- Vi vil dele makta

Taliban-sjefen lover at han ikke vil monopolisere makta når USA og IFOR-styrkene trekker seg ut av Afghanistan til neste år.

SJEF: Mullah Omar er Talibans mystiske sjef. AFP PHOTO/ BBC NEWS/NEWSNIGHT Scanpix
SJEF: Mullah Omar er Talibans mystiske sjef. AFP PHOTO/ BBC NEWS/NEWSNIGHT ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mullah Omar er en mann som sjelden lar høre fra seg. Taliban-lederen som mistet et øye i krigen mot Sovjetunionen har bare latt seg fotografere noen få ganger. Han er den hellige kriger i Afghanistan det er aller mest mystikk rundt.

Islamske prinsipper
Det er i en tale i forbindelse med den muslimske høytiden Eid Mullah Omar bryter tausheten. Han sier at Taliban vil få en forståelse med det afghanske folket etter at de utenlandske soldatene trekker seg ut.

- Vi vil ha en inkluderende regjering basert på islamske prinsipper, sier Mullah Omar. Han har vært på flukt siden den USA-ledete invasjonen i 2001, og amerikanerne har satt prisen for hans hode til 10 millioner dollar, eller rundt 60 millioner kroner.

BBC sier at opptaket med Mullah Omar er vurdert som ekte av analytikere.

Ikke noe valg
Men samtidig som Mullah Omar uttrykker seg på en forsonende måte, gjentar han sin forakt for demokrati, og sier at Taliban ikke vil delta i valget i 2014.

Han sier at valget uansett skjer i Washington og at å delta er bortkastet tid.

- Når det gjelder det bedragerske dramaet som går under navnet valget 2014, vil ikke vårt gudfryktige folk trøtte seg ut, eller delta i det, sier Mullah Omar.

Frykter Taliban
Taliban holdt folket i jerngrep da de hadde makta. Strenge islamske straffer var vanlig. Folk ble steinet, og politiske motstandere hengt eller skutt. Og jenter fikk ikke gå på skole.

Taliban har styrket sin posisjon i områder av Afghanistan der de utenlandske styrkene har trukket seg ut, og afghanske styrker har overtatt ansvaret for sikkerheten. Amerikanerne frykter at Taliban igjen skal bli så sterke at de kan dominere i Afghanistan, og mange afghanere som har jobbet som tolker og service-personell for de utenlandske styrkene frykter Taliban og for sitt liv når disse styrkene trekker seg ut.

Det er antatt at Mullah Omar holder seg skjult i stammeområdene på pakistansk side.