FÅR EN SJANSE TIL: Broren til Kjell Alrich Schumann sa i Sør-Trøndelag tingrett i dag at familien ønsker å gi 47-åringen en sjanse til. I dag lot den Nokas-dømte hedmarkingen seg avbilde i retten. Her med sin forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅR EN SJANSE TIL: Broren til Kjell Alrich Schumann sa i Sør-Trøndelag tingrett i dag at familien ønsker å gi 47-åringen en sjanse til. I dag lot den Nokas-dømte hedmarkingen seg avbilde i retten. Her med sin forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

- Vi vil gi ham en sjanse til

Broren til Nokas-Schumann sier raneren har utsatt familien for store prøvelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter min vurdering fyller han ikke kriteriene til noen diagnoser, sa Schumanns psykolog Guro Steffensen i sin vitneforklaring i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Kjell Alrich Schumann (47) ble dømt til 16 års forvaring, med en minstetid på ti år, for sin rolle i Nokas-ranet i april 2004. Det var Schuman som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

Vil ut av fengsel Schumann har bedt om prøveløslatelse. Påtalemyndigheten mener gjentakelsesfaren fortsatt er for stor og motsetter seg løslatelse. Saken må dermed avgjøres i retten.

Det Sør-Trøndelag tingrett må ta stilling til, er i bunn og grunn om Schumann vil utgjøre en fare for samfunnet eller enkeltpersoner dersom han løslates.

Guro Steffensen har vært Schumanns behandlende psykolog de tre siste årene. I retten forklarte hun at Schumann ikke oppfyller tilstrekkelig mange kriterier til noen diagnoser. Det gjelder heller ikke dyssosial personlighetsforstyrrelse, karakterisert som likegyldighet til sosiale normer og andres følelser.

- Tror han har forstått Nettopp dyssosial personlighetsforstyrrelse sto sentralt i en risikovurdering som ble lagt fram for retten tirsdag. Psykolog Svein Øverland, som laget risikovurderingen, står fast på sin konklusjon. Han viser til at kriteriene for en behandlingsdiagnose er andre enn i en risikovurdering.

Psykolog Guro Steffensen mener Schumann ikke framstår som likegyldig overfor samfunnets normer eller de påkjenninger han har påført andre. Samtalene hadde først dreid seg om soningsforholdene i forvaringsavdelingen, og Schumanns tendens til å bli sarkastisk overfor ansatte og andre innsatte i fengselet. Det tok lang tid før Schumann ønsket å snakke om det han var dømt for, fortalte Steffensen.

- Jeg tror han har forstått hva han vært med på, hva han har utsatt de pårørende for, sa Steffensen, som var innkalt som forsvarets vitne i saken.

Bolig og jobb står klar Forsvaret førte også Schumanns bror, Per Robert Schumann, som vitne. Han gjenoppbygde et bolighus for foreldrene på familiegården i Finnskogen etter en brann for noen år siden. Da bygde han også en kjellerleilighet med spesiell tanke på broren, så han skulle ha et sted å bo når han har sonet ferdig. For de andre tre søsknene er gården på Finnskogen mest et feriested, forklarte Per Robert Schumann.

- Han har utsatt familien for prøvelser opp gjennom årene. Vi har opplevd ham som uansvarlig. Men vi er der for ham, og er forberedt på at han kan bli løslatt. Vi vil gi ham en sjanse til, sa Per Robert Schumann.

Kjell Alrich Schumann har fått tilbud om fast jobb hos en maskinentreprenør i nærområdet. Han har gode skussmål fra sin lærer i byggfag.

Schumann har i retten framstått som en angrende synder, som har lagt sin kriminelle løpebane bak seg. Vitneprovene onsdag skulle styrke inntrykket av Schumann som en ansvarlig person, innstilt på å etablere et normalt liv uten kriminalitet.

Prosedyrene i saken kommer onsdag ettermiddag.

(NTB)