FOKUSERER PÅ PLANLEGGINGEN: Politiet vil fokusere mer på hva Anders Behring Breivik har foretatt seg forut for terrorangrepene. Politiadvikat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: Uffe Frandsen
FOKUSERER PÅ PLANLEGGINGEN: Politiet vil fokusere mer på hva Anders Behring Breivik har foretatt seg forut for terrorangrepene. Politiadvikat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: Uffe FrandsenVis mer

- Vi vil fokusere mer på hva han har foretatt seg forut for terrorangrpene

Politiet har opprettet en egen enhet som skal jobbe med terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 13 i dag holdt politiet en ny pressekonferanse i forbindelse med terrorangrepene 22. juli. På mandag uttalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at de vil kjøre Anders Behring Breivik hardere i avhør denne uka.

- Vi ser at vi fremover vil fokusere mer på hva han har gjort forut for selve hendelsen og hvordan han har planlagt dette, sier visepolitimester Hans Halvorsen under dagens pressekonferanse.

Avhørene vil nå være mer konfronterende og politiet vil spørre ham ut om eventuelle avvik i forklaringen hans.

28 prosjekter - Vi har brukt tid på å finne ut hvordan vi ønsker å organisere oss. Vi har opprettet en egen dedikert enhet som skal håndtere saken fremover, sier Halvorsen.

Enheten skal ledes av John Roger Lund og legges under vold og sedelighetsavsnittet som Halvorsen leder. Halvorsen understreker at Oslo-politiet også skal fungere ved siden av terrorsaken, og at det er tatt høyde for det når de har valgt å organisere seg på denne måten.  

Lund leder for tiden etterforskningsenheten på org. krim i Oslo.

Innenfor den nyopprettede enheten er det også opprettet 28 forskjellige undergrupper.

- Gruppene jobber med alt fra videobevis og tekniske remedier vi har funnet til fornærmede og pårørende. Det sistnevnte er en veldig viktig bit for oss og er blant en av de store prosjektene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Utenlandske samarbeid Det er også et eget prosjekt som går på det internasjonale samarbeidet. Kraby forteller at politiet samarbeider tett med utenlandske samarbeidspartene i Storbritannia, USA og en rekke andre land.

- Vi har en forpliktelse ovenfor Europa og det internasjonale samfunnet og har heldigvis gode kontakter og får mye god informasjon. Vi har allerede hatt god kontakt med blant annet Metropolitan police og FBI, sier han.

- Vi har fått klare tilbakemeldinger om at det er viktig å ivareta pårørendes interesser og ber om forståelse for at dette er viktig for oss, sier Kraby.  

Han sier også at alle mulige spor, som ytringer i nettdebatter og på blogger nå følges opp.

- Vi får mange slike tips. Det er snakk om en rekke innlegg og blogger og vi må sortere litt. Foreløpig er vi i en innsamlingsfase, sier Kraby.

Politiet bekrefter at det kan bli aktuelt å kalle inn den norske bloggeren Fjordman, som skal ha vært et av Anders Behring Breiviks forbilder, til avhør i saken. Kraby opplyser at de arbeider med å klartlegge bloggerens identitet.

Til avhør Litt før klokken ni i morges ble Breivik kjørt fra Ila fengsel og til politihuset på Grønland i Oslo for nye avhør, skriver VG Nett. Dette er det tredje avhøret politiet foretar av ham.

Det første avhøret ble foretatt 23. og 24. juli og tok til sammen sju timer, mens det andre avhøret på fredag tok ti timer.

Politiet ønsker ikke å si noe om når og hvor avhørene av Breivik skal skje. Kraby opplyser under pressekonferansen om at de sakkyndige skal begynne sitt arbeid til uken.

Politiet vil ikke holde flere pressekonferanser før etter helgen med mindre det skjer noe spesielt i saken.

STILLER KRAV: Anders Behring Breivik har kommet med en rekke krav som har blitt avvist av politiet. Han har blant annet bedt om å få gå i uniform under fengslingsmøtet og å få tilgang til Wikileaks på cella.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STILLER KRAV: Anders Behring Breivik har kommet med en rekke krav som har blitt avvist av politiet. Han har blant annet bedt om å få gå i uniform under fengslingsmøtet og å få tilgang til Wikileaks på cella. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer