«Vi vil ha en stor bombe»

Tusenvis av illsinte palestinere fulgte selvmordsbomberen Nabil Araeer (24) til graven i Gaza i dag. - Vi vil ha en stor bombe, lød budskapet. Fire personer er drept og minst 150 skadd i dagens opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens mislykte bombeforsøk skaper nå frykt i Midtøsten. Israel er redd for at Nabil Araeer ikke blir den siste til å sprenge seg sjøl i lufta.

Og når 2.000 militante muslimer i byen Nablus på Vestbredden roper at de vil ha en stor bombe, er det grunn til å frykte flere aksjoner.

15-åring drept

Dagen etter at Nabil Araeer sprengte seg sjøl i lufta, demonstrerer mer enn 10.000 mennesker på Vestbredden og i Gaza. Massene vil ha flere selvmordsbomber, melder nyhetsbyrået AP.

- Den eneste måten å svare Israels angrep på, er å sette i gang militære aksjoner, sier Nablus' Hamas-leder, Salah Darwazeh, til AP.

Etter at det har vært forholdsvis rolig i Midtøsten de siste dagene, ser det ut til at kampene blusser opp igjen.

To personer ble drept og minst 25 skadd da palestinske steinkastere kjempet med israelske styrker i byene Tulkarem and Qalqiliya på Vestbredden i dag. En av de drepte skal være en 15 år gammel gutt. Seinere i dag ble enda to palestinere offer for kulene.

Vanskelig

Bill Clinton har i de siste dagene forsøkt å få den palestinske lederen Yasser Arafat og Israels Ehud Barak til forhandlingsbordet. Men dagens opptøyer gjør ikke situasjonen enklere.

Israel har sagt at de ikke vil ha noen forhandlinger med palestinerne før all vold er stanset. Mens palestinernes leder, Yasser Arafat, sier at han fortsatt oppfordrer folket sitt til å vise sin motstand mot Israel.

Palestinske aktivister erklærte fredag for «vredens dag».

Rundt 130 mennesker er drept i løpet av de 30 siste dagene. Flesteparten er palestinere. Mer enn 5.000 palestinere er skadet i kampene, melder talsmenn for de palestinske sykehusene.

<B>TUMULTER:</B> Israelske militære passet på at palestinere under 35 år ikke fikk lov til å komme inn i Al-Aqsa-moskeen til fredagsbønnen i dag.