BEKYMRET: Forbrukerdirektør Randi Flesand mener hestekjøttskandalen gir grunn til uro. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
BEKYMRET: Forbrukerdirektør Randi Flesand mener hestekjøttskandalen gir grunn til uro. Foto: Andrea Gjestvang/DagbladetVis mer

- Vi vet ikke hva vi spiser. Det må vi. Det er minimum

Forbrukerdirektør Randi Flesland er fortsatt bekymret etter regjeringens krisemøte om hestekjøttskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som bekymrer meg, er at man har ingen tiltak for hvordan man skal forhindre at dette skjer igjen. Her er det helt klart noen kontrollregimer som har sviktet. Da må man sikre dem sånn at vi ikke får denne situasjonen igjen.

Det sier forbrukerdirektør Randi Flesland til Dagbladet like etter hun fredag ettermiddag deltok i et hastemøte hos Helse- og omsorgsdepartementet om hestekjøttskandalen.

- Vi må vite hva vi spiser Flesland understreker at hun har inntrykk av at både norske myndigheter og matvarekjedene nå har kontroll på hestekjøttskandalen.
Men hun mener norske matevarekjeder bør gjøre mer enn å plukke de aktuelle produktene fra hyllene. Hun oppfordrer til styrking av kontrollrutinene og såkalt sporbarhet.

Med sporbarhet menes muligheten til å spore og følge et næringsmiddel, et fôr, et dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon eller et stoff som er bestemt til eller kan forventes å bli tilsatt næringsmidler eller fôr, gjennom alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon.

- Vi vet ikke hva vi spiser. Det må vi. Det er minimum, sier hun.

- Det som kom fram under møtet, var jo at det bare var egne merkevarer som hadde denne utfordringen. Da kan man jo spørre om man er så opptatt av å få lav pris at kjøper kjøtt hos feil leverandør, legger hun til. 

- For mange produksjonsledd? På krisemøtet, der også pressen var invitert, møtte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) Mattilsynet, Forbrukerrådet og representanter fra dagligvarekjedene.

Både i First Prices, Coops og Rema 1000s lasagne bolognese er det påvist hestekjøtt i fredag. Også Findus og Ica har trukket tilbake lasagneprodukter, uten at det så langt er påvist hestekjøtt i disse varemerkene.

- Vi vil vurdere om vi har for mange ledd i produksjonen vår, sa administrende direktør Atle Farmeen i Findus Norge under møtet.  

Det franske selskapet Comigel, med produsksjonsanlegg i Luxembourg, leverer kjøtt til 16 norske leverandører. Hestekjøttet som har blitt oppdaget i Norge kommer fra denne leverandøren. Orkla bruker ikke denne leverandøren, og har ingen indikasjon på at de har hestekjøtt i sine produkter.

Håkon Mageli i Orkla orientete om matrygghetsrutinene i Orkla under møtet i ettermiddag. Han omtalte kontrollregimet som omfattande og kostbart.

- Men vi kan ikke garantere oss mot svindel, sa han. 

Alt i alt er disse fem varemerkene trukket tilbake fra frysediskene i norske butikker:

• Fryst Coop lasagne, 400 gram og en kilo. • Frossen Lasagne bolognaise, 1 kg, (hos Rema) • Frossen Delish lasagne (solgt hos Ica) • First Price frossen Lasagne • Findus Lasagne Bolognese, 375g & 900g
- Svindel og juks Både matminister Trygve Slagsvold Vedum og helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre er klar på hestekjøttskandalen bunner i svindel og juks.

- Jeg tenker, både som handlende og som minister, at hvis jeg kjøper en pakke det står storfe på og det er hest, da har noen lurt meg, sier Støre til Dagbladet.

- Og når noen finner grunn til å skrive storfekjøtt på hest, så har de juksa, fortsetter han.

- Det er svindel og juks når man selger noe som er merket storfe, og så er det hest, sier Vedum.

Skal teste hestekjøtt Under kristemøtet fortalte Støre at Mattilsynet i dag har vært i møte i EUs faste komité for mattrygghet og dyrehelse (SCFCAH) i Brussel. Her hadde man blitt enige om å gjennomføre et omfattende testprogram for å avdekke omfanget av svindelen. Tetstprogrammet skal i utgangspunktet vare gjennom mars, men kan forlenges.

- Mattilsynet gjør det samme som EU og vil nå undersøke flere samensatte produkter som er merket «beef», for å se om de inneholder andre ting, fortrinnsvis hestekjøtt. Helsemyndighetene vil også undersøke om det finnes skadelige stoffer i hestekjøttet, opplyste Harald Gjein i Mattilsynet under krisemøtet.

Hestekjøtt er i seg selv er ikke farlig å spise, men norske og europeiske matmyndigheter frykter at kjøttet kan inneholde rester fra skadelige medisinser, og da særlig fenylbutazon, et betennelsesdempende middel som brukes av veterinærer på hester. 

-Ikke grunn til helseuro Helseministeren understreker overfor Dagbladet at han ikke har fått informasjon som tilsier at det er grunn til å være helseurolig som følge av hestekjøttskandalen. 

- Men det er veldig grunn til å være urlolig for at det er øknomiske interesser der ute som med stor sannsynlighet har svindlet europeisk matindustri, sier han.

Støre mener saken har avdekket systemsvikt:

- Det må har vært en feil et sted når dette kunne skje. Så er spørsmålet: Er det mulig å ha kontrollsystemer som er så gode at alt fanges opp. Men der svikten har oppstådt, har det åpenbart ikke vært god nok kontroll. Nå er det litt uklart hvilket land det er. Samtidig har systemet fungert ved at distribusjonsleddet har varslet norske kjeder via egne kanaler, om at det var en viss sannsynlighet for dette. Det førte til at norske produsenter trakk produktet tilbake, det mener jeg bra.

- Stoler vi for mye på kontrollregimene i EU?   

- I et så sammenved Europa som vi har, så er veldig mye bygget på at vi må ståle på at det landet der maten produserers, tester. Men vi skal følge nøye med. For hvis det er grunn til at den tilliten svikter, har vi som norske myndigheter ansvar for norske forbrukere. Men vi er ikke satt opp slik at hvert land tester maten dobbelt når den går over grensa. Det ville vært et veldig annerledes Europa, sier Støre.
 
- Synderen er alltid den som svindler, men så er det også viktig at butikker og andre som selger mat bruker ekstra tid og tar den kostnaden det er å kvalitetsikre maten, sier Vedum. 

Matministeren legger til at han regner med at matvarekjedene nå «tar seg en ekstra runde» for å finne ut om de kan sikre kvaliteten bedre.

 

ØKONOMISK KRIMINALITET: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener norske forbrukere har blitt lurt av kriminelle. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ØKONOMISK KRIMINALITET: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener norske forbrukere har blitt lurt av kriminelle. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer