RASER MOT BONUSER:  På en pressekonferanse i dag gikk Barack Obama hardt ut mot AIG. Foto: Scanpix
RASER MOT BONUSER: På en pressekonferanse i dag gikk Barack Obama hardt ut mot AIG. Foto: ScanpixVis mer

- Vi vil forfølge hver mulighet for å blokkere AIG-bonuser

Obama raser over høye lederbonuser i kriserammet forsikringsgigant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama har i dag gått i strupen på ledelsen i den konkurstruede forsikringsgiganten AIG.

Han lover at hans regjering vil gjøre alt de kan for å stoppe de planlagte bonusutbetalingene på 165 millioner som selskapet vil gi sine ansatte selv om selskapet har mottatt 170 milliarder dollar i krisehjelp fra staten.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor meglerne i AIG i det hele tatt skal få noen bonus, og enda vanskeligere å forså hvorfor de skal få 165 millioner dollar. Hvordan rettferdiggjør de denne fornærmelsen overfor skattebetalerne som holder selskapet flytende? sa Obama på en pressekonferanse i dag. 

165 millioner dollar tilsvarer over 1,1 milliarder norske kroner og krisehjelpen de har mottatt er på svimlende 1139 milliarder, omregnet til norsk valuta.

- Skyldes grådighet
Obama anklaget AIG for å ha havnet i økonomisk trøbbel på grunn av «hensynsløshet og grådighet».

- Over hele landet er det folk som jobber hard hver eneste dag, uten å ha fordelen av krisehjelp fra regjeringen eller bonuser i mangemillionersklassen. De eneste de ber om er at alle fra Main Street til Wall Street til Washington spiller etter de samme reglene. Det handler ikke om penger, men om våre fundamentale verdier.

- Jeg har bedt finansminister Timothy Geithner forfølge en hver lovlig mulighet til å blokkere disse bonusene og gjøre gi de amerikanske skattebetalerne rettferdighet, sa Obama.

AIG er den finansinstitusjonen som har fått mest statlig krisehjelp, og gikk med 4,7 milliarder kroner i tap hver dag siste kvartal i fjor. Tidligere denne måneden ble det klart at selskapets tap i fjerde kvartal i fjor var det største i amerikansk børshistorie.

Finansminister Timothy Geithner har derfor allerede gitt selskapet klar beskjed om at bonusene var uakseptable, og at betingelsene for bonusutbetalingen måtte reforhandles, men ble ikke hørt.

Dermed blir det millionutbetalinger i et selskap som har fått 170 milliarder dollar av skattebetalernes penger. De 165 millionene kommer i tillegg til de allerede fastsatte bonusene på 121 millioner dollar som skal gå til sjefene og 6400 ansatte.

Forsvarer bonusene
AIG forsvarer bonusene og sier de ble lovet i fjor, før finanskrisen slo til med Lehmann Brothers-konkursen i september.

Den regjeringsoppnevnte styrelederen i AIG, Edward M. Liddy, sier også at det er nødvendig å opprettholde bonusordningen for å rekruttere de beste lederne.

- Vi kan ikke tiltrekke oss og holde på de beste og smarteste talentene til å lede AIG - som nå drives hovedsakelig på skattebetalernes penger - dersom de ansatte tror at kompensasjonen deres justeres av USAs finansminister alene.

Bonusene som nå blir utbetalt går blant annet til sjefene i den avdelingen som solgte finansielle produkter. Det vil si en avdeling som påførte selskapet milliarder av dollar i underskudd. Her får sju av lederne mer enn tre millioner dollar hver i bonus.

Bonusplanen omfatter også 400 ansatte, og bonusene varierer fra så lite som 1000 dollar til så mye som 6,5 millioner dollar.