VERNEVERDIG KULTUR: «Den norske kulturen er like verneverdig som den tibetanske kulturen. Derfor må taket på ikke-vestlige innvandrere begrenses sterkt», skriver Steinar Lem. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VERNEVERDIG KULTUR: «Den norske kulturen er like verneverdig som den tibetanske kulturen. Derfor må taket på ikke-vestlige innvandrere begrenses sterkt», skriver Steinar Lem. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

- Vi vil få et samfunn som bygger på hellige skrifter fra 600-tallet

Steinar Lem står fast ved at norsk kultur trues av muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Miljøforkjemperen Steinar Lems utspill om at norsk kultur trues av muslimer, har ikke uventet vakt sterke reaksjoner. 

Fra sykesenga på Akershus universitetssykehus forteller Lem at nettopp kreftdiagnosen og vissheten om at han kanskje ikke får leve ut året, er årsaken til at han nå tar bladet fra munnen for å si hva han egentlig mener om norsk innvandringspolitikk.

Det som for alvor startet debatten var et innlegg på nettsidene til Human Rights Service, der Lem skrev «Oslo får snart et flertall med ikke-vestlig bakgrunn, med stø kurs vil det samme kunne skje med hele landet i løpet av dette århundret».

Naive SSB-tall
- Hvilket tallmateriale legger du til grunn for denne påstanden?

- Jeg har brukt Human Rights Service som sier at det vil skje i 2029. Når jeg bruker et så åpent ord som snart, så er vel det om en utvikling som er uomtvistelig, sier Lem til Dagbladet.

- Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) anslås det at muslimer vil utgjøre mellom 4 og 11 prosent av den norske befolkningen i 2060. Mener du fortsatt at norsk kultur er truet?


- Ikke på det grunnlaget, men SSB opererer med en begrepsbruk som er veldig politisk korrekt. 2.-generasjonsinnvandrere telles ikke med i deres regnskap. Det er veldig naivt. Veldig mange 2.- og 3.- generasjonsinnvandrerne er mer agressive og mer radikale i muslimsk retning enn foreldrene. De var moderate og brukte ikke hijab.

Også Støre får refs
Etter at Dagbladets nettutgave omtalte Lems synspunkter, kom sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen med et krast motsvar. Han er en av dem som blir hengt ut av Lem, både på trykk og i intervjuform.

Hylland Eriksen mener i motsetning til Lem at norsk kultur styrkes i møtet med andre kulturer.

Lem ler av denne påstanden, og stiller seg undrende til den kjente sosialantropologens definisjon av hva det vil si å være norsk.

Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre slipper unna.

- Til og med vår egen utenriksminister har gått så langt som å definere norsk som det å ha norsk statsborgerskap. Det betyr at du er norsk selv om du ikke kan språket og at du bygger dine kunnskaper om Norge på negative fordommer.

Lems definisjon av «norskhet» går slik: Likestilling mellom kjønn er en sentral verdi. Sympati for distriktene er  norskt, det egalitere er typisk norskt, samt en viss opprørsk tendens.

- Men er likestilling, ytringsfrihet og respekt for homofile norske verdier?

- Nei, dette er ikke norske verdier, det er jeg helt enig i. Men det er summen av det som er norsk kultur.

- En tragedie
Lem er åpen for at det ikke bare er utelukkende negative konsekvenser ved at kulturer møtes. Men det er omfanget han er bekymret for.

- Hvis innvandrere skulle bli i flertall er det dramatisk.

FORSIKTIG: Stortingskandidat for Ap, Hadia Tajik, mener Lem burde være forsiktig med generaliseringene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
FORSIKTIG: Stortingskandidat for Ap, Hadia Tajik, mener Lem burde være forsiktig med generaliseringene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Da vil vi få et religiøst samfunn som bygger på hellige skrifter fra 600-tallet. Det er en tragedie, sier Lem, og frykter tilstrømningen av «folk fra landsbygda, uten utdannelse, fra Punjab og andre steder, samt utdannede mennesker som likevel er sterkt preget av Koranen».

Lem mener allerede å se tegn til at norske verdier er i ferd med å gå tapt. Slik som for eksempel Rikskonsertene.

- Rikskonsertene kan ikke lenger ha et program med norsk musikk og norske artister alene. De må putte inn noen minoritetsgrupper som har en annen musikk. Sånne ting er ofte et veldig sterkt krav. Det er blitt forbudt å gjøre noe som er veldig norskt, sier Steinar Lem.

Lem sier han har brukt friheten som ligger i å være alvorlig syk til endelig å si hva han mener.

Burde være forsiktig
- Det er synd hvis Steinar Lem føler han ikke kunne si dette før, sier Hadia Tajik, stortingskandidat for Ap og har selv foreldre fra Pakistan.

- Jeg håper ikke det at han har gått med disse tankene så lenge, gjør at han tar ekstra hardt i for å kompensere for det tapte, sier Tajik til Dagbladet.

Hun synes blant annet Lems sammenlikning mellom trusselen den norske kulturen står overfor og Tibet er søkt.

- Det som er farligst med Lems utspill er parallellen til situasjonen i Tibet, som er truet av okkupasjon. Det er ikke Norge. Jeg ville vært forsiktig med generaliseringene.

- Det Norge jeg kjenner er åpent og nysgjerrig, men samtidig kritisk og tydelig når det trengs. Velger man bare én av innfallsvinklene, kan det fort bli snevert. Det tjener ingen av oss på og aller minst landet vårt og verdiene det er tuftet på, sier Tajik til Dagbladet.

KRITIKK: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen mener Lem tar feil, og at norsk kultur styrkes av innvandring. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KRITIKK: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen mener Lem tar feil, og at norsk kultur styrkes av innvandring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer