ETTERFORSKNING: En politietterforsker gransker åstedet der ei bombe gikk av i den sørthailandske byen Surat Thani. Foto: Daily News / AFP / NTB Scanpix
ETTERFORSKNING: En politietterforsker gransker åstedet der ei bombe gikk av i den sørthailandske byen Surat Thani. Foto: Daily News / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Vi vet ikke hvem som sto bak, og vet ikke motivet

Forsker sier det er svært uvanlig at turister er mål for bombeaksjoner i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er vanskelig å si hva disse spredte og trolig koordinerte bombeangrepene betyr. Vi vet ikke hvem som sto bak, og vet ikke motivet. Dessuten er det ikke tradisjon for at noen tar på seg ansvaret for terroraksjoner i Thailand, sier Marte Nilsen, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Dagbladet.

Hun sier det er svært uvanlig at turister i Thailand er terrormål.

STYRER MED JERNHÅND: Statsminister og juntaleder Prayuth Chan-ocha har de siste to åra styrt Thailand med jernhånd. Nylig fikk juntaen sikret varig innflytelse i samfunnet etter en folkeavstemning over ny grunnlov. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB Scanpix
STYRER MED JERNHÅND: Statsminister og juntaleder Prayuth Chan-ocha har de siste to åra styrt Thailand med jernhånd. Nylig fikk juntaen sikret varig innflytelse i samfunnet etter en folkeavstemning over ny grunnlov. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det siste døgnet har en rekke bomber blitt utløst i flere turistbyer i landet. I går kveld ble Hua Hin noen mil sørvest for Bangkok rammet av to eksplosjoner, og to nye i morges. I tillegg har det vært liknende aksjoner i Phuket, Surat Thani og Trang.

Flere av bombene har vært skjult i blomsterpotter og sannsynligvis fjernutløst av mobiltelefoner. Til sammen fire mennesker er drept og minst 30 skadd, mange av dem turister. Flere av bombene var fylt med metallkuler, for å gjøre størst mulig skade på ofrene.

Konflikter

Det sørlige Thailand har i en årrekke vært preget av konflikten mellom myndighetene og muslimske etniske malayer som krever løsrivelse, men politiet avviste i morges at det siste døgns bombeeksplosjoner har noe med dette å gjøre, ifølge CNN.

De militære tok i 2014 over makten etter at landets demokratisk valgte statsminister Yingluck Shinawatra - søster av mogul og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra - ble avsatt av forfatningsdomstolen. Dette etter flere år med politisk uro og vold.

Søndag svarte folket ja i en folkeavstemning over en ny grunnlov som vil gi militæret varig makt også når demokratiet er gjeninnført; bl.a. skal de utnevne alle representantene i Thailands overhus, senatet.

Men opptakten til valget var preget av kontrovers. Menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch kritiserte at nei-sida ikke fikk drive valgkamp, dessuten ble flere titalls opposisjonelle, særlig fra den Thaksin-vennlige leiren, fengslet.

- Politisk lammet

Ifølge forsker Nilsen har Thailand i praksis vært politisk lammet de 15 siste åra, men turistene har så langt stort sett vært skånet for å bli rammet. Hun det fins to sentrale konfliktlinjer i Thailand.

- Den første dreier seg om militærdiktaturet og den tradisjonelle eliten i Bangkok, som står i opposisjon til Thaksin og Yingluck Shinawatra og kretsen rundt dem. Denne konflikten har de siste ti åra vært opphav til to militærkupp, to grunnlover, store folkelige demonstrasjoner og kamper mellom de såkalte rød- og gulskjortene. Folkeavstemningen søndag var ledd i denne konflikten, sier Nilsen.

- Dersom bombene er knyttet til dette, er det en veldig opptrapping av konflikten; begge sider har riktignok tidligere framprovosert vold, men har ikke tradisjon for slike angrep, sier forskeren.

FORSKER: Marte Nilsen, seniorforsker ved PRIO. Foto: PRIO
FORSKER: Marte Nilsen, seniorforsker ved PRIO. Foto: PRIO Vis mer

Den andre konflikten dreier seg om de sørligste provinsene i Thailand, som ble annektert av Thailand for mer enn 100 år siden.

- De siste 15 åra har militsgrupper tilhørende den etniske malaybefolkningen ligget i en lavblusskonflikt med myndighetene, men volden har i all hovedsak begrenset seg til de lokale områdene og ikke rammet turister. Dersom separatistene står bak, er det også en stor opptrapping, sier Nilsen.

- Utypisk

For snart ett år siden ble 20 mennesker drept i et bombeangrep mot Erawan-alteret i Bangkok sentrum. Men etterforskningen konkluderte med at angrepet var rettet mot kinesiske turister, med bakgrunn i den interne kinesiske konflikten mellom Beijing og de etnisk tyrkiske uigurene.

- For noen år tilbake ble riktignok ei bombe sprengt på ferieøya Koh Samui; den gang fikk vi ikke noen offisiell forklaring, sier Nilsen.

Hun sier det ikke er utenkelig at lokale bander kunne tenke seg å sprenge bomber i landet, men at det er usannsynlig at det ville skjedd koordinert, som nå.

AVSATT: Yingluck Shinawatra ble avsatt som statsminister av forfatningsdomstolen like før militæret tok makten i 2014. De siste ti åra har partier knyttet til henne og broren Thaksin Shinawatra vunnet alle valgene i Thailand. Foto: Anusak Laowilas / NurPhoto / NTB Scanpix
AVSATT: Yingluck Shinawatra ble avsatt som statsminister av forfatningsdomstolen like før militæret tok makten i 2014. De siste ti åra har partier knyttet til henne og broren Thaksin Shinawatra vunnet alle valgene i Thailand. Foto: Anusak Laowilas / NurPhoto / NTB Scanpix Vis mer

Juntaleder og statsminister Prayuth Chan-ocha sier angrepene er «et forsøk på å skape kaos og forvirring», men har ikke utpekt noen mistenkte personer eller grupperinger.

- Lokal sabotasje

Politiet avviser at det dreier seg om terror, og sier Thailand ikke har territorielle eller religiøse konflikter med noen.

- Dette er ikke terrorangrep, men lokal sabotasje, sier Piyapan Pingmuang, talsperson for politiet, ifølge CNN.

- Kan vi stole på hva Chan-ocha og politiet sier?

- Han har interesse av ikke å skape panikk. Men at regimet på dette tidspunktet offentlig avviser flere mulige spor, er overraskende når de ikke har bevis. Jeg tror ikke de vet så mye mer enn oss, sier Nilsen.

- Hvor god kontroll har militærjuntaen over landet?

- De har god kontroll, med unntakstilstand, men denne typen mindre bomber spredt utover er vanskelig å sikre seg mot, sier forskeren.

Dronningbursdag

I dag er det for øvrig nasjonal helligdag, siden dronning Sirikit fyller 84 år. Hennes mann kong Bhumibol er 88 og har skrantende helse. Nilsen understreker at hva som skjer når kongen dør, er en viktig bakgrunn for hva som nå skjer i Thailand.

- Det kommende tronskiftet har vært et sentralt konfliktspørsmål mellom Thaksin-leiren og den tradisjonelle eliten de siste ti åra. Det handler om hvordan makten skal fordeles, sier Nilsen.