- VET IKKE HVEM KILDEN ER: - Vi vet aldri hvem som lekker informasjon. Hele systemet vårt er bygd opp slik at vi ikke trenger å holde på hemmeligheter, sa Julian Assange til journalister på en konferanse i London i dag. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- VET IKKE HVEM KILDEN ER: - Vi vet aldri hvem som lekker informasjon. Hele systemet vårt er bygd opp slik at vi ikke trenger å holde på hemmeligheter, sa Julian Assange til journalister på en konferanse i London i dag. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

- Vi vet ikke hvem kilden er

WikiLeaks-sjefen påstår de ikke vet hvem som sendte dem 91 000 graderte dokumenter om Afghanistan-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I ettermiddag gikk en anonym Pentagon-kilde ut i amerikanske medier og sa at soldaten Bradley Manning var hovedmistenkt for den enorme lekkasjen av forsvarsdokumenter. Men WikiLeaks selv sier de ikke aner hvem som var opphavet til materialet.

- Vi vet aldri hvem som lekker informasjon. Hele systemet vårt er bygd opp slik at vi ikke trenger å holde på hemmeligheter, sa Julian Assange til journalister på en konferanse i London i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Assange leder nettstedet WikiLeaks som fikk tilsendt 91 000 graderte dokumenter om krigen i Afghanistan. Avisene The New York Times, britiske The Guardian og tyske der Spiegel fikk tilgang til materialet først og publiserte det samtidig med sperrefrist fra organisasjonen.

Svarer på kritikken Under en konferanse i London i dag fortalte Assange om WikiLeaks metoder og forsvarte seg mot kritikken om at lekkasjen har satt liv i fare ved å gjøre enorme mengder gradert informasjon offentlig.

Samtidig som han innrømmet at de ikke vet hvem som kommer med informasjonen de lekker, understrekte han at de ennå ikke har blitt lurt av falske dokumenter.

- Vi får inn helt fabrikerte dokumenter, vanligvis i tidene rundt valg, men det er sjeldent, sier han.

Undersøker materialet Han sier WikiLeaks også har eksmilitære og tidligere etterretningsfolk i sitt nettverk, som hjelper organisasjonen med å gå gjennom dokumentene for å se om dokumenter lekket fra de militære styrkene eller etterretningsbyråer er ekte.

Assange sier hans verste frykt er om ekte dokumenter blir diskret tuklet med.

WikiLeaks har måttet tåle kraftig kritikk fra flere lands myndigheter, som mener dokumentene blant annet setter liv i fare ved å gi innsikt i strategier. Assange mener det ikke er noe nytt for hans nettsted, og viser til at de gikk ut med en kopi av USAs spesialstyrkers håndbok for Sør-Afghanistan.

- Ikke på noens side Nyhetsbyrået AP skriver at han virket irritert da publikum spurte han om det noen gang ville være aktuelt for han å ta hensyn til nasjonal sikkerhet før man vil bringe lekkasjen videre.

BAKMANNEN: Julian Assange forteller at de ikke selv vet hvem kilden bak 91 000 graderte dokumenter er. Foto: AP Photo/Max Nash/Scanpix
BAKMANNEN: Julian Assange forteller at de ikke selv vet hvem kilden bak 91 000 graderte dokumenter er. Foto: AP Photo/Max Nash/Scanpix Vis mer

- Det er ikke vår rolle å være på noen staters side. Stater har bekymringer for nasjonale sikkerhet, det har ikke vi. Man hører stadig at noe kan være en trussel for USAs nasjonale sikkerhet. Hver gang en slik uttalelse blir gjort, må det avvises. En trussel til USAs nasjonale sikkerhet? Er de seriøse? Sikkerheten til hele nasjonen USA? Det er latterlig.

Men han understreker at de individuelle sakene er annerledes:

- Hvis vi snakker om trussel til en individuell soldat eller innbygger i USA, så er det potensielt et ekte problem.