Strømpriser vinteren 2019:

- Vi vil få europeiske strømpriser

Investor Øystein Stray Spetalen og Rødt-leder Bjørnar Moxnes er helt enige. Litt rart, syns Moxnes.

UMAKT PAR: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og investor Øystein Stray Spetalen er helt enige om effekten av nye strømkabler til utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Anette Karlsen / NTB Scanpix
UMAKT PAR: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og investor Øystein Stray Spetalen er helt enige om effekten av nye strømkabler til utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Strømprisene i Norge har doblet seg det siste året og tar et godt innhogg i økonomien til de fleste av oss.

Prisene som har skapt sterke reaksjoner de siste ukene er imidlertid bare begynnelsen, skal vi tro investor Øystein Stray Spetalen.

- Dette er bare starten. Vi får europeiske kraftpriser. Alt vi har av kraftindustri i Norge må belage seg på at vi får samme priser som kontinentet. Den eneste som skjønte dette og Acer var Bjørnar Moxnes i Rødt. Han skjønte hele greia, sier investor Øystein Stray Spetalen til Dagbladet.

Peker på CO₂-kvotene

I dag er Norge knyttet til det europeiske kraftnettet via kabler til Sverige, Danmark og Nederland. Det gjør at europeiske strømpriser «smitter» over på de norske, ved at norsk vannkraft finner veien til kontinentet – og europeisk overskuddskraft kan sørge for at prisen i Norge blir billigere.

- Nivået på strømprisen har i lang tid vært bestemt av prisene på kull og gass, sa fungerende vassdrags- og energidirektør Anne Britt Leifseth til DN i går, og pekte på at prisen på CO₂-kvoter i Europa er og blir viktig for strømprisene i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer