Vi vil ha flere barn!

Norske kvinner føder gjerne flere barn. Betingelsen er at politikerne legger forholdene bedre til rette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene fra BabyMedias store spørreundersøkelse blant gravide og småbarnsmødre viser at norske kvinner er klare for å føde flere barn. Kjernefamilien med to eller tre barn er fortsatt idealet.

- Det er fullt mulig å få norske kvinner til å lage flere barn dersom det er politisk ønskelig å stanse forgubbingen av Norge. Dette mener 3315 norske kvinner i undersøkelsen vår, sier nettjordmor Siri von Krogh.

Utvidet permisjon

Norske kvinner deler drømmen til kronprinsesse Mette-Marit: De ønsker seg mange barn. To av fem kvinner i fruktbar alder sier at de ønsker seg to barn. En av tre vil ha tre barn. Snaue fem prosent planlegger å få fire. Samtidig viser undersøkelsen at økonomiske og praktiske rammebetingelser har mye å si for hvor mange barn vi planlegger å få. Mor og barn-undersøkelsen viser at 63 prosent av kvinnene vil vurdere å få flere barn dersom:Svangerskapspermisjonen utvides til to år med full lønn.Full barnehagedekning blir en realitet.Barnehagene blir billigere.

2,1 barn per kvinne

Barne- og familieminister Laila Dåvøy synes det er strålende at kvinnene ønsker seg mer enn ett barn.

- De siste åra har fødselsratene gått noe ned, og det bekymrer oss. Skal vi klare å reprodusere oss, trenger vi 2,1 barn per kvinne, mot dagens 1,7, sier Dåvøy. Kravene kvinnene stiller for å føde mer, mener Dåvøy er midt i den politikken hun jobber for.

- Stortinget har allerede vedtatt forslaget vårt om å utvide pappapermisjonen ved å forlenge nåværende permisjonstid. Dette vil i neste runde bli en budsjettsak. Og aldri før har det vært satset så mye på å få flere og billigere barnehager, sier Dåvøy. Hun mener valgfrihet og trygghet for at barn lar seg kombinere med jobb, er alfa og omega for en god familiepolitikk.

FAVNEN FULL AV BARN: Nettjordmor Siri von Krogh står bak undersøkelsen der norske kvinner sier ja til flere barn. Her sitter hun med fra venstre: Phillip Pando Eklund (én dag), Fabian Mossin (fire dager) og Aleksandra Kranstad (15 minutter gammel) på Ullevål sykehus.