SAVNET: Fra øverst til venstre, med klokka: Hans M. Bjone (55), Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35) og Victor Sneberg (56). Alf Vik (43) er også savnet.  Foto: Statoil/Privat
SAVNET: Fra øverst til venstre, med klokka: Hans M. Bjone (55), Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35) og Victor Sneberg (56). Alf Vik (43) er også savnet. Foto: Statoil/PrivatVis mer

- Vi vet ikke hvor de fem siste gislene er

Fem nordmenn fortsatt blant de savnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har statsminister Abdelmalek Sellal lettet på sløret i forhold til ofrene for gisselaksjonen i Algerie. Men det ser ut til å være lite han og andre kan si om de fem savnede nordmennene.

- De fleste gislene er nå frigjort. Det gjenstår fortsatt fem utlendinger, og vi vet ikke hvor de er. De kan fortsatt gjemme seg. De kan ha dratt til et annet sted. Fem utlendinger. Eller de kan ha blitt drept. Må de hvile i fred dersom det er tilfelle, sier Sellal.

De fem norske - 37 utlendinger fra åtte land ble drept under terrorangrepet i Algerie, sier Sellal.

Av disse er det sju som fortsatt ikke er identifisert. I tillegg til disse 37 er fem utlendinger fortsatt savnet, sier statsministeren.

Det er ikke kjent om de fem nordmennene som er savnet, nå er funnet eller fortsatt er blant de savnede.

Utenriksdepartementet kan mandag ikke kommentere tallene som Sellal har lagt fram.

- Vi har ingen bekreftede tall på drepte å gå ut med. Vi har heller ingen nye opplysninger om de savnede nordmennene, sier pressetalsmann Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Ansatte fra en rekke andre land er også savnet (se faktaboks til høyre).

I utgangspunktet befant 13 norske Statoil-ansatte seg på Tiguentourine-anlegget i In Aménas da gisseltakerne slo til onsdag. Fire unngikk å bli tatt som gisler, og fire er kommet til rette i løpet av de tre siste dagene.

Leter fortsatt Letingen etter de fem nordmennene som fortsatt er savnet foregår blant annet på gassanlegget, i ørkenen, på sykehus og helsestasjoner.

Japans statsminister har bekreftet at sju japanere er blitt drept. Disse ble alle sikkert identifisert på en klinikk i In Aménas, opplyser statsminister Shinzo Abe ifølge NTB.

- Vi kan ikke utelukke at nordmenn har omkommet, men foreløpig har vi ingen bekreftelser på det, har pressetalsmann Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet uttalt til Dagbladet.

Internasjonalt ID-samarbeid Han opplyser at norske politifolk som er eksperter på identifisering av omkomne er godt i gang i Algerie som en del av UDs team.

De norske ekspertene samarbeider med kolleger fra blant andre USA, Storbritannia og Japan.

- Vi har et godt samarbeid med de andre landene som også har savnede statsborgere. Alle de omkomne fraktes nå til Alger for identifisering, sier Andersen.

- Vil ta noen dager Lederen for Kripos' ID-gruppe, Per Angell, sier identifiseringsarbeidet bør gå «forholdsvis raskt», men at det uansett vil være snakk om flere dager før det er klart. Han bekrefter at én av hans menn er på plass i Alger.

- Han er rådgiver for den norske ambassaden. Vi har også tilbudt algerierne bistand på alle områder i dette arbeidet, men foreløpig regner vi med at de har både kompetanse og kapasitet til å håndtere dette, sier Angell til NTB.