SKAL SE PÅ LOVFORSLAG: Selena Fox fra kirken Circle Sanctuary Wiccan demonstrerer for homofiles rettigheter utenfor Høyesterett i Washington DC 25. mars. Høyesterett skal i de to kommende dagene se på en lov og et lovforslag som gjelder homofiles rettigheter. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo / NTB Scanpix
SKAL SE PÅ LOVFORSLAG: Selena Fox fra kirken Circle Sanctuary Wiccan demonstrerer for homofiles rettigheter utenfor Høyesterett i Washington DC 25. mars. Høyesterett skal i de to kommende dagene se på en lov og et lovforslag som gjelder homofiles rettigheter. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

- Vi vil at folk skal innse at vi er akkurat som en hvilken som helst annen familie

I dag skal Høyesterett i USA vurdere lovforslaget som vil forby homofile par å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag og i morgen skal de ni dommerne i Høyesterett i USA høre argumenter både for og mot homofilt ekteskap, i den kanskje mest kontroversielle saken som har vært i Høyesterett på 40 år.

Debatten har ennå ikke stilnet etter at Høyesterett i 1973 gjorde abort lovlig i hele landet, samtidig som statene jobbet med å vurdere det samme spørsmålene.

Fram til nå har det også vært opp til hver enkelt stat om par av samme kjønn skal ha rett til å gifte seg og ha de samme rettighetene som andre gifte par.

Amerikanernes holdninger har likevel endret seg betydelig siden 1973, både når det gjelder abort og homofiles rettigheter.

Det er ikke lenger bare liberale som støtter homoekteskap - faktisk viser en undersøkelse utført av Reuters og Ipsos i mars at 63 prosent av amerikanerne mener homofile par bør få gifte seg.

Beskytte minoriteter Motstanderne av ekteskap mellom par av samme kjønn hevder imidlertid at hvis Høyesterett tvinger alle de 50 statene til å akseptere homoekteskap vil det skje det samme som skjedde etter abortloven for fire tiår siden - nemlig at konflikten bare fortsetter med full styrke.

Støttespillerne mener sammenligningen med abortloven blir feil, og trekker i stedet fram Høyesteretts historiske rolle som en beskytter for minoriteter.

Til å begynne med skal Høyesterett i dag ta stilling til et lovforslag som velgerne i California allerede har sagt ja til. Det såkalte «Forslag 8» vil gjøre homoekteskap ulovlig, men mindre Høyesterett sier nei.

«FORSLAG 8»:Jason Kauffman og Greg Richardson deltar i en demonstrasjon i San Fransisco i California 25. mars. California har allerede sagt ja til lovforslaget «Forslag 8», som vil forby homofile par å gifte seg. Loven vil gå gjennom hvis ikke Høyesterett sier nei. Foto: Beck Diefenbach / Reuters / NTB Scanpix
«FORSLAG 8»:Jason Kauffman og Greg Richardson deltar i en demonstrasjon i San Fransisco i California 25. mars. California har allerede sagt ja til lovforslaget «Forslag 8», som vil forby homofile par å gifte seg. Loven vil gå gjennom hvis ikke Høyesterett sier nei. Foto: Beck Diefenbach / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I går hadde en rekke mennesker møtt opp utenfor Høyesterett, i håp om å få kloa i en av de få billettene inn. Rundt 100 av de 400 billettene er reservert for folk som stiller seg i kø utenfor.

Fikk ikke se sønnen - Vi vil at folk skal innse at vi er akkurat som en hvilken som helst annet familie. Vi elsker barna våre, og vi gjør ikke noe annet spesielt enn å være foreldre, sier Mercedes Santos (47) til nyhetbyrået Reuters.

Sammen med sin kjæreste Theresa Volpe (42) har hun tatt sin anke til lovmakerne i Springfield i Illinois. De to har vært kjærester i 21 år og har to barn sammen på åtte og fire.

Det var da den yngste sønnen fikk nyresvikt og var døden nær for to år siden at paret gikk ut i offentligheten for å forsvare homoekteskap - under sykehusoppholdet fikk nemlig Volpe beskjed om at hun ikke fikk treffe sønnen fordi sykehuset ikke hadde noen retningslinjer for to mødre.

De er også opptatt av at homofile skal ha de samme rettighetene som heterofile har, inkludert trygdeytelser og skattefritak på arv fra ektefeller.

Signert i 1996 Og det er nettopp disse rettighetene som skal diskuteres onsdag, når Høyesterett skal ta for seg den gjeldende loven til forsvar for ekteskapet, Defense of Marriage Act (DOMA). Det er denne loven som forbyr homofile par de samme rettighetene som heterofile når det gjelder skatt og trygd.

Slik loven fungerer i dag vil en mann eller kvinne som er gift eller samboer med en annen mann eller kvinne måtte betale skatt på en eventuell arv hvis partneren dør. Slik er det ikke for heterofile par.

Det var tidligere president Bill Clinton som skrev under DOMA-loven i 1996. I dag mener han imidlertid at loven bør oppheves.

Clinton innså den gangen at loven ville diskriminere homofile, men vill ikke risikere gjenvalget ved å legge ned veto mot loven, skriver New York Times.

- President Clinton har utviklet seg i denne saken akkurat slik alle amerikanere har utviklet seg, sier Chad Griffin, som jobbet som pressetalsmann under Clintons tid som president, og nå leder Human Rights Campaign.

- STEM NEI: En mann holder opp et skilt som oppfordrer dommerne i Høyesterett til å stemme nei til det såkalte «Forslag 8», et lovforslag som vil forby homofile par å gifte seg. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo / NTB Scanpix
- STEM NEI: En mann holder opp et skilt som oppfordrer dommerne i Høyesterett til å stemme nei til det såkalte «Forslag 8», et lovforslag som vil forby homofile par å gifte seg. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Under presidentvalget i fjor stemte alle de tre delstatene Maine, Maryland og Washington for at homofile par skal kunne få gifte seg, og etter at president Barack Obama gjorde det klart at også han støtter homoekteskap, har Justisdepartementet varslet at de ikke lenger kan forsvare bruken av DOMA.

- Vårt arbeid er ikke fullført før våre homofile brødre og søstre får lik juridisk behandling med alle andre, sa Obama.