FØLGER SAKEN: TIl høyre, drapsofferets bror, Amund Gillebo og far Magne Gillebo. Til venstre aktor Erik Førde med bistandsadokaten Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FØLGER SAKEN: TIl høyre, drapsofferets bror, Amund Gillebo og far Magne Gillebo. Til venstre aktor Erik Førde med bistandsadokaten Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Vi vil at arbeidsgivers ansvar skal bli belyst

Anna Kristin Gillebo Backlunds etterlatte er kritiske til det som har kommet fram om sikkerheten rundt den drapstiltalte 15-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anna Kristin Gillebo Backlunds far Magne Gillebo og bror, Amund Gillebo, følger rettssaken fra salen i Asker og Bærum tingrett, der de sitter tvers overfor 15-åringen som tok livet av 30-åringen natt til 28. oktober i fjor.

- Det er tungt. Det har vært en tøff dag i dag også, hvor vår familie har vitnet. Det er mer personlig enn når hun forklarte seg. Vi har gruet oss til hele saken, også til i dag, sier Amund Gillebo til Dagbladet etter at dagens rettsdag er avsluttet.

De er glade for at Små Enheter nå etterforskes av politiet i Søndre Buskerud.

- Vi har vært kritiske til arbeidsplassen en stund. At sikkerheten ikke var god nok er bekreftet her. Vi vet jo også at fylkesmannen har levert en kritisk rapport om rammene rundt 15-åringen, sier Amund Gillebo.

- Vi avventer politietterforskningen, men ønsker at arbeidsgivers ansvar skal bli belyst også under denne rettssaken, sier de.

- Farligst i distriktet - Ansvarsspørsmålet er spesielt relevant her, i og med at de både hadde ansvaret for sikkerheten til den 15 år gamle jenta, og for Anna som var arbeidstaker hos dem, sier de.

De merket seg at en politibetjent fra Asker og Bærum politidistrikt i dag omtalte den 15 år gamle jenta som den farligste personen i Asker og Bærum politidistrikt, et distrikt med 165000 innbyggere.

- Det er alvorlig å høre, og vi gjør oss våre tanker om det. Det bekrefter mistanken om at mye har gått galt med sikkerheten her, og vi forventer at det blir fulgt opp, sier Magne Gillebo.

Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli nedlagt påstand om forvaring for jenta. Ingen under 18 år er tidligere blitt idømt forvaringsstraff i Norge.

- Vi forstår begrunnelsen for at det kanskje blir lagt ned påstand om forvaring for jenta. Selv om hun er ung, handler dette om samfunnets sikkerhet, sier Amund Gillebo.

- Som en dokke I dag forklarte også Annas enkemann (29) seg i retten. Han er operasanger i Den norske opera. Han møtte Backlund i 2011, og de giftet seg i 2013.

- Det var som jeg døde selv den dagen, at sjelen smatt ut av kroppen. Det er ikke samme meg som sitter her. På en eller annen måte fungerer man som en dokke som går rundt og gjør ting, det er en sånn smerte at jeg kan ikke beskrive det, forklarte 29-åringen i retten.

Han har ikke besøkt leiligheten i Oslo sentrum der de bodde sammen siden to sivilkledde politimmen banket på døra den oktobernatten kona ble drept.

- Anna var redd Etter at de to hadde bodd sammen i Skottland der han studerte i to år, flyttet de hjem til Norge på forsommeren 2014. Han fikk jobb i operaen, og sammen så de på stillingsannonser. Det var han som fant jobben på Små Enheter.

- Det var en midlertidig løsning. Vi trengte pengene, men hun likte å jobbe natt, sa 29-åringen.

De snakket også om den problematiske 15-åringen, som Anna skulle våke over om natta.

- Jeg visste at hun skulle passe på henne og være der hvis det skjedde noe akutt.

Backlund hadde jobbet med barn med problemer før, men dette var anderledes.

- Jeg merket på Anna at hun hadde et anderledes forhold til denne jenta enn andre mennesker hun hadde truffet igjennom jobben. Hun sa at 15-åringen var så lukket emosjonelt, at hun prøvde å komme inn på henne, men ikke klarte. Det tror jeg ikke at hun hadde opplevd før, fortalte enkemannen.

- Hun snakket ikke så mye om at det var farlig, men fortalte at jenta sa hun ville drepe, og at hun ville dø selv.

Ifølge ektemannen var Anna redd for å gå på jobb, men ønsket å fullføre det seks måneder lange engasjementet.

- Jeg var urolig og ville at hun skulle slutte i jobben. Anna sa aldri at hun var redd. Men jeg så det på henne at hun var redd for å gå på jobben, sa enkemannen. 

Dag Skådin, fagsjef ved Små Enheter skal forklare seg i retten på mandag.

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor. Foto: Privat Vis mer