- Vi vil ha inspektørene om bord

Sier Kystvakten. Men UD vil ha dem av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

- Vi har fått mat og kaffe

- Vurderer kollisjonskurs

På vei mot Russland

(Dagbladet.no): I formiddag hadde kontreadmiral Trond Grytting, som er sjef for Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN), en telefonsamtale med sjefen for den russiske kystvakta. Tema var den norske klappjakten på «Elektron», som stakk av etter avsløring av tjuvfiske.

- De er enige om at dette handler om grov miljøkriminalitet, og at det må slås hardt ned på, sier pressemedarbeider Hanne Olafsen ved LDKN til Dagbladet.no.

To norske kystvaktinspektører befinner seg fortsatt om bord i den russiske tråleren. Det er ingen umiddelbare planer om å hente dem ut.

- Inspektørene er representanter for norske myndigheter, og vi ønsker å ha dem om bord. Det letter vår dialog med mannskapet om bord, sier Olafsen.

I kveld sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV2-nyhetene at UD vil ha nordmennene av båten. Kystvakten står likevel fast på sitt.

MOT MURMANSK MED NORDMENN: Ingen planer om å hente dem ut, sier Landsdelskommandoen. Foto: Forsvaret/ SCANPIX
MOT MURMANSK MED NORDMENN: Ingen planer om å hente dem ut, sier Landsdelskommandoen. Foto: Forsvaret/ SCANPIX Vis mer

Tidligere i dag meldte russiske nyhetsbyråer at den russiske grensevakta ønsket å få inspektørene overbrakt til norske myndigheter, og at skipet skal konvoieres til Murmansk.


Nå melder også Ria Novosti at skipet skal konvoieres til Murmansk - og at norske myndigheter har akseptert dette. Men hverken Den russiske ambassaden i Norge eller Landsdelskommandoen bekrefter dette. 

- Vi kan ikke bekrefte det. Vi fortsetter med vårt mål, så får vi se hvordan det utvikler seg. Dersom skipet går inn i russisk farvann, må vi ta en ny vurdering, men jeg vil ikke gå konkret inn på hva vi da vil gjøre, sier pressesjef John Espen Lien til Dagbladet.no klokka 17.15. 

- Vi vil ha skipet til norsk havn, så vi kan rettsforfølge saken i Norge, sa Hanne Olafsen til Dagbladet.no klokka 16.

Den russiske tråleren ligger nå i internasjonalt farvann, 100 - 110 nautiske mil fra russisk farvann. Skipet har ikke stø kurs mot Russland. I dag tidlig hadde skipet kurs mot Russland, og klokka 09 dag tidlig meldte Landsdelskommandoen i Nord-Norge at skipet ville befinne seg i russisk farvann innen 20 timer dersom det holdt stø kurs.

Både Landsdelskommandoen og Den russiske ambassaden presiserer at begge lands myndigheter ønsker å løse situasjonen på en fredelig måte.

Det russiske ubåtjageren, «Admiral Levchenko», har forlatt havn i Severomorsk i retning Barentshavet for å hindre utenlandske skip i å nå russisk farvann.

Men dette skal ikke ha noe med «Elektron»-saken å gjøre.

- Marinen involverer seg ikke i situasjonen med tråleren «Elektron», sier kaptein Igor Dygalo til Ria Novasti.

- Vi er kjent med at Admiral Levchenko er på vei, men har hverken fått eller etterspurt melding fra russiske myndigheter om dette. Krysseren er her ute både titt og ofte, sier Lien.

Jonas Gahr Støre kaller i kveld situasjonen for alvorlig.