MEKTIGE BAKMENN: Det står forretningsmenn og politikere bak de somaliske piratene, hevder landets statsminister. Her uttaler en pirat seg til Reuters i november i fjor. Foto: REUTERS/Reuters TV/Scanpix
MEKTIGE BAKMENN: Det står forretningsmenn og politikere bak de somaliske piratene, hevder landets statsminister. Her uttaler en pirat seg til Reuters i november i fjor. Foto: REUTERS/Reuters TV/ScanpixVis mer

- Vi vet hvem som står bak piratene

Politikere og forretningsmenn står bak piratene, hevder presset somalisk statsminister. Pågrepet tenåringspirat risikerer livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En talsmann for påtalemyndigheten bekrefter overfor CNN at den somaliske piraten som ble tatt til fange, under den dramatiske redningsaksjonen for å frigi den kidnappede kaptein Richard Phillips, må møte for retten i New York.

I tenårene
Wall Street Journal skriver at den kenyanske påtalemyndigheten har tatt på seg et ansvar for å stille et visst antall somaliske pirater for retten. Men amerikanske myndigheter har nå avgjort at mannen må møte for en amerikansk rett, da dette har blitt gjort ved tidligere forbrytelser mot amerikanere i Øst-Afrika.

Forsvarsminister Robert Gates opplyser at den pågrepne er et sted mellom 17 og 19 år gammel.

Tiltalen er ikke klar, men ifølge CNN kan tenåringen risikere livstid i fengsel.

UNDER PRESS: Statsminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke. Foto: AFP PHOTO/Tony Karumba/Scanpix
UNDER PRESS: Statsminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke. Foto: AFP PHOTO/Tony Karumba/Scanpix Vis mer

Er han under 18, må påtalemyndigheten ta ytterligere forholdsregler for å kunne stille ham for en føderal rett.

Presset statsminister
Somalias statsminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke sier til nyhetsbyrået AP at landet skal ha en anti-piratplan klar til nødhjelpskonferansen i Brussel 22. april.

Sharmarke ber om internasjonale midler til å bekjempe piratene.

FRYKTET: Somaliske pirater. Foto: REUTERS/Reuters TV/Scanpix
FRYKTET: Somaliske pirater. Foto: REUTERS/Reuters TV/Scanpix Vis mer

Statsministeren er under sterkt press fra USA, etter at utenriksminister Hillary Clinton på onsdag la fram amerikanernes handlingsplan for å få bukt med piratangrepene utenfor kysten av Øst-Afrika.

I korte trekk består planen av fem punkter:

- Nekte piratene løsepenger. Inntektsmulighetene er få i lutfattige Somalia, og penger er piratenes hovedmotivasjon.
- Spore opp og fryse piratenes finanser.
- Internasjonalt samarbeid for å løse problemet. Nødhjelpskonferansen i Brussel 22. april skal ta opp piratspørsmålet, og kontaktorganisasjonen CGPCS tiltenkes en sentral rolle.
- Sette press på somaliske myndigheter.
- Angripe mål i Somalia, og forhindre piratene fra å kunne forberede nye angrep fra landbaser.

FRANSK AKSJON: Her blir tre pirater tatt hånd om av franske styrker under en aksjon i januar. Frankrike har vært den mest aktive militærmakten i området. Foto: REUTERS/French Navy/ECPAD/Scanpix
FRANSK AKSJON: Her blir tre pirater tatt hånd om av franske styrker under en aksjon i januar. Frankrike har vært den mest aktive militærmakten i området. Foto: REUTERS/French Navy/ECPAD/Scanpix Vis mer

Hevder å kjenne bakmennene

Statsministeren hevder å ha informasjon om hvem som står bak piratene.

- Vi har informasjon om bakmennene. Vi følger nøye med pengestrømmen. Piratene besitter enorme midler, sier han.

Det er forretningsmenn og enkelte politikere som står bak piratene, ifølge statsministeren. Denne informasjonen har regjeringen fått fra en pågrepet pirat.

LA FRAM NY STRATEGI: Hillary Clinton satt press på den somaliske regjeringen. Foto: EPA/JUSTIN LANE/Scanpix
LA FRAM NY STRATEGI: Hillary Clinton satt press på den somaliske regjeringen. Foto: EPA/JUSTIN LANE/Scanpix Vis mer

Sharmarke hevder altså å kjenne identiteten til disse bakmennene. Han avslørte ikke flere detaljer i intervjuet med APs reporter.


Løslot 30 gisler

Bare Frankrike, som har vært den mest aktive, vestlige militærmakten i kampen mot piratene, har hittil jaget pirater inn på det somaliske fastlandet - som Clinton varsler at USA vil gjøre.

USA har foretatt luftangrep mot enkeltpersoner i landet, som ledd i den såkalte «krigen mot terror».

I april 2008 tok franske elitestyrker seks pirater til fange, løslot 30 gisler og beslagla sekker med løsepenger etter en aksjon inne i Somalia. Pirater hadde angrepet et fransk luksusfartøy.