Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ventet i fem dager på flyplassen

Se bildene av Tacloban-innbyggernes kaotiske kamp for å komme seg på et fly bort fra øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TACLOBAN (Dagbladet): Køene utenfor flyplassen i Tacloban med tyfonrammede filippinere som prøver å komme seg til hovedstaden Manila eller naboøy Cebu, så i dag morges bare ut til å vokse.

Det til tross for at det i dag ankom en rekke C-130 Hercules-fly fra ulike lands luftforsvar fulle av hjelpesendinger til Tacloban, som dermed kunne ta med seg flyktninger i retur.

Selv gruppene som har fått slippe forbi de ytre sperringene og er klare til avreise, blir ventende i mange timer i solsteiken på at nok fly skal komme til at det blir deres tur.

Ofte leder ankomsten av et helikopter eller fly til skuffelse, da de har andre oppdrag eller fylles opp raskere enn antatt.

Utsolgt i dager framover Amerikanske soldater prøver i samarbeid med filippinske militære og fartøyssjefene fra en rekke land å fylle opp de store transportflyene så mye sikkerheten tillater.

Flere av passasjerene er syke, handikappede eller så svake at de må støttes eller bæres om bord.

Parallellt går det nå flere kommersielle flygninger med to filippinske selskaper, men de er utsolgt mange dager fram i tid.

En av de heldige som til slutt kom seg ut av byen i dag, var 14 år gamle Milkha Herida og resten av familien hennes. Herida tillater seg et smil når hun går om bord i et av Hercules-flyene.

- Vi har ventet på flyplassen i fem dager, sier hun.

Moren hennes forteller den nå så altfor vanlige historien for innbyggere i ødelagte Tacloban.

- Huset vårt ble helt ødelagt, vi har mistet alt vi eide. Nå drar vi til Cebu, sier hun.

Terminalen rasert Også selve terminalbygningen på flyplassen ble rasert av tyfonen, og forholdene for de mange som overnatter der er ubehagelige. Bare et steinkast unna er det funnet døde kropper etter tyfonen, og veltede biler og trær helt opp mot hovedinngangen minner om årsaken til den desperate flukten.

Redningsgrupper med klatreutstyr ble i dag sendt med helikopter til områder der man ennå forventer å finne døde som må hentes ut. En person med oppdatert kunnskap om denne delen av operasjonen, opplyser til Dagbladet at det offisielle dødstallet trolig vil bli betydelig høyere når en egen gruppe skal koordinere og kryssjekke registrerte funn av døde i løpet av de neste tre dagene.

- Tallet på døde vil stige, hvor mye er for tidlig å si, sier personen fra redningsledelsen.

Gjenoppretter forsyninger Til tross for at nødhjelpen nå begynner å nå fram, fortsetter filippinere å flykte i tusener fra områdene som er verst rammet av tyfonen Haiyan. I den hardt rammede byen Tacloban er vannforsyningen nå delvis gjenopprettet, melder UNICEF. Også andre forsyninger for barn begynner å komme på plass.

AMERIKANSKE STYRKER: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. US Marines er ansvarlige for evakueringen av flyktningene. Her bærer en soldat en gammel mann til Hercules flyet som venter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PASSES PÅ: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. Ei lita jente blir holdt igjen av sen Filippinsk soldat på grunn av sikkerheten til jenta. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Tacloban: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. US Marines er ansvarlige for evakueringen av flyktningene. Her bærer en soldat en gammel mann til Hercules flyet som venter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPESIALSTYRKER: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. Filippinske special forces er ansvarlige for sikkerheten rundt og på flyplassen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RASERT FLYPLASS: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. Flyplassen i Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TRANGT OM PLASSEN: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. Her inne på Hercules flyet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VENTER PÅ TUR: Flyktninger på flyplassen prøver nå å komme seg ut fra Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VENTETID: Flyktninger på flyplassen står i kø komme seg ut fra Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VAKTER: Disse Filippinske soldatene vakter flybensin fat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STORE ØDELEGGELSER: Spøkelsesbyen Tacloban. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

— Vannforsyningstjenesten i Tacloban by er delvis gjenopprettet med drivstoff, generatorer og reservedeler til kontinuerlig drift, sier Ted Chaiban, direktør for UNICEFs kriseprogram på en pressekonferanse i FN i New York.

Ifølge de offisielle tallene har minst 3.633 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. I tillegg har 2 millioner mistet hjemmene sine, og i de verst rammede områder er hele byer lagt i grus.

Lasteskip utenfor huset Dagbladet fant i går Cristopher L. Caceres og to venner sittende i andre etasje i et murhus som nærmest ble kappet i to av tyfonen, men som likevel ruver i et område der de fleste andre boliger ble jevnet med jorda. 

Men det mest dominerende i det nye, forvridde landskapet er fem enorme lasteskip som ble slengt på land av stormfloden. Ett av skipene «landet» bare rundt 20 meter fra toetasjershuset.

- Det er min mors hus. Jeg har bodd her i ti år. Vi har opplevd tyfon før, men forrige gang ble bare taket skadd, sier Caceres.

Har sviktet FNs nødhjelpssjef Valerie Amos besøkte onsdag den nesten totalt ødelagte byen Tacloban, der situasjonen er desperat for overlevende som har gått fem dager uten mat og vann. 

- Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier Amos.

Samtidig forsvarer den filippinske regjeringen seg mot kritikken om at nødhjelpen etter tyfonen Haiyan ikke når raskt nok fram.

(NTB/DAGBLADET)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media