FORTVILT: Høygravide Minal Shahin og hennes syke Othman (1,5 år) på sykehus i Israel. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
FORTVILT: Høygravide Minal Shahin og hennes syke Othman (1,5 år) på sykehus i Israel. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

- Vi vil bort fra Gaza. Langt, langt bort

På et sykehus i Israel er høygravide Minal Shahin og hennes syke Othman (1,5 år). Hjemme i krigsherjede Gaza sitter Shahins tre andre barn og mann. De kommer ingen vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 

ASHKELON (Dagbladet.no): Den 33-årige kvinnen Minal Shahin (33) sitter og svetter på sykesenga. Sønnen ligger og vrir seg sakte rundt og ser opp på henne. Smiler. Mammaen gjengjelder.

 

 

- Jeg håper og tror at Othman kan bli bedre. I dag har vi scannet hodet hans og tatt flere undersøkelser, sier kvinnen som er gravid i niende måned.

 

Hun smiler igjen, men er tydelig sliten. Det er varmt i bomberommet på Barzilai-sykehuset. Den lille jenta inni magen til Shahin kan komme til verden når som helst. Samtidig nager tankene: Hva er det som skjer i Gaza nå? Hvordan går det med de tre barna hennes, og mannen, som er igjen i flyktningleiren Jabaliya nord på Gaza-stripen?

 

Får behandling i Israel

Shahin og et par andre pasienter fra Gaza fikk reise inn i Israel for at deres syke barn skal få medisinsk behandling som ikke finnes i Gaza. Alle kom ut for 12 dager siden..

 

For tolv dager siden var det fremdeles våpenhvile mellom Hamas og Israel og Shahin var bare glad for å komme til Israel for at den halvannet år gamle Othman skulle få behandling for muskelsykdommen. Så iverksatte Israel den pågående militæroperasjonen, andre juledag.

 

- Jeg snakker med mannen min hver dag, og han sier det går bra. Men jeg hører barna mine gråte. Og bombelyder, sier 33-åringen.

 

Lengter etter barna

Shahin holder seg på den høygravide magen. Tørker seg mer over panna, som er så varm. Så kommer tårene.

STORE SKADER: Israelske soldater undersøker skadene i Ashkelon, hvor Minal Shahin er sammen med sønnen (1,5). Foto: David Buimovitch/AFP/Scanpix
STORE SKADER: Israelske soldater undersøker skadene i Ashkelon, hvor Minal Shahin er sammen med sønnen (1,5). Foto: David Buimovitch/AFP/Scanpix Vis mer

 

- Jeg vil bort fra Gaza. Langt, langt bort, kommer det noen minutter senere.

 

Tårene renner og renner. 33-årige Shahin tørker det salte vannet og beklager at hun gråter. 

 

- Jeg vil ikke tilbake nå og håper å føde barnet mitt her. Men samtidig vil jeg inn til de tre andre barna mine på sju, ti og elleve år. Det er fælt at vi ikke er sammen når det er så mye som skjer der hjemme. Og å vite at de ikke har mat eller strøm eller noe, er forferdelig, sier Shahin.

 

Venter horder av palestinere

På Barzilai-sykehuset i den israelske havnebyen Ashkelon er det innført unntakstilstand. De fire øverste etasjene er folketomme av frykt for at raketter fra Gaza skal treffe sykehuset. De fleste pasientene er enten sendt hjem eller til andre sykehus som har større bomberom.

 

- Siden februar i år har det landet en rekke raketter fra Gaza i Ashkelon og på sykehusområdet. Det gjør situasjonen vanskelig, sier Barzilai-sykehusets informasjonsdirektør, Lea Malul til Dagbladet.no.

 

Hver uke pleier sykehuset å ha et sted mellom ti og førti pasienter fra Gaza. Det er hovedsakelig kreft- og lungepasienter.

 

- Nå er grensa mellom Israel og Gaza fullstendig stengt siden det er militær unntakstilstand. Men så fort grensene åpnes, venter vi at horder av palestinere fra Gaza vil komme for behandling. De som kommer er Fatah-folk. Hamas vil ikke ha noe med Israel å gjøre, sier Malul.

 

Enorme skader

Israels tre dagers lange flybombing av Gaza-stripen har drept mer enn 360 palestinere, ifølge nyhetsbyrået Ap. Mange av de drepte er vanlige palestinere, til tross for at Israel sier de gjør alt for å unngå sivile tap. De kontinuerlige angrepene har ført til strømstans og livredde innbyggere. Internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN har ikke klart å dele ut nødvendig hjelp i kaoset som herjer.

LUFTANGREP: Israel angriper mål i Gaza. Foto: EPA/Scanpix
LUFTANGREP: Israel angriper mål i Gaza. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

 

FNs humanitære sjef i Gaza, John Holmes, sier at 62 sivile er bekreftet drept, men at tallet nok er høyere, melder AP. Verdens helseorganisasjon mener at 900 mennesker er blitt sendt til sykehus i Gaza siden andre juledag. Mer enn 100 er fremdeles i kritisk tilstand. Sykehusene mangler blod og viktig medisinsk utstyr.

 

- Det er helt umulig å si noe om hva som nå kommer til å skje. Men situasjonen er kritisk, sier en vestlig diplomat i Jerusalem til Dagbladet.

 

Utenfor Gaza-stripen har nå mange tusen israelske soldater møtt opp, og en rekke meldinger går ut på at Israel nå planlegger en bakkeinvasjon av Gaza.

MOBILISERER LANGS GRENSEN: Israelske soldater observerer mulige mål i Gaza. Minal Shahin er adskilt fra sin familie. Mann og tre barn er i Gaza, hun og en sønn på 1,5 er i Israel. Foto: Menahem Kahana/AFP/Scanpix
MOBILISERER LANGS GRENSEN: Israelske soldater observerer mulige mål i Gaza. Minal Shahin er adskilt fra sin familie. Mann og tre barn er i Gaza, hun og en sønn på 1,5 er i Israel. Foto: Menahem Kahana/AFP/Scanpix Vis mer
SYKEHUSET: Her, på Barzilai-sykehuset i Ashkelon, sitter Minal Shahin og hennes syke sønn, mens resten av familien er hjemme i Gaza. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SYKEHUSET: Her, på Barzilai-sykehuset i Ashkelon, sitter Minal Shahin og hennes syke sønn, mens resten av familien er hjemme i Gaza. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer