet - i horder, sier Ving-direktøren.

Pengene sitter løst

Når reiselivsmessen åpner på Sjølyst i Oslo i morgentimene i dag starter samtidig kampen om 20 milliarder kroner. Det er trolig dette beløpet vi kommer til å bruke på ferie i år. I dag er det fagdag på reiselivsmessen, mens dørene for dem som skal ut på ferietur åpner i morgen. Trolig vil 35 000 personer være innom dørene i løpet av helga.

Og pengene våre sitter løst. 32 prosent av de spurte i Gallup-undersøkelsen vil bruke mer penger på ferie i år. Bare 14 prosent har planer om å kutte ned på feriebudsjettet.