ETTERLENGTET SEIER: Obama-familien strålte på podiet i Chicago etter at valgresultatet var klart.  Foto: Jewel Samad / AFP / NTB SCANPIX
ETTERLENGTET SEIER: Obama-familien strålte på podiet i Chicago etter at valgresultatet var klart. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Vi vet i hjertene våre at USA har det beste foran seg

Obama vektla samhold og framtidshåp i seierstalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obama måtte vente til klokka 06.55 norsk tid før Romney i en svært kort tale gratulerte presidenten med seieren, men så kunne vinneren i 07.30-tida selv gå på podiet til øredøvende jubel i hjembyen Chicago.

- I valget i kveld har dere, det amerikanske folk, minnet oss om at selv om veien har vært tøff, mens reisen har vært lang - så har vi tatt oss sammen, kjempet oss opp ig kjempet oss tilbake på rett spor. Og vi vet i hjertene våre at USA ennå har det beste foran seg, sa Obama.

Les hele talen her (New York Times)

Presidenten spilte i seierstalen på temaer om samhold han har hatt med i sine viktigste opptredener siden 2004, men pekte også mot veien videre. I talens mest minneverdige passasje penslet han ut sitt syn på amerikansk eksepsjonalisme.

- Dette landet har mer velstand enn noen annen nasjon, men det er ikke det som gjør oss rike. Vi har det mektigste militæret i historien, men det er ikke det som gjør oss sterke. Våre universiteter og vår kultur er gjenstand for misunnelse i hele verden, men det er ikke det som får verden til å komme til våre strender.

-  Det som gjør USA eksepsjonelt er båndene som holder sammen den mest mangfoldige nasjonen på kloden, troen på at vi deler samme skjebne, at  dette landet bare fungerer når vi aksepterer bestemte forpliktelser til hverandre og til framtidige generasjoner - så friheten som så mange amerikanere har kjempet for og dødd for kommer med ansvar såvel som rettigheter. Blant dette er kjærlighet, veldedighet, plikt og patriotisme. Det er dette som gjør Amerika stort, sa Obama.

- Et tolerant USA Obama understreket imidlertid at hans håpefulle framtidssyn ikke er naivt eller blind idealisme, men rotfestet i amerikanernes evne til å komme seg videre.

- MIN GLADE KRIGER: Obama passet på å takke også visepresident Joe Biden for innsatsen i seierstalen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB SCANPIX
- MIN GLADE KRIGER: Obama passet på å takke også visepresident Joe Biden for innsatsen i seierstalen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi vil at våre barn skal leve i et USA som ikke er tynget av gjeld, som ikke er svekket av ulikhet, som ikke er truet av den ødeleggende kraften fra en opphetet planet. Vi vil gi videre et land som er trygt, respektert og beundret verden rundt. En nasjon som er beskyttet av det sterkeste militæret i verden og de beste styrkene verden har sett. Men også et land som fører seg med selvtillit etter denne perioden med krig for å skape en fred som er bygget på å fremme frihet og verdighet for hvert eneste menneske. Vi tror på et generøst Amerika, et medmenneskelig Amerika, i et tolerant Amerika, sa Obama i talen i morges.

Han manet til samarbeid på tvers av partigrensene - noe han vil trenge når Kongressen fortsatt er delt mellom republikanernes flertall i Representantenes Hus og det demokratkontrollerte Senatet.

- Jeg ser fram til å jobbe med ledere fra begge partier for å møte utfordringene vi bare kan løse sammen - redusere statsunderskuddet, reformere skatteordningene, reparere innvandringssystemet og gjøre oss uavhengige av utenlandsk olje. Vi har mer jobb å gjøre. Men det betyr ikke at deres arbeid er ferdig. Borgernes rolle i demokratiet vårt stopper ikke ved å avgi stemme, understreket presidenten.

- Vil sette meg ned med Romney Obama sørget også for å gjengjelde Romneys ydmyke erkjennelse av nederlaget en halvtime tidligere med en like ærbødig hilsen til den republikanske rivalen.

SEIERSBRØL: Obama-tilhengerne, her i Atlanta i delstaten Georgia, kunne slippe jubelen løs i 05-tida i natt norsk tid.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / NTB SCANPIX
SEIERSBRØL: Obama-tilhengerne, her i Atlanta i delstaten Georgia, kunne slippe jubelen løs i 05-tida i natt norsk tid.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi har kanskje slåss voldsomt, men det er bare fordi vi elsker dette landet dypt og fordi vi bryr oss så sterkt om dets framtid. I ukene som kommer ser jeg fram til å sette meg ned med Romney for å snakke om hvordan vi kan jobbe sammen for å bevege dette landet framover, sa valgvinneren.

Presidenten forsøkte også å lege noen av sårene etter det mange har vært den mest brutale valgkampen på mange år.

- Demokrati i en nasjon med 300 millioner innbyggere kan være bråkete og komplisert. Vi har våre egne meninger. Hver og en av oss har ståsteder som stikker dypt, og når vi går gjennom tøffe tider, når vi tar store beslutninger som et land - så vil det nødvendigvis skape følelser og kontrovers. Det vil ikke endre seg etter i kveld, og det burde ikke gjøre det. Diskusjonene vi har er kjennetegn på vår frihet, sa Obama.

GRÅT OG FORTVILELSE: Romney-tilhengerne slet med å ta innover seg tallene som tikket inn på tv-skjermene. Foto: David Becker/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
GRÅT OG FORTVILELSE: Romney-tilhengerne slet med å ta innover seg tallene som tikket inn på tv-skjermene. Foto: David Becker/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX Vis mer