<strong>- ALVORLIG:</strong> Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat og leder av Økokrims hvitevaskingsteam ,sier de har hatt økt oppmerksomhet på hvitvasking blant advokater og andre profesjonelle aktører de siste årene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- ALVORLIG: Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat og leder av Økokrims hvitevaskingsteam ,sier de har hatt økt oppmerksomhet på hvitvasking blant advokater og andre profesjonelle aktører de siste årene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi vet at det overføres penger fra advokatfirmaer til skatteparadis

Men det er Advokatforeningen slett ikke enig i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Norges første nasjonale risikovurdering for bekjempelse av hvitvasking og terror­finansiering konkluderer Justisdepartementet med at «profesjonelle aktører» stadig oftere brukes til hvitvasking av penger for kriminelle.

Rapporten konkluderer med at det særlig gjelder advokater og revisorer. Pengene vaskes i Norge, eller sluses ut av landet.

Alvorlig Siden 2010 er tre advokater dømt for hvitvasking eller medvirkning til hvitvasking i Norge.

Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat og leder av Økokrims hvitvaskingsteam, sier de har hatt økt oppmerksomhet på hvitvasking blant profesjonelle aktører de siste årene.

- Det er alvorlig når advokater og andre profesjonelle aktører involverer seg i ulovlig virksomhet som tilretteleggere eller ved å hjelpe til med å skjule utbytte av straffbar virksomhet. Det dreier seg ofte om personer som nyter en særlig tillit i samfunnet som ikke må misbrukes, sier førstestatsadvokat Mo til Dagbladet

Siden 2010 er tre advokater dømt for hvitvasking eller medvirkning til hvitvasking i Norge. To andre advokater har vært tiltalt for hvitvasking og blitt frikjent, men likevel blitt dømt for annen alvorlig økonomisk kriminalitet.

Skatteparadiser Anna Haugmoen Mo sier kriminelle får hjelp til å skape strukturer som gjør det meget vanskelig å avdekke ulovlige pengestrømmer.

- I en del saker har vi sett selskaper som er opprettet i et skatteparadis, og på papiret driftes fra et annet skatteparadis. Da har de personer bosatt der i de formelle rollene, og det kan være meget vanskelig å finne de reelle eierne.

Økokrim mener advokatenes taushetsplikt kan misbrukes til å skjule kriminelle overføringer.

- Vi vet at det overføres penger fra advokatfirmaer til skatteparadis, og vi vet at taushetsplikten kan misbrukes, sier førstestatsadvokaten, som understreker at de ønsker velkommen debatten som nå finner sted om grensene for advokaters taushetsplikt.

- Enklere Departementets ekspertgruppe konkluderer med at kriminelle får hjelp til produksjon av falske dokumenter, opprettelse av dekkselskaper og «plassering av utbytte i land hvor det er vanskelig å få aktuell informasjon».

Ekspertene mener det er blitt enklere å hvitvaske gjennom dekkselskaper og plassering av utbytte i utlandet gjennom rimelige nettløsninger. Men i det departementet kaller «avanserte hvitvaskingsopplegg» mener de det ofte er «utstrakt kontakt mellom kriminelle aktører og spesialister på ulike felt».

- Bistand fra profesjonelle aktører som advokater, revisorer og takstmenn kan bidra til å tilsløre midlenes opprinnelse, konkluderer departementet.

Straffbart Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, understreker at advokaters taushetsplikt er viktig.

- Hvitvasking er straffbart, også for advokater som medvirker til det, noe de ikke skal. Men advokaters taushetsplikt er en grunnleggende rettssikkerhetsgaranti i enhver rettsstat. Det er gjort et unntak i taushetsplikten når advokaten foretar økonomiske transaksjoner, da har advokater meldeplikt overfor myndighetene hvis de har mistanke om at det foregår hvitvasking, sier Smith til Dagbladet.

<strong>IKKE ENIG:</strong> Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, understreker at advokaters taushetsplikt er viktig. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
IKKE ENIG: Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, understreker at advokaters taushetsplikt er viktig. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Advokater skal passe på at de ikke blir lurt av klientene sine, og vi ser at advokater i stadig mindre grad foretar transaksjoner. Det finnes ingen empiri som tilsier at advokater bruker.

- Ikke suspekt Tidligere har Skatt Øst opplyst at seks advokatkontorer overførte til sammen 7,5 milliarder kroner til og fra skatteparadiser via firmaenes klientkontoer fra 2004 til 2009.

- Vi sjekket dette etterpå, og det er ikke noe suspekt ved det slik Skatt øst antydet, mener Smith.

Hun sier det er vanskelig å forstå at advokaters taushetsplikt fortsatt anses som et problem. Ved en lovendring i fjor fikk skattemyndighetene nemlig rett til å få slike opplysninger fra advokatene, sier hun.

Nytt forslag - Mesteparten av de pengene gjaldt kjøp og salg av slikt som rigger og aksjer i børsnoterte selskaper. Det er problematisk at myndighetene antyder at dette er hvitvasking. Dette var også penger som gikk via England, Danmark og Nederland - viktige handelspartnere, ikke skatteparadiser, sier Smith.

Hun sier at Advokatforeningen også har fremmet et lovforslag om tematikken, som de mener vil løse problemet. Smith mener dette er blitt dårlig fulgt opp.

Disse varslet Økokrim

I 2012 og 2013 fikk Økokrim følgende varsler om hvitvasking:

Fra advokatfirmaer:

2013: 10
2012: 12

Fra pengeoverføringsselskaper:

2013: 807
2012: 872  

Fra regnskapsførere:

2013: 56
2012: 47

Revisorvarsler:

2013: 39
2012: 54

Fra forsikringsselskap:

2013: 47
2012: 56

Økokrim har ikke tall på hvor mye av dette som fører til straffesaker, men påpeker at disse tallene også resulterer i varsler til kontroll- og tilsynsmyndigheter, registreres i politiets etterretningsregister Indicia og blir til politirapporter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer