Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi vil bringe makten til folket»

Visestatsminister og forsvarsminister arrestert i går kveld. Les kuppmakernes uttalelse ord for ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et intervju med CNN forteller Thailands visestatsminister Surakiart Sathirathai om hvordan statsminister Thaksin Shinawatra mottok etterretningsinformasjon i New York om at noen var i ferd med å gjennomføre et militærkupp hjemme i Thailand.

Kort tid etter at han hadde fått denne informasjonen samlet Thaksin thailandske reportere på sitt hotell i New York. Han fortalte at han kom til å erklære unntakstilstand via internettkringkasting på den statlige fjernsynskanalen Channel 9.

Omtrent samtidig tok soldater i Bangkok kontroll over fjernsyn-stasjonene Thaicom satellite og Channel 11. Soldater inntok også regjeringskvartalet og andre offentlige bygg i Bangkok og i omkringliggende områder. Statskuppet var et faktum.

Til CNN fortalte visestatsminister Surakiart Sathirathai at han ikke hadde gitt opp håpet om at Thaksin skal vende tilbake som landets statsminister.

- Vi håper at situasjonen vil vende tilbake til det normale snart, fordi statsministeren er konstitusjonelt og lovlig valgt og dette er en folkevalgt regjering. Vi må gjøre alt vi kan for å opprettholde demokratiets prinsipper, sa Surakiart til CNN.

Han understreket at eventuelle maktendringer måtte skje med demokratiske virkemidler og i forbindelse med det kommende valget.

Men disse uttalelsene kom før nyhetsbyrået AP kunne melde at både visestatsministeren Surakiart Sathirathai og landets forsvarsminister ble kastet i fengsel.

Ber folk samarbeide 

BLE VARSLET: Statsminister Thaksin Shinawatra ble varslet om at et militærkupp var på trappene, men rakk så vidt å erklære unntakstilstand før kuppmakerne hadde tatt kontroll over radio- og fjernsynsstasjonene. Foto: Scanpix
BLE VARSLET: Statsminister Thaksin Shinawatra ble varslet om at et militærkupp var på trappene, men rakk så vidt å erklære unntakstilstand før kuppmakerne hadde tatt kontroll over radio- og fjernsynsstasjonene. Foto: Scanpix Vis mer

Imens har kuppmakerne erklært unntakstilstand i hele Thailand, og grunnloven er blitt kjent ugyldig. Hærsjefen Sonthi Boonyaratkalin har beordret alle styrker til sine kommandoposter.

Kong Bhumibol Adulyadej er utnevnt som statsoverhode av de militære, som titulerer seg selv som henholdsvis et militært reformråd og «Rådet for regjeringsreform».

- De militære styrkene og det nasjonale politiet har med suksess overtatt Bangkok og de omkringliggende områder for å opprettholde ro og orden. Det har ikke vært noen kamper, heter det i en uttalelse, som også frir til sivilbefolkningen.

- Vi ber om folkets samarbeid og ber om unnskyldning for ubehagelighetene dette medfører, skriver de ifølge AP.

Forsvarer statskuppet

De militære kuppmakerne, også kalt «reformrådet», har i kveld kommet med følgende uttalelse gjengitt i nettutgaven til den engelskspråklige thailandske avisa The Nation

I den offisielle uttalelsen forsvarer kuppmakerne det de har gjort med at de vil bekjempe sosial ulikhet og utstrakt maktmisbruk.

«Det har aldri tidligere vært så stor grad av sosial ulikhet. Hver side har prøvd å overmanne hverandre med alle mulige virkemidler, og situasjonen har blitt intensivert med økende tvil rundt regjeringen og utstrakte rapporter om korrupsjon.

Statlige etater og uavhengige organisasjoner har blitt tuklet med politisk, så de har blitt ute av stand til å levere sine tjenester slik det er angitt i grunnloven.

Administrasjonen balanserer også vanligvis på grensa til majestetsforbrytelser mot vår høyt aktede konge. Til tross for forsøk på kompromisser, er det ingen måte å få avsluttet konflikten på.

De revolusjonære kreftene må derfor gripe makten. Vi har ingen intensjoner om å regjere, men skal føre makten tilbake til folket så snart som mulig, for å bevare freden og ære kongen som er den alle thaier respekterer mest.»

image: «Vi vil bringe makten til folket»
<B>ARRESTERT: </B>Visestatsminister Surakiart Sathirathai rakk å gi et intervju til CNN før han ble arrestert.
<B>MANNEN BAK KUPPET:</B> Hærsjefen Sonthi Boonyaratkalin regnes for å være den som står bak statskuppet. Nå er kong Bhumibol Adulyadej innsatt som statsoverhode.