- Vi vet at disse programmene er viktige for millioner av amerikanere

Løsere krav, men ingen løsning i USA.

SKYER OVER KONGRESSEN: Både republikanerne og demokratene står fortsatt hardt på sitt. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
SKYER OVER KONGRESSEN: Både republikanerne og demokratene står fortsatt hardt på sitt. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanerne nekter fortsatt å gi seg uten utgiftskutt, og president Barack Obama er ikke til å rikke når det gjelder helsereformen.

Selv om forsvarsdepartementet har kalt tilbake 350 000 permitterte til jobb, er fortsatt rundt 450 000 offentlig ansatte tatt ut av jobb. Flere offentlige parker og severdigheter har blitt stengt, og offentlige institusjoner har måttet slutte å gi behandling til flere pasienter.

I tillegg nærmer 17. oktober, som er fristen for å heve gjeldstaket, seg med stormskritt.

Alvorlig samtale John Boehner, leder for Representantenes hus, gjorde det i helga klart at verken en enighet om budsjettet eller heving av gjeldstaket vil skje med mindre Obama og demokratene i Senatet er villige til å forhandle med republikanerne i Representantenes hus.

Da han snakket med pressen søndag ville imidlertid Boehner ikke lenger insistere på at en opphevelse eller utsettelse av «Obamacare» er en betingelse for å få en slutt på nedstengningen eller heving av gjelstaket.

- Mitt mål er er å ha en alvorlig samtale om de tingene som driver underskuddet og øker gjelden, sa han.

Boehner mener helseprogrammene vil presses til bristepunktet når den såkalte babyboom-generasjonen pensjonerer seg, men mindre utgiftene reduseres.

- Vi vet at disse programmene er viktige for millioner av amerikanere. Men hvis vi ikke tar opp de underliggende problemene, vil de ikke være bærekraftige.

Gjeldstaket Obama og demokratene mener på sin side at de konservative republikanerne oppfører seg uansvarlig, og understreker at det er viktig å få på plass en avtale så fort som mulig.

Obama gikk allerede tidlig ut og kritiserte republikanerne for å holde hele den amerikanske økonomien som gissel.

Hvis republikanerne og demokratene i tillegg ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket innen 17. oktober kan det få store ringvirkninger i finansmarkedet i hele verden.

Helt siden han ble innsatt som president i 2009 har Obama kranglet med republikanerne om budsjetter, og har flere ganger vært farlig nær «budsjettstupet». Den forrige store konfrontasjonen over USAs gjeldstak var i august 2011. Den gangen ble de i siste liten enige om å utsette fristen.

FORTSATT UENIGE: President Barack Obama og republikanerne har ennå ikke klart om å komme til enighet om en budsjettavtale. Foto: Charles Dharapak / AP Photo / NTB Scanpix
FORTSATT UENIGE: President Barack Obama og republikanerne har ennå ikke klart om å komme til enighet om en budsjettavtale. Foto: Charles Dharapak / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer