- Vi vet ikke hva vi går til

Skolestarten rammet av streik i dag.

Usikker skolestart for jentene som skal starte i 1. klasse ved Lillestrøm Videregående Skole. - Jeg vet egentlig ingenting, vi har bare fått beskjed om å møte opp sier Josefine (16) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Usikker skolestart for jentene som skal starte i 1. klasse ved Lillestrøm Videregående Skole. - Jeg vet egentlig ingenting, vi har bare fått beskjed om å møte opp sier Josefine (16) Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I dag starter skoler over hele landet opp igjen etter sommerferien. Mange tusen skolelever har likevel ikke noe undervisning å gå til siden 5500 lærere er i streik.

Fra torsdag utvides streiken til å gjelde hele 8000 lærere. 

Lillestrøm videregående er en av skolene som er rammet — her er 57 av totalt 120 lærere tatt ut i streik.

Det får konsekvenser for Stine Janson Gylterud (16), Josefine Pausen (16), Maria Backe-Wiig Solberg (15 ) og Sonje Søgård (16) som alle skal starte i førsteklasse på videregående i dag.

Jentene har fått med seg at de til tross for streiken må møte på skolen for å bli registret, hvis ikke risikerer de å miste skoleplassen. Utover dette er de ikke sikre på hva som venter dem.

- Jeg vet egentlig ingenting. Vi har bare fått beskjed om å møte opp, også vet vi ikke om vi skal ha noen timer eller om vi bare skal være her, sier Josefine som skal starte i 1. klasse musikk på skolen.

- Man blir litt usikker, man vet ikke hva man går til, sier Maria Backe-Wiig Solberg (15 ).


Kaotisk skolstart Skolestarten kan bli kaotisk for elver på alle skolene som er tatt ut i streik. 

Det er nemlig opp til hver enkelt skole i hver enkelt kommune å avgjøre hvordan streikerammede skoler skal forholde seg, og om elevene må møte til første skoledag eller ikke, skriver NTB.

Foreløpig er ikke lærere som i hovedsak jobber i småskolen, fra første til og med fjerde trinn, tatt ut i streik. Men når streiken trappes opp fra torsdag, vil de første barneskolene også bli berørt.

LILLESTRØM 20140818  Lærerne streiker. Skolestart på Lillestrøm Videregående Skole. Gunnar Kristiansen, tilllitsvalgt for lærerne og lektor, Marit Uglem, lektor og Guri Daus, lektor ved Lillestrøm Videregående skole Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LILLESTRØM 20140818 Lærerne streiker. Skolestart på Lillestrøm Videregående Skole. Gunnar Kristiansen, tilllitsvalgt for lærerne og lektor, Marit Uglem, lektor og Guri Daus, lektor ved Lillestrøm Videregående skole Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Utdanningsforbundets Ragnhild Lied sier til Dagbladet at de så godt det lar seg gjøre forsøker å unngå å ramme tredjeparten.

- I offentlig sektor er det dessverre ikke mulig å få til dette fullt ut, men så langt det er mulig forsøker vi å sikre at de yngste skal få starte på skolen, sier hun til Dagbladet.

-Blir spesielt Ved Lillestrøm videregående skole har lærerne forståelse for elvenes situasjon.

- Vi tror det blir veldig spesielt for de som starter første året i dag. Men alle vet at det blir streik og det legges ut informasjon på skolens hjemmesider, sier streikevakt Guri Daus.

De synes likevel at streiken er viktig.

- KS har ikke tillit til oss lenger, de ønsker at vi skal bli kontrollert og målt hele tida, sier streikevakt Marit Uglem.

- Hvert år så kommer de med noen nye ting som gjør det vanskeligere for oss å gjøre en god jobb, supplerer tillitsvalgt for lærerne Gunnar Kristiansen.