- Vi vil gjøre alt, og jeg mener alt, for å drepe den reformen

President Obama vil trolig slite med mer enn bare helsereformen etter morgendagens mellomvalg i USA.

KOMPROMISSLØS STILLINGSKRIGER? : Republikanerne sier seg ikke villig til å kopromisse om politiske saker etter morgendagens mellomvalg dersom de som ventet vinner flertallet i Representantenes hus. Det vil kunne tvinge Obama til selv å måtte kompromisse, hvis han vil unngå stillingskrig. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS.
KOMPROMISSLØS STILLINGSKRIGER? : Republikanerne sier seg ikke villig til å kopromisse om politiske saker etter morgendagens mellomvalg dersom de som ventet vinner flertallet i Representantenes hus. Det vil kunne tvinge Obama til selv å måtte kompromisse, hvis han vil unngå stillingskrig. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Meningsmålingene har sagt det samme lenge nå. Demokratene kommer til å tape for Republikanerne ved tirsdagens mellomvalg til Kongressen i USA. Derfor fremstår heller ikke tallene fra USA Today/Gallups siste meningsmåling sjokkerende.

Også de taler om nederlag for Obama og hans partiorganisasjon. Republikanerne leder såpass mye på meningsmålingene at uansett valgutfall vil de, ifølge gallupen, vinne de 40 setene de trenger for å få flertallet i Representantenes hus - det ene av de to kamrene i Kongressen, der Senatet er det andre.

Dermed vil Republikanerne - eller Great Old Party (GOP), som partiet også kalles i USA - kunne sette seg på 224 av setene i Representantenes hus, mens det til Demokratene kun vil stå igjen 168 seter, iflølge nylig oppdaterte tall fra Realclearpolitcs.

To konfronterende år
Dersom meningsmålingenes prognoser slår til i morgen, kan det dermed være duket for to konfronterende år i amerikansk politikk.

- Tiden er ikke inne for kompromisser, sa Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, til TV-kanalen MSNBC for noen få dager siden.

Det er ikke ord som kan klinge vel i president Obamas ører. Da han gikk til presidentvalg for to år siden med slagordet «change we can believe in», ønsket ikke Obama bare å forandre USAs utenrikspolitiske strategi gjennom å faktisk sette seg ned og snakke med «diktatorene» forgjengeren George W. Bush heller så det hensiktsmessig å konfrontere med hard makt: Obama ønsket også å forandre det innenrikspolitiske klimaet - og dermed kanskje også økonomien - ved å få Demokrater og Republikanere til å samarbeide tettere, på tvers av de politiske skillelinjene som tradisjonelt sett, og i særlig grad under Bush, har hersket mellom de to partiene.

Kompromissløs stillingskrig
To år har gått uten at President Obama selv har vært oppsiktsvekkende samarbeidsvillig. Prosessen som førte fram til vedtaket av Obamas foreslåtte helsereform har blant annet båret preg av å være en kompromissløs stillingskrig mellom Demokratene og Republikanerne.

Vinner Republikanerne setene de ventes å vinne i «Huset» i morgen, kan Obama også fortsette å se langt etter sitt ønskede tverrpolitiske samarbeid, skal en tro Boehner & Co.

Republikanernes nummer tre i Huset, Mike Pence, sa også nylig følgende i et radiointervju:

- Hvis jeg ikke har gjort det klart nok inntil nå, la meg gjenta: Ingen kompromisser. 

«Vi vil gjøre alt - og jeg mener alt - for å drepe den reformen»
I intervjuet Boehner gav til MSNBC ble også hans partikollega i Senatet, Judd Gregg (R), omtalt, i forbindelse med at Gregg har åpnet for et samarbeid med Demokratene om den omstridte helsereformen som allerde har blitt vedtatt i Kongressen.

- Jeg elsker Judd Gregg, men han har visst ikke helt forstått det. Vi vil gjøre alt - og jeg mener alt - for å drepe den reformen, stoppe den, strekke den ut, sa Boehner.   

Dette velges i morgen:

• I morgen, 2. november, velges nye representanter til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 37 av de 100 plassene i Senatet i USA. 40 guvernører velges regionalt.

• Valgene kalles mellomvalg fordi de ikke bare avholdes samtidig som hvert presidentvalg, men også midt mellom to presidentvalg.

• Hele Representantenes hus og en tredel av Senatet er på valg hvert annet år.

• Demokratene har per i dag et flertall i Representantenes hus på 253 mot 178.

• I Senatet har Demokratene 57 plasser pluss støtte fra to uavhengige representanter. Det er én for lite til å hindre såkalt filibustertaktikk fra Republikanerne, nemlig uthaling av vedtak gjennom endeløse debatter.

