- Vi vet ikke opphavet til pengestrømmene hans

Politiet etterforsker hvordan Leif Ivar «Leifen» Kristiansen (51) skaffet seg en bil, en Harley Davidson, 160 000 kroner og midler til 400 000 kroner.

MYE BESLAG: Politiet beslagla en mengde innventar fra tatoveringsstudioet til Leif Ivar Kristiansen (51) i Trondheim, Tromsø og på Lillehammer i dag. Her fra Trondheim i ettermiddag. Foto: Tor Aage Hansen
MYE BESLAG: Politiet beslagla en mengde innventar fra tatoveringsstudioet til Leif Ivar Kristiansen (51) i Trondheim, Tromsø og på Lillehammer i dag. Her fra Trondheim i ettermiddag. Foto: Tor Aage HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag besøkte politiet alle de tre tatoveringsstudioene til Hells Angels-lederen Leif Ivar «Leifen» Kristiansen (51) i Trondheim, Lillehammer og Tromsø. Der gjorde de en mengde beslag.

- Vi har vært i alle forretningene i dag og tatt beslag i en del ting. Det går på innredninga i studioene som knyttes til forretningsvirksomheten hans og annet løsøre, sier politiadvokat Per Morten Utkilen i Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

I går ransaket politiet 51-åringens oppholdsrom i HA-borgen på Trolla i Trondheim. Der ble det også gjort flere beslag i forbindelse med hans forretningsvirksomhet, blant annet dokumenter. Ifølge Utkilen har politiet verken funnet narkotika eller våpen i sine ransakinger.

Harley Davidson og hundretusener I går ble Kristiansen pågrepet i sin bil av politispanere ikke langt unna leiligheten han disponerer i Oslo.

Den nye siktelsen går på brudd på ligningsloven, grovt skattesvik og heleri, opplyser Utkilen. Kristiansens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier til Dagbladet at politiet bare har reaktivert en gammel sak fra i fjor sommer.

Politiet gir ham delvis rett.

- Det er riktig at dette er en del av en sak fra tidligere, men nå er det nye forhold. Det er de samme straffbare forholdene, men med flere nye midler. Vi undersøker om han ikke har fulgt sine forpliktelser etter ligningsloven. Det er pengestrømmer som vi ikke kjenner til og som vi ikke vet opphavet til, sier Utkilen, før han utdyper:

- Fra den tidligere siktelsen som nå er tatt opp igjen gjelder det en bil, en Harley Davidson motorsykkel og cirka 160 000 kroner i kontanter som vi ikke kjenner opphavet til. I den utvidede siktelsen gjelder det midler til en verdi av cirka 400 000 kroner, sier Utkilen til Dagbladet.

Vil varetektsfengsle Kristiansen har sittet i avhør i hele dag og nå i kveld. Han har latt seg avhøre uten advokat til stede. I morgen planlegger politiet å framstille ham for varetektsfengsling med bakgrunn i bevisforspillelsesfare og gjentakelsesfare.

- Vi ønsker å holde ham i varetekt fram til rettssaken han er tiltalt i som starter 28. mars, sier Utkilen.

Da må Kristiansen møte i Trondheim tingrett. Saken startet som en narkosak i april 2009, da «Leifen» skal ha fått en 21 år gammel medtiltalt til å hente  9,9 kilo hasj i Oslo og ta toget til Trondheim. Bare en drøy uke tidligere skal HA-toppen også ha overlevert én kilo hasj til to personer i Hells Angels-lokalene på Trolla.

Kristiansen er i tillegg tiltalt for grovt ran av 480 000 kroner, etter at han krevde erstatning fra en av de andre involverte for hasjen som politiet hadde beslaglagt. «Du er ferdig» og «du skal tas» skal HA-toppen ha sagt til den medtiltalte.

Samtidig må 51-åringen svare for utpressing av en konkurrerende piercing-sjappe i Trondheim sentrum i 2008. «Denne sjappa skal være stengt i løpet av to timer, hvis ikke får du se hva som skjer», sa «Leifen» til den kvinnelige innehaveren, ifølge tiltalen. I fjor skal HA-sjefen ha tatt for seg en annen tatoveringskonkurrent i hjembyen ved å sende en mellomann på døra. «Du har sikkert fått med deg at han sjøl ble bura inn i forrige uke og at jeg er budbringer, da skjønner du sikkert hvor jeg kommer fra», sa det antatte HA-medlemmet.

- Ikke taktikk Kristiansen forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier til Dagbladet at aksjonen til politiet var ren taktikk.

- Jeg registrerer tidspunktet for aksjonen. Jeg synes det er påfallende og mener det er taktisk motivert med ett formål - å motarbeide vårt forsvar til den kommende rettssaken senere i mars, sier Furuholmen til Dagbladet.

Utkilen sier at det ikke er snakk om taktikk, men ordinært politiarbeid.

- Ideelt sett skulle vi sett at denne nye saken kom opp i samme rettssak, men det lar seg ikke gjør blant annet på grunn av tida som er satt av til hovedforhandlingen, sier politiadvokaten.

SIKTET: Leif Ivar «Leifen» Kristiansen (51). Foto: Tom E. Østhuus
SIKTET: Leif Ivar «Leifen» Kristiansen (51). Foto: Tom E. Østhuus Vis mer