Vi vil ha mer ferie

Folket vil ha mer ferie. I disse innstrammingstider mener et flertall at vi burde spandere på oss en femte ferieuke. Og beskjeden til Bondevik er klar: Ikke rør feriedagen vår!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsen går ned, renta går opp, og rundt om i verden råder økonomisk kaos. Men det norske folk mener tydeligvis at å frata oss en fridag ikke er rett medisin for å rette opp den kaotiske økonomiske situasjonen.

Sterkest i Ap og SV

I en meningsmåling Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har gjennomført for Dagbladet, svarer 59 prosent ja til en femte ferieuke. Dette til tross for at svareren i spørsmålet nettopp blir bedt om å ta hensyn til forholdene i norsk økonomi.

35 prosent svarer nei, 6 prosent vet ikke. SV- og Ap-velgerne er mest for, sammen med Fremskrittspartiets velgere.
I sentrumspartiene er skepsisen betydelig større. De som tjener under 200000 er mer skeptisk til en ekstra ferieuke enn de med høyere inntekter.

Truffet folket

LO-leder Yngve Hågensen har folket på sin side når han går i spissen for en to timer lang generalstreik i morgen. 56 prosent synes det er riktig å gå til generalstreik på grunn av forslaget om å fjerne en feriedag. 33 prosent mener det er galt, mens 11 prosent er usikre.

Det har vært mange kritiske røster mot at fagbevegelsen, med LO-leder Yngve Hågensen i spissen, velger å streike mot et forslag som ikke vil få flertall på Stortinget.
Meningsmålingen viser tydelig at regjeringen Bondevik har provosert flertallet i det norske folk såpass at de finner en generalstreik i morgen helt på sin plass.

Naturlig nok er streikeviljen sterkest i SV og Ap. Også blant Fremskrittsparti-velgerne er et stort flertall for streiken. I Høyre er man noe mer skeptisk, mens ønsket om å streike er desidert lavest i regjeringspartiene, med Senterparti-velgerne som de aller mest skeptiske.

Bare 11 prosent av dem mener det er riktig å streike. De med inntekt under 200000 kroner er markert mer skeptiske til streiken enn de med høyere inntekter.

Velger Gro-dagen

Motstanden mot å fjerne feriedagen er massiv. Hele 72 prosent mener det er galt å fjerne feriedagen - og kvinner er mer skeptiske enn menn.

De med lavere inntekter er mindre skeptiske enn de med høyere inntekter. Også på dette spørsmålet skiller Sp-velgerne seg ut. Bare 28 prosent mener det er galt å fjerne en feriedag.

Til sammenlikning er 88 prosent av Ap- og SV-velgerne mot. Men dersom man virkelig skal ha en feriedag mindre, velger et stort flertall å fjerne Gro-dagen. 54 prosent velger denne bevegelige fridagen som skulle være starten på en femte ferieuke.
Gro-dagen står sterkest i Ap og SV, men også i disse partiene foretrekker man å kutte vekk Gro-dagen framfor andre feriedager.

40 prosent av Ap-velgerne velger Gro-dagen, 18 prosent av Ap-velgerne foretrekker å fjerne andre pinsedag. Ingen av de nesten tusen spurte ønsker å fjerne skjærtorsdag - den dagen som i sin tid ble foreslått fjernet av Gro-regjeringen.