Eldresviket:

- Vi vet at det er et problem både med underernæring, overmedisinering og feilmedsinering

- Det handler om å legge til rette for et godt måltid, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

REAGERER: Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for eldre-, helse og sosiale tjenester i Oslo. 
REAGERER: Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for eldre-, helse og sosiale tjenester i Oslo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NY SERIE - ELDRESVIKET: «De satte mat foran ham og dyttet ham inntil bordet, men ingen hjalp ham med å spise. Thoralf visste ikke at det var mat»

Gjennom en serie artikler setter Dagbladet fokus på eldreomsorgen i Norge. I gårsdagens Magasinet fortalte vi at én av to sykehjemspasienter er underernærte. I snitt bruker det sju ulike legemidler.

- Vi vet at det er et problem både med underernæring, overmedisinering og feilmedsinering, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hun er klar på at man ikke må akseptere underernæring som en del av aldringen.

VAR UNDERERNÆRT: Lørdag fortalte Magasinet om Thoralf Olsen. Da 84-åringen flyttet inn på det kommunale sykehjemmet i Oslo, gikk han raskt ned i vekt. På få uker mistet den allerede undervektige mannen seks kilo. Klærne satt stadig løsere. Foto: Jacques Hvistendahl
VAR UNDERERNÆRT: Lørdag fortalte Magasinet om Thoralf Olsen. Da 84-åringen flyttet inn på det kommunale sykehjemmet i Oslo, gikk han raskt ned i vekt. På få uker mistet den allerede undervektige mannen seks kilo. Klærne satt stadig løsere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- For noen handler dette om at de er helt på slutten av livet, og derfor ikke vil eller klarer å ta til seg mat. Men vi vet at trivsel og trygghet har betydning for både apetitt og medisinbruk. Å sikre eldre ernæring handler mye om ro og hygge rundt måltidet. Enkle ting som å vente med å rydde av bordet og skru på oppvaskmaskinen og at maten smaker godt og ser innbydende ut hjelper, sier Thorkildsen, som er byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester i Oslo. Hun forteller om flere prosjekter som pågår for å bekjempe underernæring og overmedisinering i hovedstaden.

Setter inn tiltak

- Medisingjennomgang skal gjennomføres jevnlig hos sykehjemsbeboere. Sykepleiere i hjemmetjenesten har også fått opplæring i dette. Vi har også ansatt to kliniske ernæringsfysiologer som skal jobbe systematisk for å heve kompetansen og forståelsen av hvordan skape et godt måltid. Beboerne på sykehjem sjekkes jevnlig for å sikre at de ikke er underernærte og vi gjør kontroller av at nattfasten ikke er for lang, sier eldrebyråden.

«Jeg vet ikke hvorfor det har tatt sånn tid»

- Problemene har vært kjent lenge. Hvorfor settes det inn tiltak først nå?

-Jeg vet ikke hvorfor det har tatt sånn tid. Jeg har bare vært byråd i ett år, svarer Thorkildsen.

Hun sier hele bysyret har vært opptatt av ernæring og medisinering over tid.

Også eldre som bor hjemme skal få tettere oppfølgning. Personer med demens skal fra neste år ha en mindre gruppe, faste pleiere.

- Hjemmetjenesten jobber på en helt annen måte enn før. De skal legge til rette for mestring, blant annet når det gjelder matlagning. Mindre team vil gjøre det lettere å fange opp underernæring, sier Ina Marte Thorkildsen.

- For lav bemanning

Arbeiderpartiet er også rystet over avsløringene i Dagbladet Magasinet.

VIL GI MINDRE MEDISIN:  Stortingsrepresentant  Tove Karoline Knutsen, ( Ap ), Troms.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL GI MINDRE MEDISIN:  Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen, ( Ap ), Troms. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Medisinbruken i eldreomsorgen er helt klart et problem, sier Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

- Det handler om at både bemanningen og kunnskapen er for lav. På mange sykehjem blir eldre med demens nærmest bare sittende i en stol, mens forskning viser at både fysisk og kognitiv aktivitet kan være med på å ivareta det friske i hjernen – og kanskje til og med bremse sykdommen. Man må aktivisere de eldre i mye større grad, sier hun.

Også bruken av sovemidler bør begrenses, mener Knutsen.

- Det går an å hjelpe beboere til å slappe av og sove uten medisin. På enkelte sykehjem har man prøvd ut musikkterapi, og mange av de eldre har funnet ro og gjenkjennelse i musikken. Denne type virkemidler er undervurdert i eldreomsorgen, sier hun.

Ernæringssituasjonen på sykehjem og i hjemmetjenesten bør få mer oppmerksomhet, mener Ap-politikeren.

- Vi har foreslått å styrke ernæringskompetansen i kommuner og fylker. Egne ernæringsfysiologer bør bistå, slik at man kan få større kunnskap om matlaging og sunt kosthold. Appetitt har også med lukt og syn å gjøre, sier Knutsen.