- Vi vil bruke alle midler

- Hvis dere ikke knekker de islamske geriljagruppene i Kashmir, kan det bli krig, er den klare beskjeden fra Indias statsminister til erkefienden Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vårt mål er å stanse pakistanskstøttet terror over grensa. Vi skal bruke alle midler og ressurser India har til å oppnå dette, sa statsminister Atal Behari Vajpayee til en gruppe tilhengere av sitt eget parti BJP i går. Han gjentok at folk nå må være forberedt på alt.

Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Brajesh Mishra konkretiserte statsministerens mål i går.

- Våre tropper vil være ved grensa til India til vi registrerer at Pakistan har truffet troverdige, faste, materielle og synlige tiltak mot de militære gruppene, sa han.

Flytter styrker

I Pakistans hovedstad Islamabad sa landets utenriksminister Abdul Sattar at man ikke har bedt om noe møte mellom de to landenes presidenter, men at man er villig til samtaler for å roe ned situasjonen.

Pakistan har begynt å flytte styrker fra grenseområdet til Afghanistan til grensen mot India, opplyste øyenvitner i går.

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters så soldater som pakket sammen luftvernbatterier og annet utstyr og forlot grensebyen Chaman nær Afghanistan.

- Vi har fått ordre om å dra. Du vet hva som foregår der, eller kan komme til å skje, sier en soldat.

Indias statsminister Vajpayee understreket at India ikke ønsket noen krig, men var blitt påtvunget en krig i form av terrorister som krysset grensen.

Pakistan har forbudt de to gruppene Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammed, som India hevder sto bak angrepet på nasjonalforsamlingen, men India mener dette er altfor beskjedent - og bare er gjort for å lure verdensopinionen.

India provosert

Uansett bruker India terroren mot parlamentet i New Delhi 11. desember for alt den er verdt. 13 mennesker ble drept i angrepet.

I India er man provosert av at Pakistan, som i mange år har støttet grupper som har drevet terror i indisk Kashmir, står fram som USAs nye favoritt i området. Den indiske regjeringen gjør Bush-administrasjonens slagord til sitt: Krig mot terrorismen.

I den krigen mener den indiske regjeringen at Pakistan er en fiende. Og ikke - som USA - en venn.

Pakistans utenriksminister sa i Islamabad i går at det var fare for at en mindre hendelse kunne utløse en kjedereaksjon som ville ende i full krig.

Pakistans president Pervez Musharraf ville med glede møte statsminister Vajpayee for å dempe spenningen, men hadde ikke konkret bedt om noe møte, sa pakistanske regjeringstalsmenn i går. Talsmenn for indisk UD har sagt at et slikt møte er uaktuelt.

RASENDE: Over hele India demonstrerer rasende mennesker mot terroren mot landet, som de mener støttes av Pakistan. Begge land er forberedt på krig. Her setter indiske demonstranter fyr på et pakistansk flagg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer