- USA I FARE: Amerikanere må være forberedt på å forsvare seg ikke bare mot personer som kan true dem som enkeltmennesker, men også mot personer som kan ha planer om å utslette hele byer, mener republikansk presidentkandidat Newt Gingrich. Foto: Mandel Ngan/AFP
- USA I FARE: Amerikanere må være forberedt på å forsvare seg ikke bare mot personer som kan true dem som enkeltmennesker, men også mot personer som kan ha planer om å utslette hele byer, mener republikansk presidentkandidat Newt Gingrich. Foto: Mandel Ngan/AFPVis mer

- Vi vil alle være i fare så lenge vi lever

Presidentkandidat Newt Gingrich vil styrke den kontroversielle antiterrorlovgivningen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil alltid være i fare, fastslo Newt Gingrich da de republikanske presidentkandidatene møttes til debatt for ellevte gang. Ifølge ham må alle tilgjengelige midler tas i bruk i kampen mot terror

- Vi vil alle være i fare så lenge vi lever, sa Newt Gingrich idet debatten mellom de republikanske presidentkandidatene ble innledet tirsdag kveld.

- Upatriotisk Amerikanere må være forberedt på å forsvare seg ikke bare mot personer som kan true dem som enkeltmennesker, men også mot personer som kan ha planer om å utslette hele byer, fastslo Gingrich.

Ifølge ham er trusselen så alvorlig at den kontroversielle antiterrorlovgivningen som ble innført i kjølvannet av angrepene den 11. september 2001, bør styrkes.

Ron Paul, en annen av kandidatene, betegnet på sin side antiterrorlovgivningen, kjent som The Patriot Act, som upatriotisk.

- Min personlige mening er at man aldri bør ofre frihet for sikkerhet, sa han.

Gingrich i tet Det var nettopp sikkerhet som var tema under den ellevte debatten mellom politikerne som kjemper om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget neste år. Debatten ble arrangert av CNN i samarbeid med de konservative tankesmiene Heritage Foundation og American Enterprise Institute.

I alt åtte kandidater deltok i debatten. Blant disse er det for tida Gingrich som er i tet, noe som tirsdag ble bekreftet i en ny meningsmåling fra Quinnipiac University.

I målingen sier 26 prosent av de spurte at de støtter Gingrich, som er tidligere president i Representantenes hus. Mitt Romney, som lenge har vært regnet som favoritt til å vinne nominasjonskampen, får støtte fra 22 prosent av de spurte.

Tirsdagens debatt omhandlet både nasjonal sikkerhet og utenrikspolitiske spørsmål som konflikten om Irans atomprogram, uroen i Syria, USAs engasjement i Afghanistan, samarbeidet med Pakistan og USAs forhold til Israel.

Krass kritikk av Pakistan De republikanske kandidatene var samstemte i sin misnøye da Pakistan ble tatt opp som tema. Ifølge Romney bør USA imidlertid fortsette å gi bistand til landet.

- Vi må hjelpe Pakistan inn i det 21. århundret, eller det 20. århundret, for den saks skyld, sa han.

Gingrich påpekte at det ikke burde overraske at forholdet mellom USA og Pakistan fikk et skudd for baugen da amerikanske spesialsoldater gikk inn i Pakistan og likviderte al-Qaidas leder Osama bin Laden.

- Vi er blitt fortalt at vårt drap på bin Laden i Pakistan drev forholdet mellom USA og Pakistan til et nytt bunnpunkt. Mitt svar er at det burde det også gjøre, for vi har all rett til å være rasende, sa han.

Rick Perry, nåværende guvernør i Texas, tok på sin side til orde for en stans i bistanden til Pakistan.

- Å skrive ut sjekker til land som helt tydelig ikke representerer amerikanske interesser, er meningsløst, sa Perry.

Vil øke presset mot Iran Et annet sentralt spørsmål i debatten var muligheten for et angrep mot atomanlegg i Iran.

Ifølge Gingrich vil det beste være å få på plass et nytt regime i Iran uten å måtte gå til krig. Men å få et nytt regime på plass ved hjelp av krig vil likevel være bedre enn å tillate at Iran skaffer seg atomvåpen, tilføyde han.

Både Gingrich og Romney mente første steg burde være strengere sanksjoner mot Iran, deriblant tiltak direkte rettet mot sentralbanken.

(NTB)