- Vi vil frigjøre oss sjøl

Vesten må endre strategi hvis de skal hjelpe Afghanistan, mener fremstående afghansk menneskerettighetsaktivist.

DRIFTIG DAME: 32 år gamle Orzala Ashraf er kåret til en av verdens mest lovede unge ledere, og er grunnleggeren av HAWCA, Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan. Nå er hun i Norge for å diskutere hvordan Afghanistans framtid kan bli lysere. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
DRIFTIG DAME: 32 år gamle Orzala Ashraf er kåret til en av verdens mest lovede unge ledere, og er grunnleggeren av HAWCA, Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan. Nå er hun i Norge for å diskutere hvordan Afghanistans framtid kan bli lysere. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): «Frigjøring av Afghanistans kvinner», var et av slagordene da Nato gikk til krig mot Taliban i 2001. Feil strategi, mener menneskerettighets- aktivisten og afghaneren Orzala Ashraf (32).

- Jeg sier ikke at afghanske kvinners situasjon er som da Taliban regjerte som verst. Men jeg er mot at Vesten tvinger på oss sine verdier. Kvinnefrigjøring må være en kamp som drives av oss sjøl, sier Ashraf.

Ashraf er grunnleggeren av Humanitarian Assitance for the Women and Children of Afghanistan (HAWCA) og er i Norge for å diskutere framtiden til Afghanistan.

Mislykkes med makt

32-åringen har vokst opp i et land i krig og vært flyktning i Pakistan fra 90-tallet til 2002.

Nå jobber hun for å bedre menneskerettighetene i landet, men er ikke oppløftet. Mange afghanere har mistet troen på regjeringen, og interessen for høstens valg er laber. Statsansatte går måneder uten å få utbetalt lønn, på grunn av byråkrati og korrupsjon. Ulike Taliban-grupper tiltrekker seg misfornøyde innbyggere med løfter om lov, orden og utbetalt lønn.

- Ingen utenlandsk nasjon kan frigjøre et annet med makt. Å bygge opp et land, må starte fra bunnen. Å bygge en skole er ikke vanskelig, og dessuten kan den bli bombet sønder og sammen på minutter. Det handler om å utdanne befolkningen og gjøre oss
ansvarlige, sier Ashraf.

Tilrettelegg

Det internasjonale samfunnet iverksetter alt for mange prosjekter uten koordinering og langsiktige perspektiv: En skole her, et samfunnshus der.

- Men så lenge folk ikke føler at skolen er deres, at den må tas vare på, fungerer ikke dette. Norge, USA, Nato og Isaf må jobbe sammen. Koordinere og tilrettelegge for at det afghanske folket sjøl kan få bygge opp et velfungerende samfunn, sier Ashraf, som fikk Yale World Fellows-prisen i 2008.

Kvinnen har håp til amerikanernes president Barack Obama. Samtidig ser hun at sivile afghanere blir drept like ofte i amerikanske bombeangrep, som under forgjenger George W. Bush.

- Jeg er tålmodig, men bekymret. Mitt budskap til Norge, er at de må se utover, tenk stort og se konteksten. Og husk at det er vi, de afghanske kvinner og menn, som må frigjøre oss sjøl. Støtt oss på veien, men la oss gjøre jobben, smiler Ashraf.