- Vi vet at det er flere overgrep enn vi får melding om

Avdelingsdirektør i Helsetilsynet mener systemsvikt i Europa bidrar til at overgrepsleger kan jobbe i Norge.

VIL AT FLERE SKAL MELDE: Leder i avdeling for tilssynsaker i Helsetilsynet Gorm Grammeltvedt. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VIL AT FLERE SKAL MELDE: Leder i avdeling for tilssynsaker i Helsetilsynet Gorm Grammeltvedt. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO (Dagbladet): Leder for avdeling for tilssynsaker i Helsetilsynet tror det finnes langt flere overgrepssaker der ute, enn det Helsetilsynet har kjennskap til. Iløpet av tre år siden 2008 har tilsynet mottatt klager med tilsammen 39 ofre for legers uønskede oppmerksomhet.

I en serie saker retter Dagbladet søkelyset på overgrep begått av helsepersonell i Norge. - Vi vet at det helt sikkert er flere overgrepstilfeller enn det vi får melding om. Det kan være at pasienter føler skam forbundet med et overgrep og som ikke melder fra til oss. De tror at den beste løsningen er å ikke si noe. Vi håper at flere tar kontakt, sier leder for avdeling for tilsynssaker i Helsetilsynet, Gorm Are Grammeltvedt til Dagbladet.

- Det er trygt å si ifra til Helsetilsynet og vi følger opp saker vi får fra pasienter, sier han.

Har du opplevd overgrep eller seksuelle krenkelser ved legebesøk? Tips oss her.

- Ikke veldig store tall Grammeltvedt kjenner ikke til at det er gjort forskning rundt mørketall om overgrep begått av helsepersonell.

- Men jeg synes ikke dette er veldig store tall. Det er kanskje noen eksempler hvert år på rene overgrep. Oftere ser vi saker der det er etablert en relasjon mellom pasient og behandler. Sammenlignet med hvor mange pasienter som møter leger hvert år er overgrepstallene relativt beskjedne, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer