Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil ha rektor tilbake

Bråket ved Den Norske Skole på Gran Canaria topper seg. I dag streiker elevene.

 STREIKER  FOR SPARKET REKTOR:  - Ingen Svennie - ingen skole. De eldste elevene ved Den Norske Skole på Gran Canaria kjemper for den sparkede rektoren Sven-Erik Rise. Foran elevrådsleder Emily Rivelsrud og streiketalsmann Felix Woxholth. FOTO: PRIVAT.
STREIKER FOR SPARKET REKTOR: - Ingen Svennie - ingen skole. De eldste elevene ved Den Norske Skole på Gran Canaria kjemper for den sparkede rektoren Sven-Erik Rise. Foran elevrådsleder Emily Rivelsrud og streiketalsmann Felix Woxholth. FOTO: PRIVAT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk skole, norske lærere, norske elever - og sydlandsk temperament.

Den langvarige konflikten ved Den Norske Skole på Gran Canaria har spisset seg ytterligere til i dag. De eldste elevene nekter å gå på skolen, og demonstrerer utenfor utenfor inngangen til støtte for rektor Sven-Erik Rise, som fikk sparken før helgen. De yngste elevene har møtt opp til undervisning, flere med plakater til støtte for rektor som plutselig forsvant.

Skolen får statsstøtte, og etter flere bekymringsmeldinger satte Utdanningsdirektoratet i gang et omfattende tilsyn med skolen tidligere i år.

Svart betaling I løpet av kort skal Direktoratet skulle klinten fra hveten i et sammensurium av påstander om maktkamper, svart betaling til lærere og lærere som får sparken fordi de er tillitsvalgte.

Ifølge Moss Avis gransker også Utdanningsdirektoratet påstander om fiktive elevtall og juks med statstilskudd.

Divisjonsdirektør Annemarie Bechmann Hansen opplyser at Utdanningsdirektoratet vil ha en foreløpig tilsynsrapport klar i slutten av januar.

Bare på Gran Canaria - Noe av det viktigste vi kommer til å belyse er elevenes psykososiale miljø, det faglige opplegget, styrets oppgaver og om statstilskuddet kommer elevene til gode, sier Bechmann Hansen til Dagbladet.

Et titalls privatskoler blir drevet i utlandet med godkjenning av norske myndigheter.

Det er bare Den Norske Skole på Gran Canaria som er under tilsyn.

Den er en av de største med over 200 elever.

- Rektor tilbake Felix Woxholth (17) har vært elev ved skolen i flere år, og er talsmann for elevene som streiker i dag.

- Vi vil ha rektor Sven-Erik Rise tilbake. Han har gjort denne skolen utrolig mye bedre på den korte tiden han har vært her, og han er virkelig verdt å aksjonere for, sier Woxholth, som går i andre videregående.

I morgen kommer de eldste elevene til å møte på juletentamen i norsk. Men først skal foreldrene få skoleledelsens forklaring i kveld på et møte om hvorfor elevenes favorittrektor plutselig forsvant før helgen.

- Rørende støtte Sven-Erik Rise har engasjert en spansk advokat for å få vurdert om oppsigelsen er juridisk korrekt.

- Det stemmer at jeg ble oppsagt på dagen uten noen begrunnelser utover rene formaliteter. Det har vært en stri periode med en masse opprydding på skolen, sier Rise til Dagbladet.

Han er tilbake i Norge etter at han fikk sparken.

Han er glad for støtten han har fått fra sine gamle elever i dag.

- Det er rørende for meg. Men dette er egentlig en konflikt mellom voksne mennesker på og rundt skolen. Derfor er det viktig at elevene  nå møter på skolen igjen så de ikke mister tentamen, sier Rise.
 

 FORSVANT:  Rektor Sven-Erik Rise fikk sparken før helgen og dro rett tilbake til Norge. FOTO: PRIVAT.
FORSVANT: Rektor Sven-Erik Rise fikk sparken før helgen og dro rett tilbake til Norge. FOTO: PRIVAT. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!