-  Vi vil halshogge flere

Abu Rashid sier han sto bak halshoggingene av Nicholas Berg og Kim Sun-il. Nå truer han med å la flere hoder rulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): -  Jeg er ansvarlig for halshoggingen av den amerikanske agenten Nicholas Berg, koreanske Kim Sun-il og irakiske spioner for den amerikanske fienden, sier Abu Rashid til det franske ukemagasinet Le Nouvel Observateur.

Journalisten Sara Daniel har intervjuet Rashid i Fallujah i Irak. Der tillater en fatwa å drepe utenlandske journalister uten rettssak.

Daniel hadde med Rashids velsignelse fått carte blanche. Hun ble til og med tilbudt å bli med på neste halshogging.

Den barbariske halshoggingen av Nicholas Berg sjokkerte hele Vesten. På et videoopptak, sendt mer eller mindre usensurert på all verdens TV-stasjoner, kunne man høre ham hyle av redsel før sverdet traff nakken hans.

Etter det kom den tilsvarende halshoggingen av Kim Sun-il, fordi Sør-Korea ikke gikk med på terroristenes krav om å trekke troppene sine tilbake fra Irak.

Fallujah i jerngrep

Abu Rashid, i 30-åra og sjefen for gruppa Tawhid-wal-Djihad, holder Fallujah i et jerngrep. Mennene hans kaller ham for «stålmannen». Ifølge amerikanerne er Tawhid-wal-Djihad knyttet til Abu Mussab al-Zarqawi, USAs fiende nummer én, og til al-Qaida.

Helt siden de amerikanske soldatene måtte gi opp Fallujah 29. april og overlate byen til irakiske tropper, har Fallujah vært fullstendig ukontrollert - en islamsk bastion og symbolet for USAs nederlag.

Minst 600 døde under kampene, og hver familie der har et medlem drept av amerikanerne. Det er der gisseltaking og angrep planlegges i stor stil. Det irakiske politiet, utplassert av USA, er helt kontrollert av Rashids folk.

«En plikt å drepe»

For Rashid er det «en plikt å drepe». En av hans underordnede utbryter under intervjuet at de nyter halshoggingene. Men han blir raskt bedt om å holde kjeft.

Rashid forklarer at de ikke tar gisler for å skremme dem, men for å legge press på de landene som hjelper USA.

-  Vi kan ikke legge armene i kors mens vi blir myrdet, sier terrorlederen.

Le Nouvel Observateur nølte lenge med å trykke en halshoggers ord, men fant ut at det var viktig å høre hvordan han tenker. De innledende forhandlingene om intervjuet begynte i april.

Rashid var tidligere med i Saddams nære garde, men avskyr eksdiktatoren, som kastet ham i fengsel fordi han tilhørte et islamsk parti. Abu Rashid er medlem av et råd med 13 militære sjefer som fordeler oppgavene mellom seg.

Abu Mussab al-Zarqawi er ifølge Rashid ikke i Fallujah, men kanskje et sted i Irak.

-  Vi er alle Zarqawier. Alle irakere er bin Ladener. Kampen vil bare ta slutt når okkupasjonen tar slutt og den islamske loven er innført i Irak. Inntil da vil intet muslimsk land oppleve fred, sier han.

-  Vil halshogge

Abu Rashid gir en klar beskjed til president George W. Bush i USA, president Jacques Chirac i Frankrike og deres allierte - altså også Norge og Danmark.

-  Vi vil ta til fange allierte borgere fra USA eller den irakiske, urene regjeringen. Vi vil halshogge borgere av nasjoner som nekter å revurdere sin støtte til våre fiender, sier han.

-  De som hjelper våre fiender, blir våre fiender. Dere kan ikke lenger si at vi ikke har advart dere. Beskjeden går også til FN og alle land som vurderer å sende soldater for fredsoperasjoner i Irak.

Anarki

Ifølge Rashid var det slutten på USAs beleiring av Fallujah 29. april 2004 som samlet alle gruppene i kamp, slik at byen ble hovedstaden for motstanden mot USA. Nå er det her man organiserer gisseltaking og angrep. Neste mål er simultane angrep for å «vise vårt fellesskap og vår styrke».

-  Hatet amerikanerne vier Fallujah, er blitt symbolet for deres hat mot islam, sier han.

Fallujah har vært åsted for noen av de verste angrepene mot amerikanerne. Det var der amerikanske vakter ble lynsjet og brent i mars 2004, noe som utløste USAs angrep mot byen. Men under de beinharde kampene med geriljaen måtte de amerikanske marinesoldatene gi tapt.

Anarkiet som hersker i byen i dag gjør at Abu Rashid og hans gruppe kan kontrollere alt som foregår og rolig kan planlegge neste gisseltaking og halshogging.

Selvmordsbomber

Journalisten Sara Daniels eskorte er Ahmed, som ikke er med i gruppa. Men han hjelper av og til Zarqawis menn. Han beundrer dem som velger å bli martyrer.

-  Jeg også, når jeg ikke har flere våpen, vil sprenge meg sjøl i lufta.

Ifølge Ahmed er det fullt av amerikanske spioner i Fallujah. Ei falsk tiggerkone som ble halshogd og skåret opp, er ett eksempel.

Fallujah er blitt helt islamsk. USAs nederlag 29. april har virket som 11. september gjorde det for bin Ladens tropper. Her var ikke Nick Bergs liv mye verdt. Abu Rashid hevder at han forhandlet om hans liv, men at amerikanerne ikke ville utveksle fanger.

-  Det er de som er ansvarlige for hans død, sier Rashid.

HENRETTET: Videobilder viste halshoggingen av amerikaneren Nicholas Berg 11. mai.
«STÅLMANNEN»: Terrorlederen Abu Rashid, av sine egne menn kalt «Stålmannen», holder den islamistiske bastionen Fallujah i et jerngrep. Det er her gisseltaking og angrep organiseres. - Kampen vil bare ta slutt når okkupasjonen tar slutt og den islamske loven er innført i Irak.