Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil aldri tilgi dere

Familien til kidnappede Megumi Yokota på radio i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er snart 30 år siden den japanske jenta Megumi Yokota ble kidnappet.

I dag forsøkte familien hennes å komme i kontakt med Megumi via en radiostasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul, melder nyhetsbyrået AP. Faren Shigeru Yokota og broren Tetsuya Yokota er overbevist om at hun fremdeles er i live.

Hevder hun begikk selvmord

Megumi var bare 13 år gammel da hun ble bortført av nordkoreanske agenter i 1977.

Hun var blant de minst tolv japanerne som nordkoreanske agenter kidnappet på 70- og 80-tallet under Kim Il Sungs regime. Japanerne ble hjernevasket som ledd i en kynisk militærstrategi for at de skulle lære Nord-Koreas agenter japansk språk og væremåte.

I 1994 døde Kim Il Sung, og da sønnen Kim Jong Il arvet landet fortsatte ryktene om kidnappingene. I 2002 kom Nord-Korea overraskende med innrømmelser.

Fire av de tolv japanerne fikk reise hjem. Megumi var ikke blant dem. Ifølge regimet i Pyongyang tok Megumi sitt eget liv i 1993.

- Nordkoreanske terrorister

TROR HUN LEVER: Både moren Saki Yokota tror at den kidnappede datteren fremdeles lever. Her viser hun frem et bilde av datteren fra tiden før hun ble kidnappet som 13-åring, og angivelig som voksen i Nord-Korea. Foto: AP/Scanpix
TROR HUN LEVER: Både moren Saki Yokota tror at den kidnappede datteren fremdeles lever. Her viser hun frem et bilde av datteren fra tiden før hun ble kidnappet som 13-åring, og angivelig som voksen i Nord-Korea. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Både Yokota-familien og familien til de sju andre bortførte japanerne tror de ennå lever.

Derfor ble følgende radiobeskjed til Megumi spilt inn i studioet til Freedom Northkorea Broadcast.

- Folk over hele Japan venter på at du skal komme tilbake så snart som mulig.

- Jeg tror den dagen ikke er så langt unna, sa faren i opptaket som ville bli sendt i Nord-Korea torsdag, fredag og lørdag.

Nordkoreanere har egentlig forbud mot å høre på utenlandske radiosendinger, og radioene er innstilt slik at det bare er mulig å få inn statlige programmer. Straffen for å lytte til stasjoner som den Seoul-baserte Freedom Northkorea Broadcast er streng.

I opptaket kommer Megumis bror med klar beskjed til de nordkoreanske myndighetene, som han kalte terrorister.

- Nordkoreanske terrorister som lytter til denne sendingen: Dere må ikke skade de bortførte. Hvis dere gjør noe for å skade dem, vil det japanske folk aldri tilgi dere.

Gift og fikk datter

Det har versert flere historier om hva som skal ha skjedd med Megumi etter at hun forsvant.

Først ble det hevdet at Megumi giftet seg med en nordkoreansk mann og at de fikk en datter sammen. I 1993 skal Megumi ha begått selvmord.

Mannen, som sa han var Megumis ektemann, fortalte japanske myndigheter at han begravde kona ved et fjell i nærheten av hjemmet deres. Men at han siden gravde opp levningene og kremerte dem, fordi han «ville ha dem nærmere seg».

Nå er den offisielle versjonen at Megum giftet seg med den sørkoreanske studenten Kim Young, som også ble borført til Nord-Korea. Kim forsvant som sekstenåring fra en sørkoreansk strand i 1978.

Den historien ble styrket i forrige måned, da den japanske utenriksministeren uttalte at Kim trolig var ektemannen basert på DNA-tester fra Megumis datter, Hae Kyong, og Kims familie i Sør-Korea.

Møte ektemannens familie

I løpet av det tre dager lange besøket i Sør-Korea, skal Megumis familie møte Kims familie.

- Rent bortsett fra at vi kan gi hverandre trøst etter det som er skjedd, håper jeg at vårt møte vil bidra til økt bevissthet om kidnappingene i Sør-Korea, sa Megums far før møtet i Seoul.

Sørkoreanske myndigheter hevder 486 av deres landsmenn ble bortført av agenter fra nabolandet.

Nord-Korea har aldri innrømmet at de stod bak kidnappinger fra andre land enn Sør-Korea og Japan.

Bortførte thailandsk kvinne

Men i oktober i fjor, da den amerikanske soldaten Charles Robert Jenkins ga ut bok om sine 40 år i Nord-Korea, kom det frem et bilde av thailandske Anocha Panjoy.

Hun forsvant fra Macau i 1978. Men Jenkins\' bilde beviser at hun befant seg på en strand i Nord-Korea i 1984.

I boka skrev Jenkins det som Anocha fortalte ham om hvordan hun ble bortført til Nord-Korea. I Thailand vakte historien sterke reaksjoner.

Thailand har i motsetning til Sør-Korea og Japan aldri fått noen innrømmelser om kidnappingene på 70- og 80-tallet.

<B>KIMS MOR:</B> Den offisielle versjonen av hva som skjedde med Megumi er at hun ble gift med en sørkoreansk student som også ble bortført. Dette er bildet av moren hans.
<B>BILDEBEVISET:</B> Dette bildet er tatt i 1984 og viser at thailandske Anocha Panjoy (i bakgrunnen) befant seg i Nord-Korea. Regimet i Pyongyang har aldri innrømmet at de kidnappet folk fra andre land enn Sør-Korea og Japan.
<B>FIKK MØTE BUSH:</B> Familien til Megumi Yokota fikk møte president George W. Bush 28.april i år.
<B>MEGUMI:</B> Dette bildet er tatt av Megumi ikke lenge etter at hun ble bortført av nordkoreanske agenter. Bildet er tatt på et uidentifisert sted i Nord-Korea.
<B>DATTEREN:</B> DNA-prøver som japanerne har tatt beviser at denne jenta er Megumis datter. Bildet er tatt på et hotell i den nordkoreanske hovedstaden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media