• Demokratene ventes å miste flertallet i Representantenes hus, men spås til knapt å beholde flertallet i Senatet.

Kilde: NTB

Det skal riktignok godt gjøres å stoppe den allerede vedtatte helsereformen, selv om Republikanrne til og med skulle få flertall i begge Kongressens kamre etter morgendagens valg.

- Det er en politisk umulighet å annullere den vedtatte helsereformen. Ikke bare må begge kamrene i Kongressen stemme for en annullering, også Obama må undertegne annulleringen. Og det kan jeg love at Obama aldri vil gjøre så lenge han sitter som president, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Forsvarets høgskole (FHS), Svein Melby, til Dagbladet.

- Derfor vil det ikke skje noe med helsereformen de neste to årene, ihvertfall. Til det trengs det en ny president, fortsetter han.

Ikke nødvendigvis en stillingskrig
Av den grunn klinger det også logisk når Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, uttaler at «det absolutt viktigste vi kan oppnå er at Obama kun får fire år som president».

Melby advarer riktignok mot å gå ut ifra at de neste to årene blir en eneste stor stillingskrig i amerikansk politikk.

- Obama er avhengig av å vise til at han får til ting de neste to årene, ikke bare innenfor økonomien, men også innenfor energi-, utdannings- og asylpolitikken, som er viktige politiske felt i amerikansk politikk akkurat nå, sier Melby.

- Nettopp derfor vil det kunne bli nødvendig for Obama å kompromisse med Republikanerne, framfor å fortsette langs sin egne utstakede politiske linje, sier han.

Kompromisse ved å gå til høyre
Men tyder ikke uttallelsene fra sentrale republikanske representanter på at Republikanerne selv ikke er noe særlig ivrige etter å kompromisse med Obama?

- Det er nok ikke usannsynlig at det blir situasjonen, nei, men man skal være forsiktig med å være skråsikker på at det politiske klimaet vil bli preget av økte motsetninger. Å få med Republikanerne på å føre den økonomiske politikken kan være bra for Demokratene, sier Melby.

Han mener Republikanerne har blitt fratatt ansvaret for den økonomiske situasjonen de siste to årene, etter at Obama-administrasjonen kom til makten.

- Blir flere Republikanere valgt inn i Kongressen, vil de i større grad bli medansvarlig for den økonomiske politikken som føres, hvis Obama er villig til å kompromisse noe mot høyre, sier han.

VIL DREPE HELSEREFORMEN : Republikanernes tredjemann i «Huset», Mike Pence, sier som sin partikollega Bohner, at han ikke vil inngå kompromisser med Demokratene etter morgendagens mellomvalg til Kongressen. Her taler han på en pressekonferanse for Huset i Washington D.C.. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP.
VIL DREPE HELSEREFORMEN : Republikanernes tredjemann i «Huset», Mike Pence, sier som sin partikollega Bohner, at han ikke vil inngå kompromisser med Demokratene etter morgendagens mellomvalg til Kongressen. Her taler han på en pressekonferanse for Huset i Washington D.C.. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP. Vis mer

- Og da vil Obama kunne bruke den strategien ved neste valg, dersom økonmien fortsetter å gå dårlig, å si at det er Republikanerne med fornyet tilllitt etter Kongressvalget som har ført en uansvarlig politikk, ikke Demokratene. Selv om man må kunne vise til egne resultater for å vinne gjenvalg, sier Melby.

Tidligere president Bill Clinton kompromisset nettopp med hell ved å gå noe mot høyre på nittitallet, etter at Demokratene hadde gått på et braknederlag og mistet flertallet i Kongressen til Republikanerne i mellomvalget i 1994.

- Men Obama er ulik Clinton. Han har en tydeligere politisk linje. For Obama kan det derfor hende at stillingskrig vil være bedre enn å kompromisse bort sin politiske profil, sier Melby. 

- Men vi får nå avvente og se, avslutter han.  

«INGEN KOMPROMISSER» : Republikanernes tredjemann i «Huset», Mike Pence, sier som sin partikollega Bohner, at han ikke vil inngå kompromisser med Demokratene etter morgendagens mellomvalg til Kongressen. Her taler han på en pressekonferanse for Huset i Washington D.C.. Foto:  Alex Wong/Getty Images/AFP.
«INGEN KOMPROMISSER» : Republikanernes tredjemann i «Huset», Mike Pence, sier som sin partikollega Bohner, at han ikke vil inngå kompromisser med Demokratene etter morgendagens mellomvalg til Kongressen. Her taler han på en pressekonferanse for Huset i Washington D.C.. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer