- Vi vet ikke om det er koder eller om han har ønsket å spre frykt

Politiet har fortsatt ikke låst Breiviks kodegåter i manifestet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om at politiet har etterforsket hemmelig koder i Breiviks manifest, men på tross av hjelp fra Forsvarets kodeknekkere, har de ikke klart å løse kodegåten.

Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest som alle hadde en tilhørende kryptert tekst. GPS-koordinatene var skjult i «falske» URL-adresser. 

- Vi har funnet 46 falske fotnoter, som ikke viser til de artikklene de viser til. To av dem er identiske, så vi har funnet 45 unike falske fotnoter, fortalte etterforskningsleder fra PST, Dag Uppheim, i Oslo Tingrett i dag. 

Politioverbetjenten fortalte videre at samtlige innholdte kordinatorere til ulike byer i Vest-Europa på. - Tallrekken (ni tall, red.anm.) er for kort til å vise fram til eksakt posisjonering, men viser til et rektangel på 50 meter fra øst til vest og 100 meter fra nord til sør, fortalte Uppheim. Resten av URL-adressen inneholder tall og bokstaver som ikke gir mening,fortalte Uppheim. 

- Restene av tallene inneholder tall og samtlige ender med to kyrilliske bokstaver fra det serbiske alfabetet. I 16 av de unike falske URL-adressen ender det med to kyrilliske bokstaver som er unike for det serbiske språket, fortalte Uppheim. Han fortalte videre at kartkordinatene viser til ti Vest-Europeiske byer. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.