Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil bruke krigsmakt. Det er det beste

39 000 har flyktet i påvente av at regjeringsstyrkene slår til mot Tamiltigrenes siste skanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Over 39 000 mennesker rakk å komme seg ut av sikkerhetssonen, Tamiltigrenes siste skanse, før myndighetenes frist gikk ut klokka 09.30 norsk tid.

Det var en 24 timers frist Sri Lankas regjering hadde gitt Tamiltigrene på å overgi seg, og sette punktum for en borgerkrig som har pågått nesten uavbrutt siden 1972.

Også Vellupillai Prabhakaran, grunnlegger av Frigjøringstigrene for Tamilenes Hjemland (LTTE), ble bedt om å overgi seg innen fristen utløp.

- Etter det vil vi bruke krigsmakt. Det er det beste alternativet, varslet talsmann for regjeringshæren, Keheliya Rambukwella, da han snakket med pressen i hovedstaden Colombo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Oppgjørets time
Det er ikke første gang srilankiske myndigheter har gitt Tamiltigrene denne type ultimatum. Men siden det eneste Tamiltigrene nå kontrollerer er en liten kyststripe på 17 kvadratkilometer, er det mange som har spådd slutten for tamilenes frigjøringskamp.

Regjeringsstyrkene varslet i morgentimene at de hadde brutt i gjennom et forsvarsverk tre kilometer utenfor den tamilskkontrollerte sonen, og at de var klare til å rykke inn.

Nærværet av de mange tusen sivile har vært hovedårsaken til at Sri Lankas regjering ikke har gått inn tidligere.

I påvente av «oppgjørets time» har begge sider beskyldt hverandre for å utnytte sivile. Mens Tamiltigrene beskylder myndighetene for bombe sivile og spre lemlestelse og død, mener Sri Lankas regjering at Tamiltigrene bruker sivile som skjold og hindrer dem i å flykte.

- Dreper sivile
TamilNet er det i dag meldt om hundrevis av sivile som er blitt drept, etter at regjeringsstyrker skal ha tatt seg inn i sikkerhetssonen nord for Mullaitivu på nordøstkysten av øya i 07.30-tida i morges.

På telefon til BBC sier en talsperson for Tamiltigrene, under navnet Thileepan, at et sykehus, barnehjem og flere hus er blitt truffet i angrep fra regjeringshæren.

Sri Lankas myndigheter nekter for at de har bombardert sikkerhetssonen. Ifølge BBCs reporter er det så langt bare blitt brukt håndvåpen.

Menneskrettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch har advart mot det de frykter kan bli et blodbad. De mener så mange som 50-100 000 ikke har klart å komme seg ut av det tamilskkontrollerte området. International Crisis Group kaller situasjonen «en menneskelig tragedie» og oppfordrer regjeringen til å stanse kamphandlingene.

Også FN har bedt om en fredelig løsning på det som omtales som Asias lengste borgerkrig. De ber partene komme fram til en våpenhvile.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media