- Vi vet at det har vært fysisk vold

Politiet om slavesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Scotland Yard i London kaller inn til pressekonferanse i forbindelse med slaveavsløringen i London.

Dagbladet er til stede hos politiet og vil oppdatere saken fortløpende. Rundt hundre journalister fra hele verden er på plass hos Scotland Yard.

- Vi forstår at interessen er stor og vi vil forsøke å gi så mange detaljer som mulig, men vi kan ikke ødelegge etterforskningen, innleder Kevin Hylan i Scotland Yard.

For få uker siden ble en malaysisk kvinne (69), en irsk kvinne (57) og en britisk kvinne (30), som skal ha blitt holdt som slaver i 30 år, reddet ut fra et hus sør i London. En av kvinnene skal ha ringt en organisasjon 25. oktober etter å ha sett en dokumentar om tvangsekteskap på tv.  Politiet ble kontaktet og i går valgte politiet å pågripe et 67 år gammel ektepar.

De er nå løslatt mot kausjon i påvente av et rettslig avhørsmøte i januar, men er kontinuerlig under etterforskning, bekrefter politiet på pressekonferansen.

- De er ikke på eiendommen de de ble pågrepet nå. De to ble også arrestert av Metropolitan police på 70-tallet, sier han.

Hylan vil overfor Dagbladet ikke gå i detalj om betingelsene i kausjonen ut over at de ikke får reise tilbake til eiendommen sin.

- Vi har også passene deres, sier han.

- De virket som en normal familie, uttaler leder Steve Rodhouse for aveldingen organisert kriminalitet hos Metropolitan police i London på pressekonferansen.

Ifølge han har etterforskningen så langt ikke vist at de tre kvinnene skal ha blitt seksuelt misbrukt.

- Vi vet at det har vært fysisk vold. Vi tror ikke de er knyttet til andre grupper, og vil leter ikke etter andre, sier Hylan.

Han avkrefter dermed meldingene om at politiet skal ha undersøkt andre adresser og fryktet at dette var en del av et større slavenettverk, slik Daily Mail meldte før i dag. Dagbladet har også meldt dette tidligere i dag.

Ifølge Hylan tok de første åstedsundersøkelsene på stedet tolv timer.

- Vi samlet 55 bagger med spor, sier Hylan.

Politiet understreker at det er tidlig i etterforskningen og at de ikke vil konkludere ennå.

- Det er farlig å konkludere for raskt i denne saken. Detaljene er vanskelig å røpe nå, opplyser Rodhouse på pressekonferansen.

Hylan sier de skal finne ut hvordan dette kan ha pågått over så lang tid uten at de har visst det.

- Men først må vi få klarhet i hva som foregikk i huset, sier han.

Han sier ofrene må få tid til å forklare situasjonen de har vært i.

- Vi skal finne ut hva «de usynlige håndjernene» i huset er, sier Hylan til pressen.

Dagbladet kommer med mer.

PRESSEKONFERANSE-KLAR: Verdenspressen forbereder seg på pressekonferanse hos Scotland Yard i London i dag. Foto: Trym Mogen
PRESSEKONFERANSE-KLAR: Verdenspressen forbereder seg på pressekonferanse hos Scotland Yard i London i dag. Foto: Trym Mogen Vis mer