- Vi vet ikke om vi får alle våre kollegaer hjem

En preget Helge Lund informerte pressen om gisselaksjonen i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORUS (Dagbladet): Det var en preget Statoil-sjef Helge Lund, konserndirektør Lars Christian Bacher og informasjonsdirektør Jannik Lindbæk som møtte pressen i Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger i kveld - etter at statsminister Jens Stoltenberg først hadde meddelt at norske myndigheter fortsatt manglet sikker informasjon om ni Statoil-ansatte nordmenn i Algerie.

- I kveld kjenner vi alle dyp uro, sa Stoltenberg.

- Som statsministeren og utenriksministeren nettopp har bekreftet, har vi fått bekreftet at det har vært gjennomført en militær aksjon mot terroristene på In Amenas, sier Helge Lund.

Statoil-ledelsen har jobbet på spreng siden terroristene slo til mot selskapets anlegg i In Amenas øst i Algerie ved 0650-tida i går morges. Helge Lund avbrøt et oppdrag i Asia, og ankom Forus litt over midnatt natt til i dag. Etter drøye 1,5 døgn med til dels svært motstridende meldinger, sa også Helge Lund i kveld

Krevende - Vi kan ikke bekrefte hva som er situasjonen til de ni av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget, sier Lund.

ANGREPET: Statoils anlegg i In Amenas i Algerie. Foto: AFP / Statoil / Kjetil Alsvik / NTB Scanpix
ANGREPET: Statoils anlegg i In Amenas i Algerie. Foto: AFP / Statoil / Kjetil Alsvik / NTB Scanpix Vis mer

- Vi kan nå bekrefte at tre av våre algirske medarbeidere befinner seg i sikkerhet, i tillegg til de fem som allerede er bekreftet trygge. Det er bra. Situasjonen er fortsatt uklar for de øvrige ni norske som har vært innblandet i denne gisselaksjonen. Våre tanker går til deres pårørende, og det er riktig å si at et samlet Statoil er sterkt preget av denne situasjonen, sier Helge Lund.

Statoil har i løpet av dagen forholdt seg til svært sprikende meldinger om hva som faktisk har skjedd i Algerie.

- Det er en svært krevende situasjon, sier Statoil-sjefen til Dagbladet.

Kontakter de pårørende Lund sier han selv har vært i kontakt med flere av de pårørende.

- Vi gjør selvsagt det vi kan for å holde de pårørende oppdatert i en svært uoversiktlig situasjon, sier Helge Lund.

- Vi er i en situasjon der vi ikke vet om vi vil få alle våre kollegaer hjem. Denne situasjonen er uoversiktlig, uavklart og svært alvorlig, sier Lund - som selv reiser til Bergen etter pressekonferansen for å møte de pårørende.

- Det er viktig at vi som ledelse i Statoil selv er tett på de pårørende, sier Helge Lund.

Skryter Helge Lund skrøt av sine ansatte på pressekonferansen, og fortalte om en svært krevende situasjon.

- Det er klart at det å drive et olje og gasselskap innebærer risiko, sier Lund, og sier at de ansatte er godt trent på denne og andre typer situasjoner.

- De fleste vet hva de skal gjøre i en slik situasjon, sier Lund til Dagbladet.

Fraktes hjem Statoil-sjefen sa han også ville kommentere to andre forhold - selskapets jobb med å frakte nordmenn hjem fra Algerie, og redningsressurser til de som er berørt.

- Vi jobber med å få de fem som tidligere er rapportert i sikkerhet hjem. De har allerede forlatt In Amenas og er på vei hjem. I tillegg har vi sammen med BP besluttet å få hjem såkalt ikke-kritisk personell som er på andre anlegg. Til dette bruker vi tre fly, og vi regner med at de i løpet av kvelden vil bringe hjem omkring 40 ansatte, sier Lund.

Han sier disse vil fly til Bergen via London.

- Ikke noe valg Statsminister Jens Stoltenberg sa på sin pressekonferanse at Algeries statsminister hadde meddelt ham i 12-tida i dag at algerierne hadde forsøkt å få til en løsning i løpet av natta, men at det ikke var mulig - og at de derfor måtte aksjonere.

Jens Stoltenberg sa i klartekst at Norge ikke ble varslet av Algerie før - men derimot rett etter - at militæraksjonen var i gang, og at Algerie avslo hjelp fra Norge.

- Statsministeren sa at de ikke hadde noe annet valg enn å iverksette en militæraksjon, sa Stoltenberg.

- Vi tror det gjenstår å vurdere hvor mislykket eller vellykket aksjonen har vært, sa Stoltenberg - som flere ganger understreket at norske myndigheter rett og slett ikke visste hva nøyaktig status var, og at de pårørende ville bli opplyst om denne først.