- Vi vil bare at gjestene skal være trygge

Klubbeiere avviser etnisk diskriminering.

ANMELDT: Utestedet Havana ble anmeldt til likestillings- og diskrimineringsombudet av Antirasistisk senter etter en test der de mener at de kan fastslå diskriminering. Her fra en konsert på stedet. Foto: Havana
ANMELDT: Utestedet Havana ble anmeldt til likestillings- og diskrimineringsombudet av Antirasistisk senter etter en test der de mener at de kan fastslå diskriminering. Her fra en konsert på stedet. Foto: HavanaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en test av fem utesteder i Oslo i helga valgte Antirasistisk senter å anmelde klubben «Havana» til likestillings- og diskrimineringsombudet.

De mener deres tre mørkhudede testpersoner ble avvist i døra med henvisning til en gjesteliste som ikke ble brukt da hvite testpersoner slapp rett inn.

- Jeg ble overrasket over hvor grovt det var lørdag. Vaktene spurte om vi var på gjesteliste og kritiserte klærne våre. Samtidig gikk de hvite rett forbi, sier Thinesh Waran Uthayamanogaran (20), som deltok i testen sammen med fem andre.

Uthayamanogaran og de to andre i følget var kledd i parkaser og pene klær under. Alle har vokst opp i Norge.

- Holdning Klubbens eiere mener Antirasistisk senter bommer med kritikken.

- Våre vakter ser først og fremst etter om folk i køen utenfor har dårlig holding. Tre gutter som ikke er kledd pent kan slite med å komme inn, fordi vi ønsker å få til en miks av jenter og gutter på «Havana», sier innehaver Eric Christian Skovsgaard til Dagbladet.

Sammen med Bahman Ressalehi eier og driver de klubben på tredje året og begge har vært i bransjen i over ti år.

- Som flere andre utesteder sliter vi også med folk som stjeler mobiltelefoner og penger fra gjester. Vi vil bare at gjestene våre skal være trygge, sier Ressalehi.

Han forteller at flere stamkunder har kontaktet ham og kollegaen de siste dagene og uttrykt forundring over Antirasistisk senters anmeldelse.

Variert publikum De avviser at guttene ble utsatt for etnisk diskriminering.

- Dette handler ikke om farge. Jeg tror ikke det er noen klubb i Norge som har et mer variert publikum enn oss. Vi har blant annet egne tamilske, serbiske og ugandiske fester, sier Skovsgaard.

De tre hvite testpersonene gikk rett forbi dørvaktene og inn på utestedet lørdag kveld.

- Ville han og vennene sluppet inn dersom de var hvite?

- Det vet jeg ikke, sier Skovsgaard.

Selv om han eierne nekter for diskriminering, er de opptatt av å få fram det de mener er utfordringer knyttet til gjester med minoritetsbakgrunn.

- I 90 prosent av tilfellene der det er bråk startes det av folk med minoritetsbakgrunn. Ute på et dansegulv med hundre mennesker kan det skje at folk blir tråkket på tærne. Noen reagerer da kraftig og starter en slåsskamp, sier Ressalehi, som eksempel på en situasjon som kan utarte seg.

Tøft strøk Klubben ligger i Kirkegata, nærme Karl Johans gate. Området er kjent for prostitusjon og dopsalg.

- Senest på lørdag samlet to gjenger seg utenfor inngangen og det ble bråk. En med pakistansk bakgrunn og en med somalisk. Dette er et tøft sted å drive utested og dessverre vil ikke politiet være tilstede med en patrulje gjennom kvelden, sier Skovsgaard.

Politiet kritiske Ved Sentrum politistasjon kjenner de godt til slagsmål på utesteder nattestid, men tror det er skivebom å peke på etniske minoriteter som problemet.

- Folk som har drukket klarer ikke å stå i kø, enkelt og greit. Dette er gjengs, samme hvilken hudfarge du har, sa stasjonssjef Bjørn Åge Hansen til Dagbladet i fjor.

ANMELDTE: Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter mener dørvaktene på utestedet Havana avviste folk i døra basert på hudfarge. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ANMELDTE: Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter mener dørvaktene på utestedet Havana avviste folk i døra basert på hudfarge. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer