Vi vil heller vinne i Lotto enn i kjærlighet

Dobbelt så mange nordmenn drømmer om lottogevinst enn å finne den store kjærligheten, viser en ny undersøkelse.

 HENGER HØYT: Ifølge en ny skandinavisk undersøkelse drømmer nordmenn heller om å den stor Lottogevinsten enn den store kjærligheten. Foto: Ole C. H. Thomassen
HENGER HØYT: Ifølge en ny skandinavisk undersøkelse drømmer nordmenn heller om å den stor Lottogevinsten enn den store kjærligheten. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Når vi blir spurt om hva vi drømmer om, svarer 42 prosent å vinne mye penger i Lotto, mens bare 22 prosent håper på
å finne drømmepartneren.

Dette kommer fram i en stor nordisk undersøkelse foretatt av forsikringsselskapet Tryg.

Spørsmålene over tusen respondenter fra hvert av de nordiske landene har svart på, kartlegger hva vi drømmer om — og
frykter.

Storgevinst pirrer Storgevinst i Lotto pirrer oss altså mer enn å finne den perekte partneren.

Sosiolog Trond Blindheim mener vi ofte ikke er ærlige når vi svarer på hva vi  drømmer om.

- Vi nordmenn har vært på handletur siden 70-tallet, da vi fant oljen. Den viktigste bestanddelen for lykke er kjærlighet, den andre er materiell velstand. Men er man litt idealistisk, så svarer man politisk korrekt og sier at man drømmer om kjærlighet, men er man ær
lig drømmer man kanskje om penger, sier Blindheim.

Penger = kjærlighet? Det kan også tenkes at det å vinne i Lotto fører til lykke i kjærlighet. I hvert fall hvis man er mann.

— Hvis du er mann og har mye penger, kan man få bildeskjønne kvinner. Det tror jeg alle menn kan skrive under på. I undersøkelsen ser man også på forskjellene mellom de nordiske landene. Svarene viser at mytene om blide dansker og inneslutta finner, lever i beste velgående.

Glade dansker Seks av ti nordmenn er overbevist om at dansker er Nordens lykkeligste folk, mens bare fire prosent av oss tror finnene har det lyseste sinnet. Danskene er for øvrig helt enig, 60 prosent av danskene er overbevist om at de er de lykkeligste menneskene i Norden.

De får støtte i lykkeforskningen. Nederlandske Ruut Veenhoven har laget en indeks over alle verdens land basert på hvor mange lykkelige år man kan forvente å leve.

Costa Rica vant «kåringen» sist med 66,7 lykkelige år, med Danmark på fjerdeplass med 65 lykkelige år — godt foran sine skandinaviske naboer.

- Drikk med måte Nordmenn og svensker har i snitt to færre gode år enn de glade danskene, som for øvrig har lavest forventet levealder.

- Danskene drikker og røyker mye, da blir de lykkelige. Så lenge man ikke drikker for mye, øker alkohol lykken. Det er ofte over et glass alkohol at man har de gode samtalene med venner, sier Blindheim.

[i]

IKKE OVERRASKET: Sosiolog Trond Blindheim. Foto: Fredrik Naumann
IKKE OVERRASKET: Sosiolog Trond Blindheim. Foto: Fredrik Naumann Vis mer