- Vi vil bruke vår militærmakt fullt ut

Saddam Hussein må ruste ned Irak selv, ellers vil USA sammen med sine allierte gå inn å gjøre jobben, sa president George W. Bush i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet at Saddam har kjemiske og biologiske våpen fordi han har brukt dem mot sitt eget folk. Og får han tak i viktige komponenter, kan han innen ett år ha atomvåpen, sa Bush i en tale i Cincinnati.

Den halvtime lange talen inneholdt ingen nyheter, men hadde et klart budskap til det internasjonale samfunn og president Saddam Hussein i særdeleshet. Bush tok opp alle viktige spørsmål, slik en aktor eller forsvarsadvokat ville gjøre i sitt sluttinnlegg før juryen trekker seg tilbake.

- Det er viktig at FNs sikkerhetsråd vedtar en ny resolusjon som går mye lenger enn tidligere vedtak. Saddam må ruste ned, og han må gi våpeninspektørene adgang til alle områder de ønsker, sa presidenten i sin tale.

- Saddam støtter terrororganisasjoner og enkeltterrorister, og han vil ikke nøle med å utstyre disse med masseødeleggelsesvåpen, sa en opplagt, men noe lavmælt Bush til et lydhørt publikum i delstaten Ohio.

Spør og svarer

Presidenten kom med både spørsmål og svar. -Saddam har store lagre av masseødeleggelsesvåpen, og han er en drapsmann. Hvorfor skal vi vente med å slå til? Hvorfor vente til han er blitt enda sterkere, spurte Bush.

Hans tale falt sammen med årsdagen for innledningen av bombekrigen i Afghanistan i fjor. Og spørsmålet om regimeskifte i Bagdad sto sentralt i talen.

- Det er ingen enkel sak å fjerne et regime, men det er eneste løsning i Irak. Vi vil bruke USAs militærmakt fullt ut, og sammen med våre allierte vil vi gå av med seieren, sa Bush til øredøvende applaus.

Han oppfordret irakiske offiserer til å sabotere ordrer fra Saddam Hussein om bruk av masseødeleggelsesvåpen, hvis det kommer til en konfrontasjon. Offiserene vil bli holdt ansvarlig hvis de setter Saddams brutale ordrer ut i livet, fastslo Bush.

- Hvis Saddam gir ordre om bruk av disse våpen, gjør de klokt i å nekte. For hvis de ikke gjør det og stiller seg på samme side som Saddam, bør de vite at krigsforbrytere til slutt blir tatt og stilt til ansvar, sa han.

Risikabel oppgave

Presidenten understreket at verdenssamfunnet i over 11 år har satset på inspektører og diplomati, mens Saddam har lurt en hel verden trill rundt. FNs inspektører har ødelagt våpenlagre, britiske og amerikanske fly har bombet, men Saddam bygger stadig opp igjen det som er ødelagt.

- En militær aksjon er ikke uten risiko, men jo lenger vi venter jo sterkere og modigere blir Saddam. Jeg er ikke innstilt på å ofre livet til en eneste amerikansk soldat for å teste troverdigheten til Saddam, slo Bush fast.

Presidenten understreket at situasjonen i Irak neppe kan bli verre enn hva den er i dag. Saddam skyr ingen midler for å holde seg ved makten, og drap finner sted både innen regjeringen, hærledelsen og innen hans egen familie.

- Vi nekter å leve i frykt, og vi vil ikke tillate Saddam å bruke raketter med kjemiske og bakteriologiske våpen mot nabolandene, der mange tusen amerikanere holder til, sa Bush.

Han la også vekt på at USA ikke vil sitte og late som ingen ting, mens trusselen fra Irak stadig øker. Verdenssamfunnet har forsøkt diplomati, økonomiske sanksjoner, innføring av flyforbudssoner og isolering av Irak. Men Saddam arbeider utrettelig videre med utvikling av masseødeleggelsesvåpen, sa Bush.

Vil bruke makt

Bush er ikke i tvil om at USAs militærmaskin kan sette en stopper for dette ondet. Det store spørsmålet er om det finnes atomvåpen i Irak.

- Det vet vi ikke helt sikkert, men vi vet at det kan stå om kort tid før Saddam vil stå ved målet. Han kan skaffe seg uran fra utlandet, og han skal ha tre anlegg for anriking av uran, sa Bush, og la til:

- Uansett hva Saddam sier, så fortsetter han ufortrødent videre med sitt program for utvikling av atomvåpen. Han har sine «kjernefysiske hellige krigere», sa Bush, som nå venter på Kongressens Irak-resolusjon.

(Ole L. Nymoen, NTB)

NY TALE: George W. Bush kom seint i går kveld med nye advarsler.