- Vi vil ha mer igjen for natt- og helgejobbing

- Vi arbeider gjerne, men ikke for enhver pris. Vi vil ha mer igjen for å arbeide helger og netter, sier streikelederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier servitør Karl Erik Trustrup ved Quality Hotel Alexandra i Molde. Søndag morgen gikk han over i rollen som streikeleder. Hotel Alexandra er én av 20 reiselivsbedrifter hvor de organiserte i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet ble tatt ut i streik fra søndag morgen. 90 prosent av hotellets 40 ansatte er organisert, og Trustrup forteller om stor streikevilje.

- Vi arbeider når andre har fri. Det går ut over forholdet til både familie og venner. Dette er det viktig for oss å få en skikkelig kompensasjon for, sier Trustrup. Han opplyser at en servitør med alle tillegg tjener rundt 18.000 kroner måneden. Det mener han er altfor lite i forhold til den ugunstige arbeidstiden servitører og andre hotellansatte har.

Både Trustrup og hans kolleger ved Hotel Alexandra var forberedt på en langvarig streik da de i morgentimene søndag bar bord og stoler ut på fortauet utenfor hotellet.

- Dette er en viktig streik for oss. Vi skal holde ut, sier de.

Stengte hotellet

Det bodde 163 gjester på Hotel Alexandra natt til søndag. Mange av gjestene hadde vært på fotballkampen mellom Molde og Brann lørdag, andre var på et legemiddelseminar.

- Når 32 av 40 ansatte er organisert, har vi ikke noe valg. Vi klarer ikke å drive hotellet bare med ledelsen og avdelingslederne, sier hotelldirektør Rune Terjesen til NTB.

Gjestene fikk både frokost og lunsj søndag, men etter lunsj ble dørene stengt.

- Denne streiken kommer på det nesten verst tenkelige tidspunkt for oss. Vi har pusset opp for 60 millioner kroner, og trenger naturligvis inntektene vi kan få. Denne uken skulle vi hatt flere større konferanser her, og det var godt belegg på hotellet, sier Terjesen.

- Tøffe tider

Hotelldirektøren sier at han er veldig overrasket over at det ble streik, og også overrasket over at hans hotell ble tatt ut blant de få hotellene i første pulje.

- Bransjen sliter. Det er tøffe tider. En streik kan bli veldig vanskelig for oss, sier han.

Hotellets ledelse og noen få uorganiserte med dispensasjon til å jobbe til klokken 9 avviklet frokostserveringen på en slik måte at gjestene ikke merket noe til streiken før de kom ut på fortauet. Ingrid Nybø Emblem fra Ålesund hadde vært på fotballkamp sammen med mann og tre barn, med påfølgende overnatting på hotellet. Hun ante ingenting om at hun spiste frokost på et hotell der de ansatte streiket, før hotelldirektøren fortalte det.

- Vi har fått en kjempegod frokost og skal ikke bo her flere netter, så streiken får ingen betydning for oss som gjester, sier Ingrid Nybø Emblem.

(NTB)