- Vi vet ikke om det er strødd på E6

Såpeglatte veier i nord. Sjåfører raser mot veivesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Sjekk føreforholdene i ditt distrikt
 • Sjekk været der du bor

  (Dagbladet.no): - Dette går rett og slett ikke an. Det er livsfarlig å kjøre på ustrødd E6 i Nordland og Nord-Trøndelag, sier ambulansesjåfør Jan Granlund til Dagbladet.no.

  Han er på retur fra Rognan til Oppdal etter å ha kjørt en pasient opp dit, og sier han sitter med hjertet i halsen på grunn av det flekkvis svært glatte isføret.

  - Jeg har nå kjørt snart 40 mil uten å ha sett et eneste sandkorn på veien, sier Granlund.

  Den erfarne yrkessjåføren mener det er blitt dårligere sikkerhet på veiene etter at veivesenet ble omorganisert, og et eget selskap, Mesta, fikk ansvaret for vedlikehold og drift.

  - Ansvaret er pulverisert. Det er vanskelig å få klarhet i hva som blir gjort, hvor, sier Granlund.


  Vet ikke


  Og når Dagbladet.no ringer Veitrafikksentralen i region Nord, og spør om E6 gjennom Nordland er strødd, er svaret at de ikke vet.

  - Det er vår entreprenør som skal holde veiene under oppsikt og sørge for brøyting og strøing, sier vakthavende ved sentralen, som ikke vil oppgi navn.

  - Og entreprenøren er Mesta?

  - Ja, men oppdrag kan godt være satt bort til under-entreprenører, det vet ikke vi noe om. Vi ringer vår entreprenørvakt når vi får klager, og det har vi fått lite av i dag, sier vakthavende.

  Hun sier at klagen fra ambulansesjåføren nå er meldt videre til entreprenørvakta i Nordland. Men legger til at det er opplagt at snøvær og en temperatur rundt null kan gi svært vanskelige kjøreforhold på enkelte strekninger, og at dette er opplyst om hos veivesenets informasjonstjenester.


  Rasende trailersjåfører


  Føret og den manglende strøingen var det store samtaleemnet på veikroer og faste stoppesteder for langtransportsjåfører i denne delen av landet søndag:

  - Nå har jeg har kjørt fra Saltdalen i Nordland til Namskogan i Nord-Trøndelag, og det har vært like ille hele veien. Jeg fatter ikke at veivesenet kan la dette fortsette, det er livsfarlig, sier vogntogsjåfør Amund Lyshaug fra Sørreisa Kran og Transport til Dagbladet.no fra en kafe på Namskogan.

  Flere av sjåførene rundt ham er i harnisk.

  De mener mange har gitt opp å ringe Veitrafikksentralens nummer 175, fordi de erfarer at det likevel ikke hjelper.

  - Det har vært mange utforkjøringer langs E6 i dag, og vogntog blir stående på glatta og kommer seg ikke videre, sier Lyshaug.


  Gir bøter


  Heller ikke i Nord-Trøndelag vet veivesenet om det er strødd:

  - E6 skal egentlig være bar vei, men i dette været er ikke det mulig. Vi pleier å ta stikkprøver for å sjekke om våre entreprenør utfører jobben sin med hensyn til strøing, sier distriktssjef for Statens vegvesen i Nord-Trøndelag, Olav Kåre Fuglem til Dagbladet.no.

  Han sier det hender at det ilegges sanksjoner i form av bøter dersom det svikter å på tiltak som skal øke sikkerheten.

  Fuglem sjekker nå, søndag ettermiddag, opp hvorvidt Mesta har strødd E6 i Nord-Trøndelag.


  - Ekle kjøreforhold
  Operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt sier til Dagbladet.no at det har vært glatte veier i hele helga.

  - Det er såkalt null-føre og det varierer fra isføre til sørpeføre. Det kan nok oppleves som veldig ekkelt å ferdes på nordlandsveiene akkurat nå, sier Pettersen.

  Politiet har til tross for de vanskelige kjøreforholdene bare fått inn én melding om en personbil som har sklidd av veien. Ingen ble skadd i hendelsen.

  - Men det kan ha vært mange flere. Det er ikke alle tilfeller vi hører om, sier operasjonslederen.

 • Sjekk føreforholdene i ditt distrikt
SJELDEN BIL Å SE: Strøbiler er sjelden å se på veiene i Midt-Norge og Nordland, hevder yrkessjåfører. FOTO: SCANPIX
SJELDEN BIL Å SE: Strøbiler er sjelden å se på veiene i Midt-Norge og Nordland, hevder yrkessjåfører. FOTO: SCANPIX Vis mer