«Vi vet hvordan faren din døde»

TROMSØ (Dagbladet): Ni Senja-fiskere fikk havet som grav da «Utvik Senior» forsvant i februar 1978. Mange mener båten kolliderte med et fremmed fartøy. Og de siste åra har skipperens sønn fått flere merkelige - og anonyme - telefoner fra ansatte i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- De har sagt at de har sett noe eller vet «noe» om «Utvik Senior» og hvordan pappa døde. Jeg har følt det slik at det er folk som har hatt behov for å fortelle den riktige historien om hvorfor pappa og åtte andre mistet livet. Henvendelsene er for mange til å være tilfeldigheter og har ikke gjort mysteriet noe mindre, sier Alf Helge Abelsen (38) til Dagbladet.

- Jeg synes det er forferdelig dersom Forsvaret eller noen andre bærer på en hemmelighet eller har dysset ned sannheten, sier Abelsen.

Verken de pårørende eller kystfolket på Senja har noensinne akseptert havarikommisjonens raske konklusjon: At båten gikk på et skjær og sank.

På kollisjonskurs

Men de færreste fikk det til å stemme, fordi: Vrakrester ble funnet alle andre steder enn der kommisjonen mente båten gikk ned.Skipper Ola Abelsen var på vei for å levere fisk i si egen hjembygd og var lommekjent i området. Det var dårlig sikt, men ikke spesielt dårlig vær ulykkesnat ta. Han holdt kontakt med andre fiskere i området via VHF, og ingen ting tydet på at «Utvik Senior» var ute av kurs.Flere fiskebåter registrerte samme natt et større stålfartøy på radaren i samme havområde utafor Senja, et fartøy som var på kryssende kurs med «Utvik Senior». Den solide fiskebåten på 84 fot ble knust til pinneved og ingen av de omkomne ble funnet.Motoren - som ville sunket rett til bunns etter forlis - er aldri blitt funnet på en av grunnene der båten angivelig skulle ha «gått på et skjær».Vrakdeler viser at kjempekrefter må ha vært i sving. Rorhuset er kløvd i to. Andre skader peker i retning av en kollisjon fra høyre.

Oversett

Stadig flere mener ni mann mistet livet etter å ha blitt rent i senk av et fremmed fartøy på åpent hav. Et lasteskip, marinefartøy eller muligens en russisk ubåt.

- Vi føler oss sviktet, vi som mistet våre kjære. Granskingen var en vits. I dag er jeg bitter over at liv som gikk tapt på kysten ikke var så mye verdt. Hadde det vært en flystyrt på Østlandet med ni omkomne, ville himmel og jord blitt satt i bevegelse for å finne årsaken, mener Alf-Helge Abelsen.

Etter tragedien måtte de etterlatte sjøl leite etter vrakgods. Krav om nye undersøkelser ble fullstendig oversett.

«Kollisjon som forlis-årsak har ikke interesse for Sjøfartsdirektoratets forebyggende arbeid, » var det arrogante svaret de fikk fra myndighetene.

Skip på radar

- Jeg har ikke hatt ro i sjela på 24 år. Vi vet at havet kan kreve liv, men historien om «Utvik Senior» er ikke rett, sier fiskebåtskipper Sigmund Fredriksen fra Gryllefjord.

Med båten «Sven Roger» var han på vei mot land samme natt. Fredriksen lå bare et kvarters gange foran «Utvik Senior».

- På radaren så vi et større skip på vei østover. Det var så nær at jeg sjøl vurderte å stanse opp og slippe det foran. Skipet var på kollisjonskurs med «Utvik Senior». Vi så jo dessute n at det var militær flåteaktivitet i området. Alt dette fortalte jeg dem som skulle granske saken. Men de tok oss ikke høytidelig, sier Fredriksen.

Som første båt var han ute for å leite etter savnede fiskerbrødre.

- Vrakrestene fant vi flere sjømil unna det stedet der kommisjonen hevdet at båten gikk ned. Min mening er at sannheten om forliset aldri har tålt dagens lys, sier Sigmund Fredriksen.

<B>BLE KONTASTET: - Jeg blir mer og mer sikker på at pappas død skyldtes av «Utvik Senior» ble rent i senk, sier Alf Helge Abelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer