- Vi vet bare at han var orgelbygger og la pengene i orgelet 8. januar 1930

Tyskeren som plasserte millioner av tyske mark i Nidarosdomens orgel, ville sende en beskjed til ettertiden.

ENORMT BELØP: - Det er til sammen er tolv sedler, og at den største er en 50 tusen milloner mark-seddel, sier orgelfaglig prosjektleder for restaureringen, Per Fridtjov Bonsaksen til Dagbladet. Foto: Per Fridtjov Bonsaksen
ENORMT BELØP: - Det er til sammen er tolv sedler, og at den største er en 50 tusen milloner mark-seddel, sier orgelfaglig prosjektleder for restaureringen, Per Fridtjov Bonsaksen til Dagbladet. Foto: Per Fridtjov BonsaksenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Adressa skriver i dag ble det funnet en over 80 år gammel gjenglemt pengeskatt i orgelet i Nidarosdommen da det nylig ble sendt til restaurering og rekonstruksjon i Sveits.

Inne i luftfordelingsboksene i orgelet ble det funnet både pengesedler pålydende over en halv milliard tyske reichsmark og et frustrert brev.

Ifølge orgelfaglig prosjektleder for restaureringen, Per Fridtjov Bonsaksen ble pengene og brevet plassert der den 8. januar 1930 av en fortvilet tysker med navn August Sieber. 

- Det er en helt utrolig sak. Det var ekstra spennende da vi skulle få brevet oversatt. Siber la pengene der i ren desperasjon. Dette var den vanskelige tida i Tyskland rett før Hitler kom til makta. Økonomien var preget av sterk inflasjon, sier Per Fridtjov Bonsaksen til Dagbladet.

Var orgelbygger - Sieber skriver ironisk at det er masse penger, men da han la dem inn i orgelet var de ingenting verdt, fortsetter Bonsaksen, som forteller at han nå har fått pengene tilsendt fra orgelreperatøren i Sveits.

LA IGJEN BREV:  Sammen med sedlene lå det et brev, signert tyskeren August Sieber, den 8. januar 1930.  Foto:  Per Fridtjov Bonsaksen
LA IGJEN BREV: Sammen med sedlene lå det et brev, signert tyskeren August Sieber, den 8. januar 1930. Foto: Per Fridtjov Bonsaksen Vis mer

- Det er til sammen tolv sedler, og den største er en 50 tusen milloner mark-seddel, sier han.

- Hva vet dere om Sieber?

- Vi vet ingenting om ham, bortsett fra at han var orgelbygger og la pengene og brevet i orgelet i Tyskland den 8. januar 1930. Han la det der som en beskjed for ettertiden, til senere tid.

Demontert i 1962 Bonsaksen forteller at orgelet ble sendt fra Tyskland med jernbane til Norge måneden etter, i februar 1930, og at Siebers beskjed til ettertiden først ble oppdaget rundt årsskiftet i år.

- UTROLIG: - Dette er en helt utrolig sak, sier  Per Fridtjov Bonsaksen. Foto: Privat
- UTROLIG: - Dette er en helt utrolig sak, sier Per Fridtjov Bonsaksen. Foto: Privat Vis mer

- Det rare eller artige er at orgelet ble demontert og bygget om i 1962, men da fant tydeligvis ingen sedlene, sier han.

Bok og utstilling Bonsaksen vet ikke hvilken verdi pengene har i dag, men sier at dette er noe de vil få undersøkt.

Videre forteller han at de planlegger en utstilling av pengene under innvielsen av orgelet den 17. - 20. mai neste år, og at det også jobbes med en bok om orgelet i Nidarosdomen - som da igjen blir Nord-Europas største. 

- I boka vil pengene få et eget kapittel, sier Bonsaksen.

FANT PENGER: Da orgelet i Nidarosdomen skulle restaureres, dukket det opp millioner av tyske mark og et frustrert brev over hyperinflasjonen som rammet Tyskland i mellomkrigstiden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FANT PENGER: Da orgelet i Nidarosdomen skulle restaureres, dukket det opp millioner av tyske mark og et frustrert brev over hyperinflasjonen som rammet Tyskland i mellomkrigstiden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer