- Vi vil gjøre det som er nødvendig

Tyrkias president sier de kan ha fløyet over Syria, men at Syria har skutt ned et av deres jagerfly ikke kan ignoreres.

USIKKERT HVOR FLYET BEFANT SEG: Det tyrkiske militæret har hevdet at flyet landet i syrisk farvann, men at det ikke skal ha befunnet seg i tyrkisk luftrom da det ble skutt ned. Statsminister Abdullah Gul sier imidlertid at flyet kan ha vært i syrisk luftrom. Her en tilsvarende F-4 Phantom-jager fra det tyrkiske luftvåpenet på arkivbilde fra 2001. ARKIVFOTO: Burhan Ozbilici, AP/NTB SCANPIX.
USIKKERT HVOR FLYET BEFANT SEG: Det tyrkiske militæret har hevdet at flyet landet i syrisk farvann, men at det ikke skal ha befunnet seg i tyrkisk luftrom da det ble skutt ned. Statsminister Abdullah Gul sier imidlertid at flyet kan ha vært i syrisk luftrom. Her en tilsvarende F-4 Phantom-jager fra det tyrkiske luftvåpenet på arkivbilde fra 2001. ARKIVFOTO: Burhan Ozbilici, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrisk marine hjelper til i letingen etter de to savnede flygerne etter at Syria skjøt ned et tyrkisk jagerfly i går.

- Et uidentifisert fly fløy inn i syrisk luftrom fredag med veldig høy hastighet og lav høyde, og det ble skutt ned en kilometer fra land, sa en talsmann for den syriske hæren til syrisk tv i går.

Det tyrkiske militæret hevder flyet befant seg i tyrkisk luftrom da det ble skutt ned. Tyrkias president Abdullah Gül sier imidlertid lørdag at flyet, uten hensikt, kan ha krenket syrisk luftrom.

- Tenk på farten flyene har over havet. Det kan ha skjedd på grunn av hastigheten, sier han til tyrkiske Anatolia.

- Vil gjøre det som er nødvendig Han understreker at Tyrkia likevel ikke kan ignorere at Syria har skutt ned et av deres jagerfly.

Nå lurer Tyrkia på hvordan de skal reagere, og fredag kveld innkalte statsminister Recep Tayyip Erdogan militære ledere, deler av regjeringen og ledere for etterretningstjenesten til krisemøte.

- Tyrkia vil ta stilling til hendelsen så fort alle opplysninger blir klarlagt, sier Erdogan.

- Vi kan ikke dekke over det, og vil gjøre det som er nødvendig, sier Gül.

Anstregt forhold Naboforholdet mellom de to landene har lenge vært anstrengt, og flere mener fredagens episode kan øke faren for en militær konfrontasjon.

- KAN IKKE IGNORERE DET: Den tyrkiske presidenten Abdullah Gül sier de ikke kan ignorere at Syria har skutt ned et av deres jagerfly, og at Tyrkia vil «gjøre det som er nødvendig» Foto: AP Photo/Christophe Ena
- KAN IKKE IGNORERE DET: Den tyrkiske presidenten Abdullah Gül sier de ikke kan ignorere at Syria har skutt ned et av deres jagerfly, og at Tyrkia vil «gjøre det som er nødvendig» Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer

Tyrkia har gått ut med sterk kritikk av Basher al-Assad og hans regime, og har blant annet latt opposisjonsgrupper møtes i Tyrkia for å mobilisere mot det syriske regimet.

I januar deserterte en syrisk general og stakk av til Tyrkia, hvor han siden har oppholdt seg. Tyrkia har tidligere luftet muligheten for å opprette er slags humanitært fristed inne i Syria, noe som vil innebære militær intervensjon, men vil ikke gjennomføre dette uten godkjenning fra FNs Sikkerhetsråd.

Det nedskutte F-4-flyet tok av fra Erhac-flyplasen øst i Tyrkia fredag formiddag og ble halvannen time senere borte fra radaren da det fløy over Middelhavet utenfor kysten av sørøstlige Hatay-provinsen.

Erdogan sa i går at han har blitt fortalt at flyet var 12 kilometer utenfor den tyrkiske kysten, i nærheten av Latakia i Syria.

VENTER PÅ OPPLYSNINGER: Den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, sier Tyrkia vil ta stilling til hendelsen når alle opplysninger blir klarlagt. Syrisk og tyrkisk marine samarbeider nå i letingen etter flyet og de to pilotene. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN
VENTER PÅ OPPLYSNINGER: Den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, sier Tyrkia vil ta stilling til hendelsen når alle opplysninger blir klarlagt. Syrisk og tyrkisk marine samarbeider nå i letingen etter flyet og de to pilotene. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN Vis mer